Aon Center (Los Angeles)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o mrakodrapu v Los Angeles. O mrakodrapu v Chicagu pojednává článek Aon Center (Chicago).
Aon Center
Účel stavby
Základní informace
Slohmoderní architektura
ArchitektCharles Luckman
Výstavba1972-1974
Technické parametry
Výška střechy262 m
Počet podlaží62
Poloha
Adresa707 Wilshire Boulevard, Los Angeles, CA, United States, Los Angeles, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
UliceWilshire Boulevard
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aon Center (dříve nazývaná United California Bank Building či First Interstate Tower) je a moderní kancelářský mrakodrap na Wilshire Boulevard v Los Angeles v Kalifornii. Jedná se o černou budovu s bílými hranami.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Měří 262 metrů a má 62 pater. Architektem byl Charles Luckman z The Luckman Partnership. Využití má pro komerční prostory (většinou kanceláře, sídla firem… 1626 m2 na patro).

Budova má tvar kvádru (s podstavou 124 × 184 stop, s nepatrným zkosením cca 2 metry v posledním patře) a vzdáleně připomíná někdejší „dvojčata“ Světového obchodního střediska, s kterými má společný i návrh ve formě robustního jádra[1] a ocelových sloupů zpevňující stěny budovy; vícesegmentovou strukturu (spodní a horní segment, kde horní segment je co do konstrukce lehčí a tenčí než ten spodní). Po celém svém výškovém rozsahu má budova čtyři hlavní schodiště a v průměru 6 výtahů s různým dosahem.

Srovnání s ostatními budovami[editovat | editovat zdroj]

Když byl na přelomu let 1973/74 dokončen, byl největší budovou na západ od Mississippi (o 2 m překonal Transamerica Pyramid), ale v roce 1982 jej výškou překonala budova Texas Commerce Tower. Nyní je třetí nejvyšší budovou v Los Angeles (po U.S. Bank Tower, který byl dokončen v roce 1989 a Wilshire Grand Center z roku 2017).

Požár[editovat | editovat zdroj]

4. května 1988 krátce před půl jedenáctou večer ve 12. patře budovy vznikl požár, který se podařilo (za velikého úsilí a nasazení velkého množství lidí a techniky) uhasit až v 2:19 následujícího dne. Požár byl zkomplikován tím, že nefungoval protipožární systém, který byl v tu dobu ve výstavbě (ke smůle požárníků byl hotov jen z cca 90 %). Bylo i riziko, že se požár nepodaří zkrotit a tím dojde ke ztrátě celé budovy.[2]

Oheň zachvátil pět podlaží a škody se vyšplhaly na 50 milionů dolarů. Horší bylo, že zranil 40 lidí a vyžádal si jednu oběť.

Byl to nejhorší požár výškové budovy v historii Los Angeles.[3] Toto neštěstí si vynutilo změnu v legislativě, aby všechny výškové budovy měly nainstalovány protipožární systém (předtím to platilo jen pro ty nově postavené).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aon Center (Los Angeles) na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]