Antonio Malfante

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antonio Malfante
Narození1410
Janov
Úmrtí1450 (ve věku 39–40 let)
Mallorca
Povoláníspisovatel a objevitel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Antonio Malfante (1409[1] Janov1450 Mallorca) byl janovský kupec a cestovatel v severní Africe.

Pamětní deska Antonio Malfanta na náměstí Piazza Cattaneo v Janově.

Byl synem Tommase, který patřil k šlechtické janovské rodině Malfante, původem z Lerici. Tato kdysi mocná rodina se zabývala obchodem a v Janově provozovala hotel, v době Antoniova narození, ale vstupovala do fáze úpadku a nedostatku peněz.

Antonio Malfante se ve velmi mladém věku přestěhoval do zahraničí, kde se mu z pověření bankovní firmy Centurione podařilo nashromáždit bohatství.[1][2] V roce 1443 požádal o povolení k návratu do Janova, které získal poté, co vyřešil problémy své rodiny s daňovými úřady. Po návratu do rodného města uspořádal rodinné záležitosti a v září 1446 se nalodil na loď do Honaïne, důležitého přístavu v království Tlemsen na území dnešního Alžírska. Procestoval alžírsko-marocké pohraničí a pak se z Tlemsenu vypravil na jih, aby zjistil další informace o zdrojích zlata. Tento důležitý úkol mu byl svěřen janovskou ekonomickou elitou, protože pravděpodobně před návratem do Janova žil v severní Africe a plynule ovládal arabštinu i berberštinu.

Z Honaïne putoval velbloudí karavanou na jih až do oázy Tuát[2], kde zjistil, že zlato přichází z tropické Afriky, které je tam směňováno za saharskou sůl. Usadil se proto v Tamantitu pod ochranou šejka Sidi Yahia ben-Idira,[3] kde zásluhou obchodníků i samotného šejka shromažďoval informace o oblasti Sahelu a subsaharské Africe. Sepisoval způsoby a zvyky různých národů, které v těchto oblastech žili. Na základě sesbíraných informací dospěl k mylnému závěru, že se řeka Niger spojuje s Nilem.[1][4] Ve svých listech zmiňuje velké město Thambet, které by mělo být centrem budoucího obchodu.[5] Ačkoliv ve svých zprávách popisoval velké možnosti obchodu, sám při tamním obchodování přišel o 2 000 piastrů.

Není známo, kdy se přesně vrátil do Evropy. Existují teorie, že byl do afrických pouští vyslán i vlivnými mallorskými Židy, kteří obchodovali se zlatem a pověřili ho i pátráním po ztraceném židovském kmeni v touatské poušti.[6] Proto se měl na zpáteční cestě zastavit na Mallorce, kde v roce 1450 zemřel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Antonio Malfante na italské Wikipedii.

  1. a b c HRBEK, Ivan. ABC cestovatelů, mořeplavců, objevitelů. 1.. vyd. Praha: Panorama, 1979. 288 s. S. 175. 
  2. a b THOMAS, Hugh. The Slave Trade: The Story of the Atlantic Slave Trade: 1440 - 1870. [s.l.]: Simon and Schuster 1864 s. Dostupné online. ISBN 978-0-684-83565-5. (anglicky) Google-Books-ID: lmPFnzXU7o0C. 
  3. TUCCI, Raffaele di. Il genovese Antonio Malfante: la famiglia, la vita, l'esplorazione del Sahara nel 1447.. Bolonga: Licinio Cappelli, Concessionarii esclusivi: Spiotti e Zaccheo, Genova 130 s. Dostupné online. Open Library ID: OL14271430M. 
  4. Antonio Malfante - italský průzkumník afrických pouští. HedvabnaStezka.cz [online]. 2012-05-09 [cit. 2021-01-06]. Dostupné online. 
  5. MALFANTE, Antonio. Lettera di un mercante genovese /. [Genova] :: San Marco dei Giustiniani, Dostupné online. ISBN 978-88-7494-213-8. 
  6. SAHARA TOUAT’S mysteries. www.researchgate.net [online]. Dostupné online.