Ankarské státní muzeum malby a sochařství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ankarské státní muzeum malby a sochařství
Údaje o muzeu
StátTureckoTurecko Turecko
Založeno1930
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Atatürk během slavnostního otevření budovy

Ankarské státní muzeum malby a sochařství (turecky Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi) je muzeum v ankarské čtvrti Ulus v blízkosti Etnografického muzea Ankara.[1] Budovu navrhl architekt Arif Hikmet Koyunoğlu na příkaz Mustafy Kemala Ataturka a byla postavena v roce 1927. Budova do roku 1950 sloužila jako Halkevi (Lidový dům) a v roce 1980 byla přeměněna na muzeum.[2] To bylo roku 1985 restaurováno nadací Hacı Ömer Sabancı.

Muzeum vystavuje obrazy, sochy a sochy, keramiku, tisky a turecké dekorativní umění od období před založením republiky do současnosti. V první části jsou vystavena díla osmanských umělců, jako jsou Şeker Ahmet Paşa, Zekai Paşa, Halil Şerif Paşa a Hoca Ali Paşa, zatímco ve druhé sekci díla umělců z doby republiky, kde jsou zastoupeni například İbrahim Çallı, Hikmet Onat a Namık İsmail.[2]

V roce 2010 zloději nechali v muzeu fotokopie namísto 13 uhlokreseb a bylo také zjištěno, že se ztratilo pět anonymních uměleckých děl. V roce 2014 deník Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedl, že v letech 2005 až 2009 pracovníci muzea ukradli 302 uměleckých děl v celkové hodnotě 250 milionů dolarů, nahradili je falzifikáty a prodali. Zločin nebyl dlouho zaznamenán.[3] V muzeu také byl 19. prosince 2016 islamistickým teroristou zastřelen ruský velvyslanec Andrej Karlov.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Staatliches Kunst- und Skulpturenmuseum Ankara na německé Wikipedii.

  1. Nikolaus Himmler, Ruth Lochar, Hildegard Toma. [s.l.]: [s.n.] 
  2. a b Mehmet Önder. [s.l.]: [s.n.] ISBN 975-458-044-8. 
  3. https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/kunstfaelschung-copyshop-13275046.html

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]