Andrew Scheer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Andrew Scheer
Stranická příslušnost
ČlenstvíKonzervativní strana Kanady
Canadian Alliance
Reform Party of Canada
Saskatchewan Party

Narození20. května 1979 (44 let)
Ottawa
Alma materOttawská univerzita
University of Saskatchewan
Immaculata High School
Profesepolitik
PodpisAndrew Scheer, podpis
Webová stránkawww.andrewscheer.ca
CommonsAndrew Scheer
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Andrew James Scheer (* 20. května 1979 Ottawa) je kanadský politik za Konzervativní stranu Kanady, jejíž byl od května 2017 předsedou. V prosinci 2019 na funkci rezignoval, ale zůstal předsedou až do zvolení svého nástupce Erina O'Toolea v srpnu 2020.[1][2]

Vystudoval politologii a historii na Ottawské univerzitě. Od roku 2004 je poslancem Kanadského parlamentu za obvod Regina–Qu'Appelle v Saskačevanu. V letech 2011–2015 byl předsedou Dolní sněmovny.

Soukromý život[editovat | editovat zdroj]

Je ženatý, má pět dětí a se svojí rodinou žije v Regině.

Politické postoje[editovat | editovat zdroj]

V otázkách hospodářství zastává liberální názory a usiluje o vyvážený rozpočet. Několikrát oznámil, že chce zrušit uhlíkovou daň a stavěl se odmítavě k Pařížské dohodě o klimatu, ovšem k té změnil postoj v roce 2017. K otázce uprchlíků se staví tak, že by Kanada měla přijímat především ohrožené menšiny z Blízkého východu, jako jsou křesťané nebo odpadlíci od islámu. Oznámil, že v případě jeho vítězství ve federálních volbách v roce 2019 uzná Kanada Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Andrew Scheer na německé Wikipedii.

  1. Andrew Scheer resigns as it’s revealed Conservative donors paid for his children’s private school tuition. The Globe and Mail [online]. 2019-12-12. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Erin O'Toole wins Conservative leadership race, reaches out to broaden blue tent. CBC News [online]. 2020-08-23. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]