Andrew Dosunmu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Andrew Dosunmu
NarozeníLagos
Povolánífotograf a filmový režisér
Významná dílaRestless City
Mother of George
Webová stránkaandrewdosunmu.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Andrew Dosunmu (* ?, Lagos; aktivní od roku 1990) je nigerijský fotograf a filmař, který se proslavil ve Spojených státech poté, co režíroval hudební videa pro různé uznávané umělce včetně Isaaca Hayese, Angie Stone, Common, Tracy Chapman, Wyclef Jean, Kelis, Aaron Neville, Talib Kweli a Maxwell.[1]

Je režisérem dramatického filmu z roku 2011 Restless City (Neklidné město)[2], který měl premiéru na filmovém festivalu Sundance 2011. Jeho další film, Mother of George z roku 2013, měl také premiéru na Sundance a byl vybrán do programu závěrečné noci na filmovém festivalu v Marylandu 2013. Dosunmu žije mezi New Yorkem a Lagosem v Nigérii.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Dosunmu začal svou kariéru jako asistent designu v módním domě Yves Saint Laurent. Později se stal kreativním ředitelem (v této pozici působil na obalech alb takových umělců jako Erykah Badu a Public Enemy) a módním fotografem, jehož fotografie se objevily v různých mezinárodních časopisech. V roce 2007 byl poctěn žádostí vystoupit na globální konferenci TED. Dosunmu režíroval a fotografoval řadu reklam pro noviny a televize pro společnosti jako AT&T, General Motors, Levi's, Giordano Jeans, Kenneth Cole, Buddy System pro ABC, My Kind of Town pro AMES, Soul Food pro Showtime. Fotografie z jeho dokumentu The African Game byly publikovány v konferenční knize powerHouse Books. Dosunmu byl vybrán k účasti na fotografické výstavě Snap Judgments: New Positions in Contemporary Photography v Mezinárodním centru fotografie.[1][3] Dosunmu jako fotograf přispíval do publikací jako Vibe, Clam, Fader, Face, Paper, Interview, iD, Vogue HommesFrancie a Itálie, Complex a Ebony.

Režie[editovat | editovat zdroj]

Dosunmu debutoval jako režisér hudebního videoklipu pro Isaaca Hayese v roce 1996. Pokračoval v režii videoklipů pro mnoho dalších umělců včetně takových jako jsou například: Angie Stone, Common, Wyclef Jean, Kelis, Aaron Neville, Maxwell, Tracy Chapman nebo Talib Kweli. Jeho dokument z roku 1999 Hot Irons získal cenu za nejlepší dokument na události FESPACO. Dosunmu režíroval epizody široce uznávaného jihoafrického televizního seriálu Yizo, Yizo, který dramatizuje politické debaty o vzdělávání na střední škole v Johannesburgu v post- aparheidu v Jižní Africe. V roce 2010, před historicky prvním mistrovstvím světa v Africe, natočil Dosunmu další dokument, The African Game, ve kterém zkoumá fotbal na kontinentu a jeho vztahy k africké kultuře v celé její rozmanitosti.. Přechod do hraných filmů přišel v roce 2011 s filmem Restless City, který měl premiéru na filmovém festivalu Sundance s vesměs pozitivními ohlasy.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Rok Titul Role Žánr Ocenění
1999 Hot Irons Režisér Dokumentární Nejlepší dokumentární film FESPACO a cena Reel
2004 Yizo Yizo Režisér televizní seriál
2010 Africká hra Režisér/producent Dokumentární/sportovní
2011 Neklidné město Režisér Drama/hudba
2013 Georgova matka Režisér Drama Závěrečný večerní výběr, filmový festival v Marylandu, Black Reel Awards 2014
2017 Kde je Kyra? Režisér/autor příběhu Drama
2022 Beauty Režisér Drama, romantika
2023 Circus Maximus Režisér "Hyaena" Hudba

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Andrew Dosunmu na anglické Wikipedii.

  1. a b Andrew Dosunmu [online]. hautefashionafrica.com, 27 February 2008 [cit. 2011-12-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 25 February 2011. 
  2. Restless City: A Film by Andrew Dosunmu [online]. Restlesscityfilm.com [cit. 2011-12-07]. Dostupné online. 
  3. Home | International Center of Photography [online]. Icp.org [cit. 2011-12-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]