Andrea Camilleri

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Andrea Camilleri
Andrea Camilleri (2010)
Andrea Camilleri (2010)
Narození6. září 1925
Porto Empedocle
Úmrtí17. července 2019 (ve věku 93 let)
Řím
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Místo pohřbeníProtestantský hřbitov, Řím
Alma materAccademia Nazionale d'Arte Drammatica Silvio D'Amico
Palermská univerzita
Povoláníspisovatel, scenárista, filmový režisér, prozaik, romanopisec, povídkář, režisér, dramatik a televizní režisér
OceněníCena kritiky Mystère (1999)
Mondello Prize (2002)
velkodůstojník Řádu zásluh o Italskou republiku (2003)
Raymond Chandler Award (2011)
Pepe Carvalho Award (2014)
… více na Wikidatech
Nábož. vyznáníateismus
PodpisAndrea Camilleri – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Andrea Calogero Camilleri (6. září 1925 Porto Empedocle17. července 2019 Řím) byl italský spisovatel. Proslavil se zejména sérií detektivních románů s komisařem Salvo Montalbanem jakožto hlavním hrdinou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval jevištní a filmovou režii na Akademii dramatických umění Silvia D'Amica v Římě (Accademia Nazionale di Arte Drammatica Silvio D'Amico). Práci režiséra se i věnoval, v italské veřejnoprávní televizi RAI (zde například seriál detektivek s komisařem Maigretem, s Gino Cervim v hlavní roli) i na divadle, kde režíroval zejména hry Luigi Pirandella. Jeho rodiče byli údajně „vzdálenými přáteli“ Pirandella, jak Camilleri vypráví v jednom svém eseji. Jeho montalbanovské detektivky také vykazují mnoho pirandelských prvků. V roce 1977 se na Akademii dramatických umění vrátil a vedl zde následně dvacet let katedru filmové režie.

Svou první knihu publikoval v roce 1978 (Běh věcí), první detektivku s komisařem Montalbanem v roce 1994 (Tvar vody), tedy v již dosti pozdním věku, těsně před sedmdesátkou. Lehce potrhlý a dobrácký detektiv pochází stejně jako autor ze Sicílie, řeší zde všechny své případy a uchovává si místní svéráz a nářečí (i pro Camilleriho byl sicilský dialekt rodnou řečí a spisovné italštině se naučil až ve škole, přičemž dle jeho vlastních slov mu byla nejprve vzdálená stejně jako třeba angličtina[1]). Knižní série se stala mimořádně populární nejen v Itálii, ale i po celém světě - knihy byly přeloženy do více než 30 jazyků a prodalo se již přes 10 milionů knih s tímto hrdinou. Jméno Montalbano je poctou španělskému spisovateli Manuelu Vázquezi Montalbánovi. Fiktivní sicilské městečko Vigata, kde Montalbano působí, je zjevně inspirováno Camilleriho rodným městem Porto Empedocle. Popularita knih a seriálu o Montalbanovi (s Lucou Zingarettim v titulní roli) vedla v roce 2003 k tomu, že toto město se oficiálně přejmenovalo na Porto Empedocle Vigata, v naději, že posílí zájem turistů.

Camilleri byl znám jako silný kuřák cigaret. V mládí byl členem Komunistické strany Itálie. Z ní později vystoupil, přesto byl do konce života znám jako velký kritik pravicových politiků, jako byli Silvio Berlusconi nebo Matteo Salvini.[2] Podporoval též migraci.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Vyšlo česky[editovat | editovat zdroj]

  • Tvar vody, Praha, Litomyšl, Paseka 2002 (překlad Alice Flemrová)
  • Hliněný pes, Praha, Litomyšl, Paseka 2004 (překlad Kateřina Vinšová)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JANDOVÁ, Zora. Jaký tvar má voda?. iLiteratura [online]. 2003-04-09 [cit. 2023-01-21]. Dostupné online. 
  2. Zemřel spisovatel Camilleri. Autorovi detektivek o komisaři Montalbanovi bylo 93 let. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2019-07-17 [cit. 2023-01-21]. Dostupné online.