Altina Schinasi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Altina Schinasi
Narození4. srpna 1907
New York
USAUSA USA
Úmrtí19. srpna 1999 (ve věku 92 let)
Santa Fe
USAUSA USA
Povolánífilmová producentka, filmová režisérka a sochařka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Altina Schinasi (4. srpna 1907 New York19. srpna 1999 Santa Fe) byla americká sochařka, filmařka, podnikatelka, dekoratérka, návrhářka a vynálezkyně. Je známá svým návrhem designu tzv. harlekýnových brýlí, obecně známých jako kočičí brýle.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 4. srpna 1907 v sídle rodiny Schinasi na Manhattanu. Byla nejmladším dítětem Morrise Schinasiho, sefardského Žida narozeného v Manise v Turecku, který zbohatl na mezinárodním obchodu s tabákem. Vzdělávání získávala nejprve doma a později navštěvovala prestižní střední školy v Bronxu a Wellesley, Massachusetts. Poté odjela se svou sestrou do Paříže, kde studovala malbu. Když se vrátila do Spojených států amerických, rozhodla se pro uměleckou školu.

V roce 1928 se provdala za architekta Morrise Sanderse. Měli spolu dva syny, kteří se oba stali režiséry.

Dekoratérka výloh[editovat | editovat zdroj]

Pracovala jako dekoratérka pro obchody na Fifth Avenue. Během této práce se setkala s Salvadorem Dalím, který byl pověřen navržením dvou výloh pro Bonwit Teller.

Německý umělec George Grosz, kterého Altina obdivovala, se po útěku před Hitlerovým režimem v roce 1932 usadil v New Yorku. Altina, ve svých dvaceti letech již rozvedená matka dvou dětí, studovala u Grosze ve škole, kterou založil a kde se opět setkala se Salvadorem Dalím.

Rámečky brýlí Harlekýn[editovat | editovat zdroj]

Obroučky brýlí Harlekýn

Průlom v její kariéře přišel, když vytvořila a uvedla na trh rámečky brýlí Harlekýn, který definoval módu konce 30. let.

Příklady nošení kočičích brýlí v 90. letech 20. století a ve druhé dekádě 21. století

Nápad na tento design se zrodil při její procházce ulicí, kdy se cítila zklamaná z nevýrazných rámečků v okně optika. Rozhodla se tedy vytvořit rámeček, který vyjadřuje hravost, tajemství a romantiku. Vycházela z masky harlekýna, což dalo brýlím jejich původní název. Velcí výrobci brýlí ji odmítli s tím, že její design je příliš odvážný. Začala tedy s výrobou i marketnigem sama a brzy se brýle staly hitem po celých Spojených státech amerických.

Za svůj radikální přístup k brýlím získala ocenění Lord & Taylor Annual American Design Award a časopisy Vogue a Life prohlásily její návrh za revoluci v průmyslu a estetice brýlí.

Kalifornská léta[editovat | editovat zdroj]

V 40. letech se přestěhovala do Los Angeles, kde nejprve rozšířila, ale později prodala svůj obchod s brýlemi, a poté se věnovala umění. V Los Angeles pracovala jako arteterapeutka a malířka nástěnných maleb v experimentálním duševním zdravotnickém středisku Synanon.

V Kalifornii také natočila dokumentární film George Grosz' Interregnum, který byl nominován na Oscara a získal první cenu na Filmovém festivalu v Benátkách. Po úspěchu tohoto dokumentu se začala zajímat o pochod Martina Luthera Kinga na Washington, na jehož zfilmování získala práva. Avšak, financování filmu se jí nepodařilo zabezpečit a film tak nikdy nevznikl.

Chairacters[editovat | editovat zdroj]

Inspirací k vytvoření „chairacters”, řady uměleckých sedadel, byla fotka prázdných židlí Henriho Cartier-Bressona. Její „chairacters” byly prezentovány na obálce Los Angeles Times Magazine.

Soukromý život a závěr života[editovat | editovat zdroj]

Po rozvodu manželství s Morrisem Sandersem se ve 40. letech provdala za vídeňského lékaře a klavírního virtuóza Erica Barretta. Poté, co Barrett zemřel na tuberkulózu, se provdala za Charlese Careyho. Později se přestěhovala do Santa Fe v Novém Mexiku, kde žila se svým čtvrtým manželem, malířem Celestinem Mirandou. Její vnoučka v roce 2014 natočila o jejím životě dokument, nazvaný Altina.

Odkaz[editovat | editovat zdroj]

Harlekýnové brýle se staly tak silně spojené s ženskými brýlemi, že je kreslíř Gary Larson pravidelně používal k identifikaci dospělých ženských postav. Při příležitosti jejích 116. narozenin v roce 2023 ji Google vzdal hold pomocí Doodle s doprovodným textem: „Všechno nejlepší k narozeninám ženě, která byla vícenásobnou vizionářkou”.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Altina Schinasi na anglické Wikipedii.