Alantoin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Allantoin)
Alantoin
Strukturní vzorec alantoinu
Strukturní vzorec alantoinu
Obecné
Systematický název(2,5-dioxoimidazolidin-4-yl)močovina
Ostatní názvy5-ureidohydantoin
Sumární vzorecC4H6N4O3
Identifikace
Registrační číslo CAS97-59-6
Vlastnosti
Molární hmotnost158,116 4 g/mol
Teplota tání239 °C
Bezpečnost
GHS07 – dráždivé látky
GHS07
[1]
Varování[1]
Není-li uvedeno jinak, jsou použity
jednotky SI a STP (25 °C, 100 kPa).

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alantoin (též allantoin) je dusíkatá organická látka na bázi močoviny, která je pro své výrazné regenerační účinky s oblibou využívána v kosmetice i farmakologii. Má vzhled bílého krystalického prášku a je produktem metabolismu kyseliny močové u většiny savců (s výjimkou vyšších primátů, jako je člověk). U neprimátích savců vzniká alantoin oxidací kyseliny močové pomocí urát oxidázy.[2]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Alantoin je produktem purinového metabolismu a je přítomen v jejich moči. Objeven byl původně v alantoisové tekutině. Lze jej však nalézt také v řadě rostlin – např. v kostivalu lékařském (Symphytum officinale).[3]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Alantoin má regenerační účinky, podporuje hojení pokožky, sliznic, a zlomenin (podporuje tvorbu tkáně, která spojuje úlomky kostí po zlomenině), a pro tyto cenné vlastnosti je hojně využíván v kosmetologii i lékařství. Můžeme jej najít v krémech či dalších kosmetických přípravcích podporujících hojivé procesy (krémy proti akné, čisticí a zklidňující tonika, regenerační pleťové krémy, sprchové gely či šampóny, užívá se při léčení ran a vředů, atd). Alantoin se též užívá vnitřně - při léčbě poškození sliznic, hlavně sliznic hltanu a žaludku (léčení žaludečních vředů), je častou přísadou přípravků určených pro ústní hygienuzubních past, ústních kloktadel používaných při špatně se hojících zánětech dutiny ústní (obzvláště při paradentóze) a řady dalších farmaceutických aplikací (ušní či oční kapky, atd.).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Allantoin. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov [online]. PubChem [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. VOET, Donald; VOET, Judith. Biochemistry. 4. vyd. [s.l.]: John Wiley & Sons, 1990. Dostupné online. ISBN 978-0470-57095-1. 
  3. CASTRO, AHF. Influence of photoperiod on the accumulation of alantoin in comfrey plants. R. Bras. Fisiol. Veg.,. 2001, roč. 13, čís. 1, s. 49–54. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]