Allacciate le cinture

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Allacciate le cinture
Původní názevAllacciate le cinture
Země původuItálieItálie Itálie
Jazykitalština
Délka110 min
Žánrdrama
ScénářFerzan Özpetek
Gianni Romoli
RežieFerzan Özpetek
Obsazení a filmový štáb
HudbaPasquale Catalano
KameraGian Filippo Corticelli
StřihPatrizio Marone
Výroba a distribuce
PremiéraItálie 6. března 2014
Allacciate le cinture na ČSFDFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Allacciate le cinture (tj. Připoutejte se) je italský hraný film z roku 2014, který režíroval Ferzan Özpetek podle vlastního scénáře. Film popisuje osud ženy, která onemocní rakovinou.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh začíná v roce 2000 v Lecce, kde v místní kavárně pracují jako číšníci tři přátelé – dívky Elena a Silvia a gay Fabio. Elena chodí s Giorgiem a bydlí se svou matkou. Právě se k nim přistěhovala ještě její teta, která se reinkarnuje a nyní používá jméno Viviana. Fabio nemá stálého partnera a bydlí společně se Silvií. Silvia se seznámí s automechanikem Antoniem, který však na její přátele působí jako sebestředný, homofobní, arogantní, machistický hulvát. Přesto se do něj Elena zamiluje a on do ní, jakkoliv jsou jejich povahy naprosto odlišné. Fabio najde opuštěnou benzínovou stanici, kterou chce předělat na vlastní podnik a přemluví Elenu, aby šla do podnikání s ním.

Příběh pokračuje po 13 letech, kdy Fabio s Elenou vedou prosperující podnik, Elena by ráda otevřela další restauraci na pláži. Elena a Antonio jsou manželé a mají dvě děti. Její teta, nyní pod jménem Dora ji vezme jednoho dne s sebou na preventivní vyšetření na mamograf. Lékař Eleně objeví zhoubný nádor, takže Elena zahájí léčbu. Když se jí jednoho dne udělá nevolno, je hospitalizována a v nemocnici se seznámí s optimistkou Egle. Zde také potkává lékařku Dianu, kterou poznala jako studentku ještě při práci v kavárně. Egle umírá, Elena ztrácí naději na uzdravení a uteče z nemocnice domů. Antonio ji veze zpět, přesto s ní zajede na pláž, kde měli své první rande. Cestou Elena vzpomíná na veselé příhody z dob, kdy se jako mladí poznali.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Kasia Smutniak Elena
Francesco Arca Antonio
Filippo Scicchitano Fabio
Carolina Crescentini Silvia
Francesco Scianna Giorgio
Carla Signoris Anna
Elena Sofia Ricci Viviana / Dora
Paola Minaccioni Egle Santini
Giulia Michelini Diana
Luisa Ranieri Maricla

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Nastro d'Argento: nejlepší herečka v hlavní roli (Kasia Smutniak), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Paola Minaccioni) a nejlepší casting (Pino Pellegrino) a mominace ve čtyřech dalších kategoriích
  • Ciak d'oro: nejlepší zvuk (Pasquale Catalano) a nominace ve čtyřech dalších kategoriích
  • David di Donatello: nominace v 11 kategoriích