Aleja Hroza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuVýznamná alej
Aleja Hroza
Poloha
OkresRatiboř
ObecTworków a Bieńkowice
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aleja Hroza se nachází na hrázi mezi bývalými rybníky na stáré cestě mezi vesnicemi Tworków a Bieńkowice v gmině Krzyżanowice v okrese Ratiboř (Racibórz) ve Slezském vojvodství v jižním Polsku.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Aleja Hroza je alej v klidném místě, nepřístupná pro automobily. Skládá se z více než než 40 stromů starších 100 let. Jde především o druhy lípa malolistá, lípa velkolistá, jírovec maďal, dub letní a buk lesní, důležitý je také výskyt javorů. Největší zastoupení 21 stromů má lípa malolistá. Svým vícedruhovým složením je alej atypická. Slovo hroza známená v místním slezsko-moravském dialektu hráz. Stromy rostou vždy v jedné řadě po pravé a levé části stavby hráze. Hráz byla budovaná již v 16. století. Místo je charakteristické také příběhy o hastrmanech. V Tworkowě je začátek aleje poblíž rybníka Trzeciok a Mlýnu Tworków. Alej je celoročně volně přístupná a vedou po ní turistické stezky a cyklostezky.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Aleja Hroza w Tworkowie. www.polskieszlaki.pl [online]. 2020-12-01 [cit. 2022-02-16]. Dostupné online. (polsky) 
  2. WAW, przez. Hroza. Aleja starodrzewia pomiędzy Tworkowem a Bieńkowicami [online]. 2020-06-27 [cit. 2022-02-16]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]