Alžběta Kateřina z Harrachu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alžběta Kateřina z Harrachu
Narození28. září 1601
Vídeň
Úmrtí1654 (ve věku 52–53 let) nebo 1651 (ve věku 49–50 let)
ChoťAlbrecht z Valdštejna (od 1623)
DětiMarie Alžběta z Valdštejna
RodičeKarel Linhart I. z Harrachu a Marie Alžběta ze Schrattenbachu
RodHarrachové
PříbuzníArnošt Vojtěch z Harrachu, Karel Linhart VII. z Harrachu, František Vojtěch z Harrachu, Otto Bedřich z Harrachu, Kateřina z Harrachu a Maxmiliána z Harrachu (sourozenci)
Jan Vilém z Kounic, Arnošt František Karel z Kounic, Albrecht Bedřich z Kounic a Rudolf Maxmilián Vilém z Kounic (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alžběta, respektive Isabela Kateřina z Harrachu (německy Elisabeth, častěji však Isabella Katharina von Harrach, 28. září 1601, Vídeň – 1651 nebo 1654) byla česká šlechtična z rodu Harrachů, známá je především coby druhá manželka Albrechta z Valdštejna.


Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako dcera hraběte Karla I. Linharta a jeho manželky Marie Alžběty svobodné paní ze Schrattenbachu. Jejími bratry byli kardinál Arnošt Vojtěch a politik František Albrecht z Harrachu.

Alžběta Kateřina byla velmi zbožná a svými současníky byla prý nazývána princeps religiosissima.

Manželství a potomstvo[editovat | editovat zdroj]

Valdštejn žádá o ruku Isabely z Harrachu, rytina Jacoba Leistena

Alžběta Kateřina se stala druhou manželkou frýdlantského vévody, císařského generalissima Albrechta z Valdštejna. Z Valdštejnových poznámek a dopisů je patrná velká úcta, něha a náklonnost, kterou choval k Alžbětě. Tak například v oznámení z 9. dubna 1631 napsal v dekretu svým kapitánům ze Smidar, Hořic, Kumburka, Veliše a Kopidlna, že "by měli její knížecí milosti poslat krásně vonící modré fialky."

Alžběta Kateřina Albrechtovi porodila dceru Marii Alžbětu (1625-1662), která se přes její nesouhlas provdala za Rudolfa z Kounic ze severočeské větve Kouniců.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BLKÖ:Harrach, Elisabeth (Isabella Katharina) – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2023-04-03]. Dostupné online. (německy) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Johann Eduard Heß: Biographien und Autographen zu Schiller's Wallenstein (Jena 1859, Mauke, Lex. 8°.) s. 339.
  • Franz Gräffer, Neue Wiener Localfresken, str. 3: "Comtesse Harrach, des Friedländer Herzogs Gemalin", und S. 144: "Ferneres über die Comtesse Harrach.