Žukov (město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žukov
Жуков
Žukov – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška135 m n. m.
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhCentrální federální okruh
OblastKalužská
Žukov
Žukov
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha10,3 km²
Počet obyvatel13 576 (2018)[1]
Hustota zalidnění1 318,1 obyv./km²
Správa
Vznik17. století
Telefonní předvolba48432
PSČ249192
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žukov (rusky Жуков) je město v Kalužské oblasti v Ruské federaci. Při sčítání lidu v roce 2010 měl přes dvanáct tisíc obyvatel.

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Žukov leží na levém řeku Protvy, levého přítoku Oky v povodí Volhy. Od Kalugy, správního střediska oblasti, je vzdálen přibližně devadesát kilometrů severozápadně.

Nejbližší železniční stanice je v Obninsku přibližně deset kilometrů severozápadně. Vede přes ni trať z Moskvy přes Brjansk do Kyjeva. Přes stejné město vedou i nejbližší dálnice, M3 z Moskvy přes Brjansk a dále na Ukrajinu směrem na Kyjev a A101 z Moskvy do Roslavlu a dále k bělorusko-ruské hranici.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Obec zde byla založena počátkem 17. století. Od otevření železárny v roce 1656 se nazývala spolu s ní Ugodskij zavod. Po uzavření železárny v roce 1780 začal význam obce klesat, ale zůstávala místním kulturním centrem. V roce 1957 byla několik kilometrů jihozápadně postavena strojírenská továrna a u ní dělnické sídlo zvané Protva. To získalo v roce 1962 status sídla městského typu. V roce 1974 byl Ugodskij zavod přejmenován na Žukovo k poctě maršála Georgije Konstantinoviče Žukova, který se narodil několik kilometrů jižněji ve vesničce Strelkovka. V roce 1996 byly Protva a Žukovo sloučeny pod jménem Žukov a vzniklá obec získala status města. Svatý Jiří ve znaku města odkazuje k maršálovu křestnímu jménu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Schukow (Stadt) na německé Wikipedii.

  1. 26. Численность постоянного населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2018 года. Federální služba státní statistiky. Dostupné online. [cit. 2019-01-23].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]