Židovský hřbitov ve Zlíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Židovský hřbitov ve Zlíně
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajZlínský
OkresZlín
ObecZlín
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Náboženstvíjudaismus
Výstavba1935
Rozloha1 ha
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Židovský hřbitov ve Zlíně je součástí místního Lesního hřbitova, který se nachází mezi místními částmi Kudlov a U Majáku. Židovská část se nachází v sektoru XVII v severozápadní části areálu, má rozlohu asi 1 hektar.[1] Byla založena v roce 1935.

Zlínský židovský hřbitov je druhý nejmladší židovský hřbitov na Moravě. Nachází se zde pouze deset jednoduchých náhrobků z pískovce a černé leštěné žuly z let 1936 až 1937. Proběhlo zde celkem 26 židovských pohřbů do 17 hrobových míst.

Jeden z náhrobků z černé leštěné žuly nese obraz kříže. Také podobu dalších hrobů ovlivnilo křesťanství, jsou na nich vázy s květinami a skříňky na svíčky.[2]

Příběh MUDr. Desidera Ornsteina[editovat | editovat zdroj]

Jeden z hrobů připomíná rodinu místního zubaře MUDr. Desidera Ornsteina, který pracoval v Sociálním ústavu firmy Baťa. K místu mu pomohl ředitel Baťovy nemocnice MUDr. Bohuslav Albert, který se s ním znal z doby svého působení v nemocnici v Mukačevu na Podkarpatské Rusi.

Hrůza z německé okupace Čech a Moravy, k níž došlo 15. března 1939, dohnala Dr. Ornsteina k vyvraždění jeho rodiny. O týden později ve svém domku v Lipové ulici nejdříve břitvou podřezal své děti – dvanáctiletou Evu a pětiletého Petra. Chtěl zabít i manželku, která se ale ubránila. Desider Ornstein utekl do hotelu Společenský dům a skokem z okna v 10. patře spáchal sebevraždu.

Vdova se pak odstěhovala ke svému bratrovi Otto Ledererovi do Prahy. Ani ona však válku nepřežila. V červnu 1942 byla zařazena do transportu, který směřoval z Prahy do vyhlazovacích táborů v Polsku – Majdanku a Sobiboru.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Židovský hřbitov Zlín [online]. Židovská obec Brno [cit. 2024-02-28]. Dostupné online. 
  2. Židovský hřbitov ve Zlíně (okr. Zlín) [online]. Venkazdyden.cz. Dostupné online. 
  3. Příběh Desidera Ornsteina [online]. Holocaust.cz [cit. 2024-02-28]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]