Řád cisterciáků přísné observance

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cisterciácký řád přísné observance
Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae (la) O.C.S.O.''
Trapističtí mniši
Trapističtí mniši
Základní informace
AktivitaOd 17. století
Kategoriemnišský řád
ZaložilSv. Robert z Molesme, Armand Jean Le Bouthillier de Rancé
MottoOra et labora
Odkazyhttp://www.ocso.org

Řád cisterciáků přísné observance (Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae, O.C.S.O.; někdy také Ordo Cisterciensium reformatorum, O.C.R.), jehož členové jsou nazýváni trapisté, vznikl v 17. stoletíopatství La Trappe (odtud výraz trapisté) ve Francii, kde došlo k reformě cisterciáckého řádu, jejímž iniciátorem byl Armand Jean Le Bouthillier de Rancé (1626–1700) roku 1664. Je považován za jeden z nejpřísnějších katolických řádů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně existoval jako součást cisterciáckého řádu, v roce 1892 byl vyčleněn jako samostatný řád. Řád má i ženskou větev.

Řehole[editovat | editovat zdroj]

Trapisté zachovávají Řeholi sv. Benedikta, ve které je věnováno hodně prostoru modlitbě, ale kde se klade také důraz na manuální práci. Tuto řeholi vystihuje heslo benediktinů: latinsky „Ora et labora“ v překladu „modli se a pracuj“. Mniši zachovávají mlčenlivost, neboť ticho vytváří prostor pro vnímání Boha. Asi nejznámějším trapistou je Thomas Merton.

Život v trapistickém klášteře[editovat | editovat zdroj]

Život trapisty má přísná pravidla. Vstává se velmi brzy ráno (v českém trapistickém klášteře Nový DvůrToužimi ve 3:00). Den je ve znamení pravidelného střídání modlitby, bohoslužeb a duchovní četby, k nimž tvoří protiváhu manuální práce, neboť každý trapistický klášter obhospodařuje určité pozemky a chová např. ovce či jiná zvířata.

Generální opati řádu[editovat | editovat zdroj]

Původně byli trapisté kongregací cisterciáckého řádu, podřízenou generálnímu opatovi cisterciáků. Od roku 1892, kdy došlo k právnímu oddělení obou řádů, stáli v jeho čele tito generální opati:

Trapisté v Česku[editovat | editovat zdroj]

Klášter trapistů v Novém Dvoře

V roce 1999 se začala opravovat a dostavovat ruina statku v Novém DvořeDobré VodyToužimi v západních Čechách. Ruina byla dobudována na moderní klášter řádu trapistů. Mniši se do objektu nastěhovali již během stavby a sami se stavbou pomáhali. Komunitu v Novém Dvoře tvoří asi 30 řeholníků. V září 2011 bylo rozhodnuto o jeho povýšení na opatství.

Trapistky působí v Poličanech ve středních Čechách, kde provozují od roku 2007 Dům pro hosty a vybudovaly klášter Nanebevzetí Panny Marie nad Vltavou. Základní kámen byl posvěcen apoštolským nunciem Diegem Causerem roku 2008 a v roce 2012 byl kardinálem Vlkem vysvěcen klášterní kostel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]