Česká strana státoprávní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česká strana státoprávní
Datum rozpuštění1908
NástupceStátoprávní pokroková strana
Sloučení doRadikálně pokroková strana
Ideologienacionalismus
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Česká strana státoprávní (německy Tschechische staatsrechtliche Partei) byla česká nacionalistická strana v Rakousku-Uhersku v období kolem roku 1900. V roce 1908 se sloučila v Českou stranu státoprávně pokrokovou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie sahá až k českému pokrokovému hnutí, jehož stoupenci, kteří odmítali rezervovaný postoj mladočechů k ústavní otázce, se rozhodli založit státoprávní stranu. Odmítnutí možné spolupráce mladočechů se socialisty bylo navíc dalším důvodem vzniku. Někteří mladočeši, například politik Alois Rašín a jeho souputníci, se následně ke straně připojili. Česká strana státoprávní představovala radikální pohled na české ústavní právo a odmítala ústavu a cís. říšskou radu, neboť ústava byla vypracována bez souhlasu lidu. V očích strany měl ústavní kompetence pouze český sněm. Pro stranu navíc nebylo řešení české ústavní otázky automaticky spojeno se setrváním v monarchii. Kromě ústavní otázky se Rašínova skupina hlásila především k zájmům podnikatelů a za důležitý úkol považovala také boj proti socialismu. Extrémní nacionalismus způsobil také k několik antisemitských výpadů, které nakonec vedly k vystoupení Rašína a jeho stoupenců ze strany na konci roku 1901. V důsledku personálních změn a z volebních důvodů se Česká strana státoprávní v dubnu 1908 sloučila s Českou stranou radikálně pokrokovou a vznikla tak Česká strana státoprávně pokroková.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Pokorný: Vereine und Parteien in Böhmen. V: Adam Wandruszka, Peter Urbanitsch (Hrsg.): Die Habsburgermonarchie. 1848–1918. Část 8: Politische Öffentlichkeit und Zivilgesellschaft. Dílčí část 1: Vereine, Parteien und Interessenverbände als Träger der politischen Partizipation. Vydavatel Rakouské akademie věd, Vídeň 2006, ISBN 3-7001-3540-8, S. 609–703.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Česká strana státoprávní na německé Wikipedii.