Čechov (město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čechov
Чехов
Správní budova Čechovského rajónu
Správní budova Čechovského rajónu
Čechov – znak
znak
Čechov – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška170 m n. m.
Časové pásmoUTC+3
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhCentrální
OblastMoskevská
Čechov na mapě
Moskevská oblast na mapě Ruska
Čechov
Čechov
Město na mapě Moskevské oblasti
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha23,4 km²
Počet obyvatel69 028 (2015)
Hustota zalidnění2 949,9 obyv./km²
Správa
Oficiální webчехов-совет-депутатов.рф
Telefonní předvolba+7 496 72
PSČ142300
Označení vozidel50, 90, 150, 190
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čechov (rusky Чехов) je město v Moskevské oblasti v Rusku. Město se nachází na řece Lopasni asi 52 km od Moskvy. Žije zde 69 028 obyvatel (2015). Status města obdrželo v roce 1954.

V letech 19962000 a 20032013 zde sídlil hokejový klub HC Viťaz.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Současný název Čechov vznikl v roce 1954, kdy při příležitosti 50. výročí úmrtí ruského dramatika Antona Pavloviče Čechova došlo k přejmenování vesnice Lopasňa. V nedaleké vesnici Melichovo, kde na konci 19. století Čechov žil, je literární muzeum tohoto ruského spisovatele.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Město se nachází jižně od Moskvy, asi 50 km od Moskevského dálničního okruhu.

Podnebí je mírně kontinentální s mírně chladnými zimami a teplými, vlhkými léty. Častý přechod cyklón z Atlantiku a někdy i ze Středozemního moře vede k nárůstu oblačnosti. Průměrná teplota v lednu je asi −9 °C, průměrná teplota v červenci je asi +18 °C. Průměrná délka období bez mrazu je asi 200 dní. Půdy jsou převážně nivní a šedé lesní.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší historie[editovat | editovat zdroj]

Území dnešního Čechova je osídleno již od neolitu. Po nejstarších obyvatelích se zde nalezly kamenné nástroje, sekery, nože a kopí. Od 8. století před n. l. až do 6. století n. l. vznikaly na místě osady patriarchálních rodových společenstvích, které již znaly oheň a vytvářely i jednoduché hrnčířské výrobky. V 10. století se zde začali usazovat slovanští Vjatiči. Na území moderního Čechova a v jeho blízkém okolí bylo nalezeno několik pozůstatků těchto slovanských vesnic.

V roce 1175 vypukla válka o nadvládu nad Vladimirsko-suzdalským knížectvím a kníže Vsevolod III. Velké hnízdo poslal svou manželku a švagrovou do Loposni, aby se vyhnuly válečnému nebezpečí. Tím se Loposňa poprvé objevila v ruských kronikách. Přelom 12. a 13. století je spojen s nekonečným drancováním, vypalováním a bitvami v Lopasni.

14. století[editovat | editovat zdroj]

Moskevský a vladimirský kníže Ivan I. Kalita přinesl Lopasni stabilitu a rozvoj, po své smrti odkázal Lopasňu svému synovi Andrejovi, který ale brzy zemřel na mor a Lopasňa se stala cílem nájezdů z Rjazaňského knížectví. Rjazaňci okrádali místní občany, unesli starostu Lopasni a nepropustili ho, dokud za něj nedostali z Moskvy výkupné. Rjazaňské knížectví se snažilo nejen silou k sobě Lopasňu připojit, ale i diplomacií. Když se vládce Rjazaně rozhodl bojovat po boku Dmitrije Donského proti litevskému knížeti Olgerdovi, požadoval za to připojení Lopasně k Rjazani. Ale Dmitrij Donský to odmítl a Lopasňu si ponechal.

Lopasňa a Puškin[editovat | editovat zdroj]

Lopasňa je úzce spojena s Puškinovou rodinou. Po smrti ruského dramatika Alexandra Sergejeviče Puškina jeho manželka Natalie Nikolajevna často se svými dětmi navštěvovala panství Lopasňa-Začatjevskoje patřící rodině Vasilčikovců. Rodina Natalie Nikolajevny žila na to tomto panství ještě na počátku 20. století. Někteří z básníkových potomků zde byli i pohřbeni.

Vedle kostela Početí sv. Anny se nachází rodinná nekropole Puškinů. Jsou zde pohřbeni potomci Alexandra Sergejeviče: jeho nejstarší syn Alexandr Alexandrovič Puškin, vnuci a pravnučka.

Moderní období[editovat | editovat zdroj]

V roce 1954 byla Lopasňa přejmenována na Čechov a povýšena na město.

V roce 1965 bylo sídlo městského typu Veňukovo připojeno k Čechovu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Чехов (Московская область) na ruské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]