Zuzana Chalupová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zuzana Chalupová
Zuzana Chalupová v lednu 2001
Zuzana Chalupová v lednu 2001
Rodné jménoZuzana Koreňová
Narození5. února 1925
Jugoslávie Kovačica, Jugoslávie (Království Srbů, Chorvatů a Slovinců), dnes Srbsko
Úmrtí1. srpna 2001 (ve věku 76 let)
Srbsko Bělehrad, Srbsko
Místo pohřbeníKovačica
Národnostslovenská
Vzdělánízákladní
Povolánímalířka
RodičeMartin Koreň a Anna, roz. Galátová
Manžel(ka)Adam Chalupa
Oceněníslovenský Řád bílého dvojkříže III. třídy (23. ledna 2000), Cena Cyrila a Metoděje Matice slovenské
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zuzana Chalupová (srbsky Зузана Халупова / Zuzana Halupova; 5. února 1925, Kovačica, Království Srbů, Chorvatů a Slovinců (Jugoslávie) – 1. srpna 2001, Bělehrad, Srbsko) byla známá naivní malířka, jedna z komunity lidových umělců-samouků slovenského původu, kteří žili a tvořili v Kovačici,[1] ležící v Jihobanátském okruhu na severovýchodě Srbska. Zuzana Chalupová během svého života vystavovala v řadě evropských metropolí i v zámoří, spolupracovala s organizacemi UNICEF a UNESCO. Její díla jsou v majetku nejen mnoha muzeí a galerií, v první řadě kovačické Galerie naivního umění, ale i v soukromých sbírkách.

Z historie Kovačice[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o Kovačici pochází z roku 1751.[2] V roce 1784 přišly do Banátu první slovenské rodiny a začaly nový život v místě dnešních osad Aradac a Ečka. V roce 1802 požádali Slováci z Ečky panovníka o povolení přesídlit se a usadit se na nevyužích pozemcích v Kovačici. Aniž by vyčkali souhlasu, o rok později se tam přestěhovali.[2] Od poloviny 19. století byla Kovačica kulturním a společenským centrem slovenských přistěhovalců, kteří přišli na území srbského Banátu s vidinou lepšího života. Občané slovenského původu tvořili i na počátku 21. století nejpočetnější skupinu obyvatel Kovačice. Při sčítání v roce 2011 se zde ke slovenské národnosti hlásilo 5 142 lidí, tj. 82.15% obyvatel města.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Obrazy a busta Zuzany Chalupové v Galerii naivního umění v Kovačici

Zuzana Chalupová se narodila v Kovačici jako Zuzana Koreňová 5. února 1925 v chudé rodině slovenského truhláře Martina Koreně a jeho ženy Anny. Zuzana vychodila pouze pět tříd základní škoiy, už v té době však zaujala svým výtvarným talentem.[3] V roce 1942 se Zuzana provdala za Adama Chalupu. Chalupovi hospodařili jako drobní zemědělci, zabývali se též vinohradnictvím a včelařením.

Zuzana Chalupová se zpočátku věnovala tvorbě výšivek a tapisérii, s nimiž mezi krajany slavila značný úspěch. Jejím prvním „obrazem “ byla výzdoba zdí vlastního domu, při níž v roce 1948 použila barvy, rozpuštěné v mléce. Teprve když prodala jeden ze svých gobelínů za 5 000 jugoslávských dinárů, koupila si za tyto peníze skutečné olejové barvy .Svůj první obraz s nimi namalovala v roce 1964.[3] V témže roce o ní jako o nové kovačické malířce referovaly noviny „Hlas ľudu“, vydávané pro slovenské krajany v Srbsku. V roce 1969 se o Zuzanu Chalupovou začali zajímat ve Francii a v Německu. O této pozoruhodné malířce se objevily články v uměleckých časopisech nebo v předním francouzském deníku Le Figaro, v Německu byla o tvorbě Zuzany Chalupové vydána samostatná poublikace. V následujících letech byly uspořádány výstavy obrazů Zuzany Chalupové v Zürichu a v New Yorku a posléze také v Londýně a ve Vídni.

V roce 1974 zemřel Zuzanin manžel Adam Chalupa. Manželství Chalupových bylo bezdětné, i proto možná Zuzana Chalupová ve svých obrazech vytvořila svět, v němž dominují děti. Malířce se kvůli tomu přezdívalo „máma tisíce dětí “ či „máma Zuzana“ – nejenže hlavním postavami na jejích obrazech byly děti, ale i dospělé zobrazovala s dětskými obličeji.[3]

Spolupráce Zuzany Chalupové s Dětským fondem Organizace spojených národů (UNICEF) se datuje od roku 1973, kdy ji v jejím ateliéru navštívil politik a budoucí francouzský prezident François Mitterrand, který ji pro tuto spolupráci doporučil. Zuzana Chalupová spolupracovala nejen s Dětským fondem Organizace spojených národů, ale i s dalšími organizacem. Pro Červený kříž v Ženevě vytvořila monumentální obraz, na němž jsou děti i dospělí členové Červeného kříže vyobrazení v slovenských lidových krojích. UNICEF vydal nákladem dvou milionů kusů jako novoroční pohlednici její obraz „Zima “, který malířka věnovala na dobročinné účely.[3] Pro UNICEF v roce 1974 namalovala též obraz „Děti OSN“.[1]

Zuzana Chalupová zemřela po kratší nemoci ve věku 76 let ve středu 1. srpna 2001 v Bělehradě. Pohřbená byla v Kovačici. Galerie naivního umění v Kovačici vlastní reprezentativní sbírku obrazů Zuzany Chalupové, čítající tři desítky jejích děl.[3]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Zuzana Chalupová za své životní dílo obdržela cenu „Cyrila a Metoděje“, což je nejvyšší ocenění, udělované Maticí slovenskou krajanům, kteří žijí v zahraničí.
  • Slovenský prezident Rudolf Schuster udělil Zuzaně Chalupové 21. ledna 2000 Řád bílého dvojkříže III. třídy.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zuzana Chalupová na slovenské Wikipedii.

  1. a b Naivci iz Kovačice [online]. [cit. 2022-03-12]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. a b Историја Ковачице [online]. Kovačica: Opština Kovačica, 2021-12-01 [cit. 2022-03-08]. Dostupné online. (srbsky) 
  3. a b c d e Zuzana Chalupová (Kovačica, 1925 - 2001) [online]. Kovačica: Galerija naivne umetnosti [cit. 2022-03-10]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. Rad bieleho dvojkríža, III. trieda [online]. Bratislava: Kancelár prezidenta Slovenskej republiky [cit. 2022-03-09]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]