Záboj Horák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Doc. ICLic. JUDr. Záboj Horák, Ph.D., LL.M.
Narození5. března 1975 (49 let)
Praha
Povoláníprávník, vysokoškolský učitel
Alma materPrávnická fakulta Univerzity Karlovy
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Záboj Horák (* 5. března 1975 Praha) je český právník a vysokoškolský učitel; odborně se věnuje zejména církevnímu kanonickému právu, konfesnímu právu a právním dějinám.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v rodině chirurga Ivana Horáka (1938–2007). Jeho prapraděd, docent lékařské fakulty v Praze Jan Špott (1813–1888), byl zakladatelem české balneologie.[1] Jeho praděd Josef Schrötter byl předsedou správní rady České grafické unie a náměstkem primátora královského hlavního města Prahy. Jeho dědeček JUDr. Jiří Horák byl v letech 1931–1933 starostou Spolku československých právníků Všehrd.[2] Studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, Vestfálské Vilémově univerzitě v Münsteru a Katolické univerzitě Jana Pavla II. v Lublinu. Absolvoval dvě stáže ve Washingtonu, DC a jednu ve Vídni.

Od roku 2002 pracoval jako odborný asistent a od roku 2012 pracuje jako docent na Katedře právních dějin Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. V letech 2002–2005 vyučoval na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy/Institutu ekumenických studií jako externista církevní právo a konfesní právo. V letech 2002–2013 vedl semináře z římského práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Je místopředsedou Společnosti pro církevní právo, zástupcem šéfredaktora recenzovaného odborného časopisu Revue církevního práva, který vychází čtyřikrát ročně a je součástí citační databáze Web of Science. Je řádným členem Evropského konsorcia pro výzkum vztahu církve a státu, zastupujícím Českou republiku, ICLARS (International Consortium for Law and Religion Studies) a Consociatio internationalis studio iuris canonici promovendo. Pravidelně se účastní každoroční konference Essener Gespräche zum Thema Staat und Kirche. Je členem redakčních a programových rad polských časopisů Kościół i Prawo, Edukacja Prawnicza, Studia z Prawa Wyznaniowego a Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich.

V akademickém roce 2021/2022 vyučuje na Právnické fakultě UK Církevní právo, Manželské a procesní právo církevní, Správní a majetkové právo církevní, Právní dějiny církví, Konfesní právo, dva obory právních dějin zemí Afriky, jižní Asie, Oceánie a Latinské Ameriky a vede vědecké semináře Právo a Bible a Vědecký seminář z církevního a konfesního práva. Má přednášky v oboru Vývoj velkých právních systémů. Přednáší anglicky v předmětu Czech Legal History v rámci programu Erasmus na Právnické fakultě UK.

Byl dlouholetým aktivním členem sportovního oddílu Judo Sparta Praha a reprezentoval jako žák svůj oddíl v zahraničí.

Z publikační činnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Horák, Z.: Církve a české školství. Právní zajištění působení církví a náboženských společností ve školství na území českých zemí od roku 1918 do současnosti. Praha, Grada, 2011.
  • Tretera J. R. a Horák, Z.: Slovník církevního práva. Praha, Grada, 2011.
  • Horák, Z.: Církve a školství. Vybrané dokumenty ke studiu českého konfesního práva. Praha, Univerzita Karlova v Praze – Právnická fakulta, 2012.
  • Tretera J. R. a Horák, Z.: Religion and Law in the Czech Republic. Alphen aan den Rijn, Wolters Kluwer, 1. vydání 2014, 2. vydání 2017.
  • Tretera J. R. a Horák, Z.: Konfesní právo. Praha, Leges, 2015.
  • Horák, Z.: Religion and the Secular State in the Czech Republic. In: Religion and the Secular State. National Reports, Reports issued for the occasion of XVIIIth Congress of the International Academy of Comparative Law. Madrid, 2015, s. 234–247 [1]
  • Tretera J. R. a Horák, Z.: Církevní právo. Praha, Leges, 2016.
  • Tretera J. R. a Horák, Z.: Právní dějiny církví. Praha, Leges, 2019.
  • Horák, Z. a Skřejpková, P. (eds.): Pocta Jiřímu Rajmundu Treterovi. Praha, Leges, 2020.
  • Tretera J. R. a Horák, Z.: Církevní právo. 2. přepracované a doplněné vydání, Praha, Leges, 2021.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TRETERA, Rajmund. Vzpomínka na MUDr. Ivana Horáka. Internetový zpravodaj Společnosti pro církevní právo [online]. 2017-01-03 [cit. 2017-01-04]. 
  2. Seznam starostů - Všehrd [online]. Všehrd [cit. 2023-05-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]