Wikipedista:Samuell1990/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tomáš Chlup[editovat | editovat zdroj]

Mediálně známý český sportovec Tomáš Chlup byl narozen 22.9.1993 ve městě Pelhřimov.

Po absolvování základní školy v jeho bydlišti Kamenici nad Lipou vystudoval střední školu IT v Pelhřimově. Dále pokračoval a úspešně zakončil Vysokou školu Technickou a Ekonomickou v Českých Budějovicích v oboru obchodního podnikání. Po získání titulu Bc. se probojoval přijmacími zkoušky na dálkové studium na VŠE v Jindřichově Hradci. Tuto školu však nedokončil z důvodu častého cestování po celém světě, kdy začal i se svým mainstreamovým instagramovým účtem.

V letech 2012-2018 se věnoval vytrvalostnímu běhu, kdy se dostal na přední příčky českých tabulek s výkonem a osobním rekordem 1:17:02 na trase půlmaratonu. Jeho bežecké výsledky a úspěchy jsou zaznamenány na běžeckém serveru behej.com. Roku 2015 obsadil s časem 1:19:42 třetí místo na mistrovství Jihočeského kraje v půlmaratonu. Tomášovi se také dařilo na závodech typu Spartan race, kdy například v roce 2016 obsadil druhé místo v mužích v Liberci na Spartan race Beast. V těchto letech si se sestrou Terezou vytvořili běžecké blog "Dva běžci", který je známý a populrní mezi českými běžci.

Na jejich blogu se můžeme dozvědět mnoho od těchto dvou úspešných sourouzenců a běžcu, jak o běhání, stravování tak z jejich života. Tomáš se stal i vášnivým kuchařem v průběhu let, kdy začal sportovat a zajímat se více o zdraví, tělo a metabolismus. Procestoval mnohé kraje, zavítal i do Keni, kde 5 týdnů běhal s nejlepšími vytrvalostními bežci světa a blogoval o prožitých zkušenostech. Z pobytu v Keni také vytvořil několik videií, které publikoval veřejnosti na blogu a svém youtube kanálu. V průběhu let se velmi věnoval testování různých cizokrajných bylin na svém výkonu, zdraví, regeneraci a vše publikoval na blogu. V těchto letech si také založil dnes velmi populární instagramový účet. @tomski.chl, kde každý den publikoval "stories" a přidával příspěvky z cestování, sportu, vaření a inspiroval mnohé lidi k aktivnějšímu a zdravějšímu životu.

V létě roku 2019 si mohli fanoušci všimnou, že se Tomáš dostal ke sportu CrossFit, který ho velmi zaujmul a začal trénovat více a více crossfit místo pouhého běhu. V průběhu pár měsíců tomuto sportu propadl a trénink začal brát velmi vážně. Již v průběhu první půlky roku 2020 si zkusil zazávodit na prvních třech CrossFit závodech. V domácím prostředí v Kamenici nad Lipou si zkusil první menší závod, kde obsadil 3.místo. Hned týden poté obsadil 1. místo na domácích závodech v Hradci Králové v Crossfit Steelwings. Tomášovi se podařilo projít také online kvalifikací na prestižnější CrossFit závody v Českých Budějovicích, které se konali v srpnu roku 2020. Na těchto závodech "Bcross České Budějovice, obsadil Tomáš 15. místo z 60ti kvalifikovaných závodníků.

Tomáš a jeho další tři sourozenci se také podílení na řizení úspěšného rodinného podniku, který založil jeho otec. Nadále sám podniká ve fitness a buduje nový fitness online projekt.

Zdroje:

1,[1] Výsledky jednoho z nejnáročnějších Spartan Race konaného v ČR, Tomáš Chlup obsadil 2. místo

2,[2] 3. místo pro mladého Tomáše na jednom z nejnáročnějších horských půlmaratonů v Jihočeském kraji

3,[3] Dalších mnoho běžeckých úspěchů na známém běžeckém blogu sourozenců Tomáše a Terezy

4,[4] Zdroj na článek a rozhovor z Pelhřimovského deníku

5,[5] První Tomášův závod v crossfitu - 3. místo

6, [6] Kniha "Prostě Jez" se zdravými recepty, na jejíž tvorbě se Tomáš podílel - kniha "Prostě Jez" je v elektronické formě k dispozici k přečtení.