Wikipedista:Phiwy/Coria (Corbridge)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Římská pevnost Coria (Corbridge)
Římská pevnost Coria
Římská pevnost Coria
Účel stavby

vojenský

Základní informace
Výstavba84
Poloha
AdresaNorthumberland, AnglieAnglie Anglie
Souřadnice

}

Coria byla pevnost a město 4 km na jih od Hadriánova valu v římské provincii Británie. Postavili ji tam, kde významná římská severojižní silnice (Dere Street) překonávala řekuTyne a křížila se s další římskou silnicí (Stanegate), která vedla ve směru východ-západ mezi pevností Coria a Luguvalium (Carlisle).

Corbridge nesloužila jen jako vojenská zásobovací základna, zároveň šlo o živé město. Ruch tam trval až do začátku 5. století.[1]

Název[editovat | editovat zdroj]

Přesnou podobu latinského názvu této pevnosti s jistotou neznáme. V angličtině se toto místo jmenuje Corchester (Corbridge Roman Site), protože se nachází na kraji vesnice Corbridge v anglickém hrabstvíNorthumberland. Lokalitu spravuje organizace English Heritage a je částečně veřejnosti přístupná, bylo tam zřízeno muzeum.

Název se ve starých textech vyskytuje v podobě Corstopitum a Corie Lopocarium. Oba tyto názvy jsou často považovány za zkreslené, původní podoba snad zněla Coriosopitum, Corsopitum nebo Corsobetum.[2] Vindolandské tabulky dokládají, že se v okolí lokality používal jednoduchý název Coria; podle centra místního kmene. Z něj potom pravděpodobně vznikl název Corbridge.[3]

Nejstarší osídlení[editovat | editovat zdroj]

Existují důkazy, že na tomto místě stály již domy v době železné, ale první Římané v této oblasti postavili tzv. Red House Fort, 800 metrů na západ od lokality; tato pevnost sloužila jako zásobovací tábor pro Agricolovy kampaně.

Pevnosti[editovat | editovat zdroj]

Římská silnice Stanegate, Corbridge

První pevnost[editovat | editovat zdroj]

Brzy po římských vítězstvích v moderním Skotsku, kolem roku 84, byla na tomto místě postavena dřevěná pevnost. Kasárenské bloky obklopovaly střed s budovou velitelství, rezidencí velitele, domy administrativního personálu, dílnami a sýpkami. Pravděpodobně v ní sídlila pomocná jednotka jízdy v síle 500 mužů, zvaná Ala Gallorum Petriana, ale pevnost v roce 105 shořela. Díky silnici Stanegate se z Luguvalia se do Corbridge mohly legie dostat za tři dny, ostrým pochodem dokázaly těch zhruba 64 km zdolat dokonce za dva dny.[4]

Druhá dřevěná pevnost, první kamenná[editovat | editovat zdroj]

Druhá dřevěná pevnost střežila důležitý přechod přes řeku Tyne v době, kdy spojnice Solway Firth a Tyne tvořila hranici Římské říše. Kolem roku 120, když se stavěl Hadriánův val, pevnost znovu přebudovali, aby v ní mohla být ubytována pěchota. Asi o dvacet let později, když byla hranice posunuta dále na sever v souvislosti s vybudováním Antoninova valu, byla za guvernéra Quinta Lollia Urbica na tomto místě vybudována první kamenná pevnost.

Město[editovat | editovat zdroj]

Ke konci 2. století Corbridge přestala fungovat jako pevnost, i když její centrum v rukou armády zůstalo. Kolem se rozvíjelo město. Mnoho jeho domů v současné době leží pod okolními poli a je v možné vidět pouze malou část původního centra. Středověké a moderní město se vyvíjelo o něco dále směrem na východ.[5]

Corstopitum, oltář objevený roku 1910

Vývoj města[editovat | editovat zdroj]

Po roce 163[editovat | editovat zdroj]

Poté, co Římané ustoupili od Hadriánova valu v roce 163, vojsko bylo zřejmě z Corie staženo. Hradby byly srovnány se zemí a byl zahájena velká přestavba. Vznikla řada chrámů, dále sýpek, dalších domů a velké nádvoří, které se zřejmě mělo stát civilním fórem nebo vojenským skladištěm a dílnou. Původní záměr nebylo nikdy zcela realizován.

3. a 4. století[editovat | editovat zdroj]

Spálené dřevěné domy možná souvisejí se zmínkou Cassia Dia o tom, že kmeny ze severu překročily hranici. Na začátku 3. století se na tomto místě stavělo znovu, byl rozšířen vojenský zásobovací sklad. To souvisí s druhou a šestou legií, patrně šlo o zásobování severní kampaně Septimia Severa.

Informace o městě ve 3. a 4. století chybí, ale jistě v něm nechyběl dům, ve kterém mohl přebývat císařský úředník. Coria byla pravděpodobně velkým tržním centrem pro zboží z olova, železa, zemědělské produkty, o čemž svědčí sýpky. Byl také nalezen obchod s hrnčířskými výrobky. Kdy bylo město opuštěno, není jasné. Není ani známo, zda tam někdo žil, když Anglosaové zakládali blízké Corbridge.

Archeologické nálezy[editovat | editovat zdroj]

English Heritage vydalo monografie o pevnostech Hadriánova valu. Zpráva Bishopa a Dorea o vykopávkách v Corbridge v letech 1947–80 odhaluje složitý vývoj od více dřevěných pevností ke zděným stavbám.[6] (k dispozici zde) Zprávy se rovněž zabývají nálezy kovových předmětů v pevnosti, což asi souvisí s jejím opuštěním mezi lety 122 a 138[7] (k dispozici také na internetových stránkách Archeology Data Service).

Corbridgeský poklad[editovat | editovat zdroj]

Byl tam nalezen tzv. corbridgeský poklad. K mnoha objeveným předmětům patří zařízení z římské dílny a mnoho věcí, které potřeboval římský voják: nástroje, zbraně, pancíře, voskové tabulky a papyry. Zbroj nalezená v roce 1964 výrazně pomohla zpřesnit představu o její římské podobě.

Náhrobek Flavina, nositele standarty; vystaven v kostele Hexham Abbey

Nález pochází z období mezi léty 122 a 138. Předměty byly nalezeny ve vynikajícím stavu, a to díky tomu, že byly uloženy do dřevěné truhlice kryté kůží a chráněné železným kováním, kterou někdo zakopal do země.[8]

Znovuobjevení[editovat | editovat zdroj]

Brian Dobson v 60. a 70. letech 20. století vedl vykopávky v Corbridge.[7] [9]

Náhrobek Flavina, římského nositele standarty[editovat | editovat zdroj]

Práce v kostele Hexham Abbey v roce 1881 odhalily v transeptu římský náhrobek. Pomník (vystavený v kostele) ukazuje nositele standarty v římské jízdě, jehož kůň šlape po barbarovi: připojený nápis ukazuje, že má připomínat Flavina, důstojníka ala Petriana, který zemřel jako 25letý po sedmi letech služby. Je známo, že ala Petriana byla v Corbridge, a deska pravděpodobně pochází z konce 1. století. Náhrobek kdysi stál na vojenském hřbitově v blízkosti pevnosti.[10] [11]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Coria (Corbridge) na anglické Wikipedii.

  1. Corbridge Roman Town - Hadrian's Wall. English Heritage [online]. [cit. 2019-11-07]. Dostupné online. 
  2. Bethany Fox, 'The P-Celtic Place-Names of North-East England and South-East Scotland', The Heroic Age, 10 (2007), http://www.heroicage.org/issues/10/fox.html (appendix at http://www.heroicage.org/issues/10/fox-appendix.html).
  3. Bethany Fox, 'The P-Celtic Place-Names of North-East England and South-East Scotland', The Heroic Age, 10 (2007), http://www.heroicage.org/issues/10/fox.html (appendix at http://www.heroicage.org/issues/10/fox-appendix.html).
  4. ALBERT, Edoardo; GETHING, Paul. Warrior: A Life of War in Anglo-Saxon Britain. [s.l.]: Granta Publications 209 s. Dostupné online. ISBN 9781783784448. (anglicky) Google-Books-ID: RqGkDwAAQBAJ. 
  5. RADDATO, Carole. Coria (Corbridge Roman Town). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  6. Bishop, M., Dore, J. (1988) Corbridge: Excavations of the Roman fort and town, 1947-80. English Heritage.
  7. a b Allason-Jones, L., Bishop, M. (1988) Excavations at Roman Corbridge: The Hoard. English Heritage.
  8. Corbridge Roman Town - Hadrian's Wall. English Heritage [online]. [cit. 2019-11-07]. Dostupné online. 
  9. Dostupné online. 
  10. Dostupné online. 
  11. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Pevnosti Hadriánova valu]] [[Kategorie:Starověké římské stavby ve Spojeném království]] [[Kategorie:Starověká římská vojenská architektura]] [[Kategorie:Archeologické lokality v Anglii]] [[Kategorie:Northumberland]] [[Kategorie:Británie (provincie)]] [[Kategorie:Archeologická muzea]]