Wikipedista:Nicol.augustin/Yvette Branz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Yvette Branz (Krausová), rozena Vlášková, v pohraničím městečku Vejprty (* 9.2.1965) je považovaná za česko-německou malířku hyperrealistického umění.

Yvette Branz
Rodné jménoVlášková
Jiná jménaKrausová
Narození9.2.1965
Vejprty
ZeměČR, Německo
Národnostčesko-německá
PovoláníUmělec
RodičeMarkéta a Zdeněk Vláškovi
DětiVeronika Krausová, Nicol Augustin
OceněníICA - Certifikovaný malíř
Webová stránkahttps://www.yvettebranz.eu/
Chybí svobodný obrázek.

Život a díla[editovat | editovat zdroj]

Pochází ze smíšené rodiny (matka Markéta Vlášková - německého původu, otec Zdeněk Vlášek - českého původu) a původně 4 potomků, z nichž přežili pouze 2 - Iveta a Zdeněk Vláškovi. Rodiče se seznámili po 2. světové válce (doplnit datum) a protože matka byla německého původu a otec nebyl ve straně (tedy nikdo z nich nebyl v KSČ a ROH), bylo tehdy obtížné dostat se na jednu z uměleckých škol.

Díky svým rodičům, kteří oba malovali a chovali k umění jistou vášeň, se Yvette naučila také malovat štětcem již od svých 2 let. Matka malovala spíše ve volných chvílích, naopak otec vedl Yvette k malování již od malička a učil ji tahy štětcem s láskou a trpělivostí. Yvette byla vzorná studentka svého otce, byl pro ni vzorem, dokud si ji však na základní škole nevšimli učitelé výtvarné výchovy, kteří její nadání a talent velmi obdivovali a následně ji pomohli uspořádat její první výstavu. Postupem času, již během studia na základní škole, vystavovala své obrázky každým rokem. Její první sen byl, že jednou bude malovat na porcelán.

Po základní škole, jak již bylo výše zmíněno, se nedostala na žádné studium a tak se vydala cestou tvrdé práce a nastoupila do továrny s oděvy. Práce tam byla velmi obtížná a namáhavá natolik, že si díky náročné práci utrhla ledvinu a musela podstoupit několik operačních zákroků. Díky času stráveného na rekonvalescenci měla více času se zdokonalovat, a proto malovala každou volnou chvíli. Dopracovala se tak daleko, že v 18 ti letech poznala malíře, který ji pomohl zorganizovat (tehdy její první prodejní) výstavu v knihovně v okresním městě Chomutov. Spolu s dalšími dvěma malíři tak vystavili svá díla a již v pouhých 18 ti letech prodala všech svých 8 vystavených obrazů, které namalovala.

Láska se však nedržela jen malování. Po pár letech si Yvette našla manžela, založila rodinu a porodila 2 dcery. Věnovala se převážně rodině a lásku k malování více jak 25 let musela nechat stranou.

Po 25 ti letech však nastal životní zvrat. Yvette diagnostikovali závažný zdravotní problém, díky kterému se však se dokázala znovu postavit na nohy a našla opět víru v sama sebe, vášeň k umění a co víc, odhodlání bojovat se závažnou nemocí. Odjela do Jižní Ameriky, do Peru, aby našla nový směr, odhodlání bojovat s nemocí a co víc, nalezla cestu zpět k malování. V Peru strávila několik měsíců, poznala místní kulturu, která jí ukázala jiný způsob života, než který zná, a která jí dala naději začít se věnovat opět tomu, co ji nejvíce baví - umění. Když se vrátila zpět domů, podařilo se jí uzdravit a začala opět malovat. Po pár letech se seznámila s významným malířem Alexandrem Pavlovem, (učitelem a nyní i přítelem), díky kterému se stala více úspěšnější ve svém oboru.

Yvette se svým učitelem a přítelem

Vzala život do svých rukou a znovu vše vybudovala od začátku. Navštěvovala více uměleckých kurzů, vernisáží jiných umělců apod. Postupem času začínala vystavovat své obrazy v mnoha českých i německých galeriích, namalovala obrazy pro starosty měst a pokračovala ve svých prodejních výstavách, kde prodala za ta léta mnoho svých obrazů.

Nyní maluje akrylovými a olejovými barvami. Soustředí se převážně na naturalismus, realistickou a hyperrealistickou malbu. Její obrazy visí v mnoha českých i německých galeriích, městských radnic a v mnoha domácnostech jejích obdivovatelů. Za posledních let získala mnoho uznávaných českých i mezinárodních uměleckých certifikátů, jako je například ICA. Její jméno se několikrát objevilo v českém, německém i francouzském tisku a i přesto, že pochází ze smíšené rodiny a není vystudovanou umělkyní, je příkladem toho, že láska, vášeň a chtíč je někdy více než vzdělání a přináší splnění si svých cílů



Předání obrazu ve Francii
Předání obrazu starostovi města
Článek v německých novinách
Yvette při své precizní práci

Poděkování od francouzského novináře:

"Bonsoir Yvette, Je vous adresse l'article passé dans la presse suite à notre assemblée générale. La semaine dernière, nous avons remis à Mr le Maire de Cenon S/VIENNE le magnifique tableau peint par Iveta.Il est exposé à l'entrée de la Mairie à la vue de tous. Une grande et belle amitié entre nos deux communes. Encore un grand merci de la part de tous les amis de Cenon. Je vous souhaite un bon week-end et à bientôt.[1]

Amitié

Marie-Gabrielle"



Předání obrazu starostovi města Waibstadt

Významná díla[editovat | editovat zdroj]

Jedním z významných děl bylo zpracování obrazu pro město Waibstadt a Daisbach, který na zakázku malovala pro místní starosty. Obraz byl malován olejovými barvami a jsou na něm vyobrazeny nejdůležitější dominanty města, jako je kostel, erb a samotná radnice města. Předání obrazu se uskutečnilo k slavnosti jubileu města, kde mimo předání obrazu se také uskutečnila samotná výstava Yvette Branz se všemi jejími díly od naturalismu po realistickou malbu.

Obraz pro Čínu

Další rok v rámci upevnění vztahů České republiky a Číny byla Yvette Branz požádaná o ztvárnění obrazu pro Čínské partnery, které spolu vzájemně spolupracují v oblasti přírodních věd a zdraví. V rámci toho byli partneři ze společnosti Green World velmi nadšení a obraz tak dodnes visí v Číně, jako vzpomínka návštěvy České republiky.

Ojedinělé dílo "Temné stíny" bylo jedním z prvních obrazů, které vzniklo s kombinací realistické malby a částečného abstraktu. Smyslem obrazu je žena, sklíčená ve vlastním stínu. Použité olejové barvy tvoří však jen černá a bílá, která nejjasněji vystihuje temnotu, ale i světlo zároveň.


Výstavy[editovat | editovat zdroj]

  • 02/2016 - Výstava v maloměstském sklepním prostoru Mikulov
  • 10/2016 – Waibstadt, Rathaus - Výstava s přírodní a abstraktní tématikou, předání obrazu starostovi města
  • 09/2018 – Praha, v prostorách Greenworld,
  • 09/2018 – Praha, Výstaviště Praha Holešovice - OpenArtFest
  • 05/2019 - Daisbach, Předání obrazu starostovi města a prodejní výstava na místní radnici
  • 09/2020 - Waibstadt, Předání obrazu starostovi města a prodejní výstava v kulturním domě
  • 10/2021 - OpenArt Festival - umělci z ČR a Slovenska na jednom místě
    Výstava Praha Holešovice

Reference[editovat | editovat zdroj]

Ing. Jan Poláček[editovat | editovat zdroj]

"Ako milovník vína, som obraz vina proste musel mať. Láska na prvý pohľad...doslova. Charakterizuje všetko čo je pre mňa dôležité, živelnosť, energiu a život. Vidím v ňom aj čas, ktorý plynie opačne.

Čo môže s Vami urobiť jedna sklenka vína? Dokáže prebudiť vo Vásromantickú dušu, dokáže vzbudiť emočnú búrku, prietrž pocitov. Dokáže Vás priviesť myšlienkami späť do minulosti. Aj jednou sklenkou dokážete ochutnať život, plným dúškom. Tak nazdravie a vychutnávajte...aspoň tak ako ja, zakaždým keď sa pozriem na tento skvostny obraz od Yvette Branz.

Ďakujem za príležitosť vlastniť kúsok neoceniteľného umenia."[2]

Soňa Záhorková[editovat | editovat zdroj]

„Yvette Branz je všestranná a umí namalovat vše od portrétů, realismu, hyperrealismu, přírodní krásy až po duchovní tématiku. Těším se na další obraz"[3]

Nicol Augustin[editovat | editovat zdroj]

„Jsem ráda, že mohu být součástí práce Yvette Branz a podílet se na její podpoře. Děkuji za realizaci kousku umění, kde mě ztvárnila s mým milovaným pejskem. Každý den ji s obdivem sleduji na sociálních sítí a s každým novým obrazem jen žasnu. Výborná práce“[4]

Veronika Krausová[editovat | editovat zdroj]

„Nejkrásnější ztvárnění od Yvette Branz. Je to úžasná malířka, umělkyně a maluje srdcem. Jen tak dál a děkuji!“[5]

  1. Dobrý den Yvette Zasílám Vám článek zveřejněný v tisku po naší valné hromadě. Minulý týden jsme starostovi města Cenon S / VIENNE předali nádherný obraz Yvetty, který je vystaven u vchodu do radnice, aby jej všichni viděli. Další velké poděkování od všech přátel Cenonu. Přeji hezký víkend a brzy na viděnou. Marie-Gabrielle
  2. Úspěchy :: Yvette Branz. www.yvettebranz.eu [online]. 2021-11-02 [cit. 2022-01-12]. Dostupné online. 
  3. Úspěchy :: Yvette Branz. www.yvettebranz.eu [online]. 2021-11-02 [cit. 2022-01-12]. Dostupné online. 
  4. Úspěchy :: Yvette Branz. www.yvettebranz.eu [online]. 2021-11-02 [cit. 2022-01-12]. Dostupné online. 
  5. Úspěchy :: Yvette Branz. www.yvettebranz.eu [online]. 2021-11-02 [cit. 2022-01-12]. Dostupné online.