Wikipedista:Mojmir13/Crusader raids on the Red Sea

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Křižácké výboje[1] v Rudém moři[editovat | editovat zdroj]

V roce 1182 vyplul Raynald z Châtillon, vůdce křižáků z Oultrejordainu, s eskadrou lodí na Rudé moře, s cílem přepadnout muslimské přístavy v tomto moři a zaútočit na muslimská svatá města Mekka nebo Medina.

Raynald už měl pověst darebáka, protože brutálně přepadl Kypr a mučil Aimeryho z Limoges, patriarchu Antiochie, aby ho donutil poskytnout mu peníze na svoje vojenská dobrodružství.

Raynald nechal materiál pro pět lodí vozit po souši v „soupravě“ ze svého hradu v Keraku v Oultrejordainu do Akabského zálivu (část Rudého moře). Zmocnil se přístavu Ayla a zablokoval nedaleký ostrov známý křižákům jako Ile de Graye .

Ostrov Ile de Graye, blokovaný loděmi Raynalda z Châtillonu

Raynaldova flotila lodí se plavila po Akabském zálivu k západnímu pobřeží Rudého moře, aby zaútočila na egyptské přístavy a námořní karavany. Po vyplutí z přístavu Aidhab se expedice vrátila na východní (arabský) břeh a zaútočila na přístavy podél pobřeží od Rabighu (90 mil severně od Džiddy ) po al-Hauru.

V Egyptě nechal Al-Adil, bratr ajjúbovského vládce Saladina, převézt lodě z Alexandrie a Fustatu do Rudého moře, aby pronásledovaly francké lupiče. Velitelem Ayyubidské flotily byl Lu'lu, admirál arménského původu. Lu'lu prolomil blokádu Ile de Grey a zničil dvě Raynaldovy lodě.

Muslimská flotila se plavila po Rudém moři a zajala kotvící francké lodě. Raynaldovi nájezdníci přistáli se svými loděmi u břehu a uprchli do arabské pouště. Lu'lu je pronásledoval. Křižáci dostali pomoc od místních beduínů . Lu'luovy lidé pronásledovali Franky pět dní a poté se jim podařilo zajmout téměř všechny nájezdníky.

Al-Adil původně nechával čtvrtinu kořisti zajatým lupičům, jeho bratr Saladin ho však přemluvil, aby to nedělal. Řekl mu, že když Frankové prokázali schopnost zaútočit na svatá města islámu, musí být popraveni, aby se zpráva o jejich vpádu nedostala ke křižákům v Outremeru.

Raynaldovi, který byl vůdcem tohoto bezprecedentního vpádu, se podařilo uprchnout zpět do jeho pevnosti v Keraku v Oultrejordainu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Crusader Raids on the Red Sea na anglické Wikipedii.

  1. Výpisky z dějepisu. edisco.cz [online]. [cit. 2021-02-24]. Dostupné online. 

Kategorie:Křížové výpravy