Wikipedie:Kdy padne 250 000. článek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Archivovaná stránka

Nacházíte se na stránce, která byla archivována. Neměla by tedy být (s výjimkou oprav odkazů po přesunu cílových stránek apod.) editována.

UPOZORNĚNÍ: TATO SOUTĚŽ BYLA UZAVŘENA, PROSÍME JIŽ NETIPUJTE!

Ať Vám ten čtyřlístek přinese štěstí v hádání!

Čas plyne jako voda a s ním roste i počet článků na české Wikipedii. Pro představu: první článek byl založen v roce 2002 a nyní máme již 545 436 článků.

Nevím, kdy tuto stránku zrovna čtete, ale ten den, kdy jsem tuto stránku já, Marek Genius, založil, tzn. 1. července 2011 (podle SSLČ), neměla česká Wikipedie zatím ani 200 000 článků, natož 250 000 článků. Kdy padne 250 000. článek? A padne vůbec někdy? Nechcete si tipnout, kdy to bude?


Pravidla soutěže[editovat | editovat zdroj]

Tak tuto hazardní hru na Wikipedii neprovozujeme. Zato ovšem máme soutěž Kdy padne 250 000. článek, které se mohou zúčastnit i děti.

Soutěž Kdy padne 250 000. článek (dále jen „soutěž“ v příslušném pádě a čísle) probíhá na celé zeměkouli, případně i za jejími hranicemi, ale pouze na serveru české Wikipedie (na internetových stránkách http://cs.wikipedia.org/) na stránce Wikipedie:Kdy padne 250 000. článek (na internetové adrese http://cs.wikipedia.org/wiki/Kdy_padne_250_000._%C4%8Dl%C3%A1nek).

Účastníkem soutěže (dále jen „účastník“ v příslušném pádě a čísle) se může stát každý wikipedista, který má na Wikipedii registrovaný (i globální) nezablokovaný účet, od jehož založení uběhlo alespoň 96 hodin (4 dny), a na kterém má alespoň 25 nesmazaných editací. Potenciální účastník se účastníkem stane tím, že se zapíše (čtyřmi tildami: ~~~~) do sekce Tipy a uvede rok, případně i měsíc či celé datum, popřípadě i čas doby, ve které by podle jeho tipu měla Wikipedie dosáhnout počtu článků 250 000. Nepovinným parametrem je tip na název článku, který se stane 250 000. článkem české Wikipedie (tato tipovací kategorie je nová, ve starších soutěžích tohoto typu nebyla, tipovací kategorie na dobu vzniku 250 000. článku se nazývá 1. kategorie, tipovací kategorie na název tohoto článku se nazývá 2. kategorie). Účastník si ovšem musí tipnout dříve, než se tipování uzavře.

Každý účastník může mít jen jeden tip na dobu vzniku 250 000. článku a jeden tip na název 250 000. článku a tyto tipy smí měnit jen do uzavření tipování.

Účastníkům je dovoleno výsledkům soutěže různými způsoby napomáhat, a to například zakládáním článků a mazáním článků.

Výhercem (vítězem) soutěže se stane ten účastník, který správně tipne, kdy česká Wikipedie dosáhne počtu článků 250 000. Pokud netipne správně žádný účastník, zvítězí ten účastník, jehož tip byl nejpřesnější. Co se týče názvu 250 000. článku, zvítězí ten účástník, který tipne správný název, přičemž v úvahu se bere první název, který stránka bude mít v době, kdy se stane článkem. Pokud by nikdo neuhádl správný název 250 000. článku, zvítězí ten účastník, jehož tip bude abecedně nejblíž s názvem 250 000. článku (v úvahu se bere české abecední řazení, vzdálenost hádaných názvů od správného názvu se určí tak, že se všechny hádané názvy i správný název abecedně seřadí, a to v sekci Tipované názvy článku a správný název). I zde může být vítězů více, buď když tipnou stejný název, nebo když budou tipované názvy od správného názvu stejně daleko.Vítězové se oznámí v sekci Vyhodnocení soutěže.

Speciálním výhercem (výhercem 3. kategorie) se stane autor samotného 250 000. článku, tento článek se stane výherním článkem. Rozhodující je, kdo článek do Wikipedie vložil, anebo, kdo jinou stránku na článek předělal, i kdyby v něm nenapsal ani jednu větu. I tomuto wikipedistovi je dovoleno výsledkům soutěže napomáhat. Na tohoto wikipedistu se nevztahují žádná speciální pravidla, např. může jít i o neregistrovaného uživatele – tento wikipedista není pokládán za účastníka (pokud ovšem také nenapíše svůj tip podle pravidel). Je ovšem potřeba doložit, že ten který článek se skutečně stal 250 000. článkem a kdo je jeho autorem podle zde popsaných pravidel. Neprokáže-li se to, kategorie zůstane bez výsledků.

Tipování se uzavře, až česká Wikipedie dosáhne 200 000. článku. V případě malého počtu účastníků bude tipování prodlouženo a soutěž se uzavře v potom stanovené lhůtě. Uzavření se oznámí v sekci Uzavření soutěže.

Ceny[editovat | editovat zdroj]

Pro všechny vítěze soutěže je přípraveno několik dárků (cen).

Vítěz 1. kategorie si může dát do svého uživatelského prostoru Řád mistra hadače 250 000 1. kategorie, který bude k této slavnostní příležitosti vytvořen. Řád mistra hadače 250 000 1. kategorie bude také umístěn na této stránce v sekci Vyhodnocení soutěže.

Vítěz soutěže také získá bonboniéru, diplom, květinu a lahev dobrého alkoholu od wikipedisty Marka Genia.

Dále vítěz získá malé překvapení od wikipedisty Marka Genia.

Vítěz 2. kategorie získá Řád mistra hadače 250 000 2. kategorie, který si může dát do svého uživatelského prostoru a který bude umístěn v sekci Vyhodnocení soutěže.

Shodně s předchozí kategorií získá bonboniéru, diplom, květinu a lahev dobrého alkoholu od Marka Genia a malé překvapení, taktéž od Marka Genia. V případě, že by obě kategorie výhrál ten samý účastník, získá všechny tyto dary od Marka Genia dvakrát (za každou kategorii jednou).

Nakonec je potřeba obdarovat i samotného autora 250 000. článku.

Tento autor dostane Řád wikipedisty – tvořitele 250 000, který si rovněž může umístit do svého uživatelského prostoru a který bude též přístupný i na konci této stránky v sekci Vyhodnocení soutěže.

Od Marka Genia tento wikipedista získá diplom a knížku.

250 000. článek české Wikipedie se stane článkem výherním. Na jeho diskusní stránku se umístí Ocenění výherního článku 250 000. I Ocenění výherního článku 250 000 se umístí na tuto stránku do sekce Vyhodnocení soutěže.

Pokud by se někdo rozhodl věnovat vítězům ještě něco, nechť to na tuto stránku připíše.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ceny za výhru nejsou soudně vymahatelné!

Komplikace[editovat | editovat zdroj]

Dva a více vítězů[editovat | editovat zdroj]

Pokud by dobu vzniku 250 000. článku (tzn. v 1. kategorii) tipli dva nebo i více wikipedistů úplně stejně přesně, vítězi se stanou všichni. Všichni obdrží Řád mistra hadače 250 000 1. kategorie, o tom, zda ostatní ceny obdrží všichni dohromady anebo každý obdží vlastní, rozhodne ten, kdo se rozhodne příslušný dárek věnovat.

V případě, že by dobu, kdy padne 250 000. článek, tiplo více účastníků přibližně správně, ale ne všichni z nich by to tipli stejně podrobně, zvítězí ti účastníci, kteří si tipli podrobně. Z toho důvodu je doporučeno tipovat co nejvíce podrobně.

Příklad pro snadnější pochopení: wikipedista Jelen si tipne datum 28. září 2019, wikipedista Tygr si tipne rok 2022, wikipedista Velryba si tipne 6. červenec 2022, wikipedisté Slon a Opice si shodně tipnou 6. červenec 2022 15 hodin a 8 minut a wikipedista Včelka si tipne 8. červenec 2022 8 hodin a 23 minut. Nikdo jiný tipovat nebude. 250 000. článek padne 30. června 2022 ve 21:40. Zvítězí wikipedisté Slon a Opice. (Wikipedista Jelen nezvítězí, protože tipnul nejvíc špatně, wikipedista Tygr sice uhádl, ale netipnul si moc podrobně, takže nevyhrává, totéž platí i pro wikipedistu Velrybu, no a wikipedista Včelka si tipnul méně přesně než wikipedisté Slon a Opice.) Kdyby si wikipedista Včelka místo tipu 8. červenec 2022 8 hodin a 23 minut tipnul 2. červenec 2022, vyhrál by wikipedista Včelka, protože si tipnul nejpřesněji, byť netipoval tak podrobně jako wikipedisté Slon a Opice.

I 2. kategorie může mít vítězů více. Buď když několik wikipedistů tipne stejný název, ať už bude tip správný nebo nesprávný, nebo když budou hádané názvy od správného názvu stejně daleko, byť budou všechny hádané názvy různé.

Příklad pro snadnější pochopení: wikipedista Jelen si tipne, že 250 000. článek bude mít název Gerbera, wikipedista Tygr si tipne Karafiát, wikipedista Velryba si tipne Tulipán, wikipedisté Slon a Opice si shodně tipnou Narcis a wikipedista Včelka si tipne Růže. Nikdo jiný tipovat ve druhé kategorii nebude. 250 000. článek bude mít název Maceška. Zvítězí wikipedisté Tygr, Slon a Opice. (Jejich tipy se od správného názvu liší jen o jeden bod, u wikipedisty Tygra zepředu, u wikipedisty Slona a Opice zezadu.) Dále vidíte, jak by se hádané názvy a správný název seřadily.

  1. Gerbera – Jelen
  2. Karafiát – Tygr
  3. Maceška – správný název vítězného článku
  4. Narcis – Slon, Opice
  5. Růže – Včelka
  6. Tulipán – Velryba

Česká Wikipedie nedosáhne počtu článků 250 000[editovat | editovat zdroj]

Pokud by česká Wikipedie nedosáhla počtu článků 250 000 (např. proto že by se 250 000. článek nestihlo vytvořit ani v průběhu dne 21. 12. 2012toho dne by česká Wikipedie spolu s celým světem zanikla) a zdálo by se pravděpodobné, že tohoto počtu ani nikdy nedosáhne, soutěž se uzavře bez vyhodnocení.

Česká Wikipedie nedosáhne počtu článků 200 000[editovat | editovat zdroj]

Byť se to nezdá již moc pravděpodobné, kdyby ale náhodou česká Wikipedie nedosáhla počtu článků 200 000 (např. by Wikipedie podlehla útoku crackerů, kteří by znemožnili vkládání dalších článků, nebo by lidstvo zničili mimozemšťané a ti by již nové články nezakládali, protože by měli vlastní, lepší encyklopedii), a zdálo by se pravděpodobné, že toho počtu nikdy nedosáhne, tipování se uzavře.

Marek Genius nepředá vítězi dárek[editovat | editovat zdroj]

Pokud by wikipedista Marek Genius nepředal vítězi soutěže dárek (např. proto že by přestal Wikipedii editovat a už by s ní nechtěl mít nic společného /což by se mu asi stejně nepovedlo vzhledem k tomu, že už sem přispíval :-)/ nebo proto že by umřel nebo proto že by se psychicky pomátl a nebyl by schopen dárky vítězi přidat nebo proto že by usoudil, že je lakomý), vítěz dárky od Marka Genia neobdrží.

Další komplikace[editovat | editovat zdroj]

Další komplikace (další wikipedista se rozhodne dát vítězi dárek, ale nakonec své rozhodnutí zruší, tato stránka se ukáže jako nelegální atd.) se budou řešit, až nastanou.

2012[editovat | editovat zdroj]

  • Mám tušení (mrnění v noze, neodkladný pocit vsugerovávaný třetí osobou apd. :) ), že po té co se na podzim více zapojím do několika projektů, i aktivita ostatních Wikipedistů se rozběhne ;) a Wikipedie znovu zrychlí. Takže typuji už začátek roku 2012. A přesně tipuji 21.3.2012 Reo + | 2. 7. 2011, 07:54 (UTC)
  • 2. července 2012 - za rok bychom to mohli stihnout, ne? :-) --Gertasik 2. 7. 2011, 09:12 (UTC)
    • Jo a ještě ten název vlastně - tak třeba první random článek, co mi vyskočil na en:, Mercury Records :-) --Gertasik 5. 7. 2011, 12:20 (UTC)
  • 5. září - to bychom mohli dát, máme slušně našlápnuto--Tonda Novak (diskuse) 12. 7. 2012, 20:26 (UTC)
  • 10. října, 17:20 --RgC 6. 7. 2011, 16:29 (UTC)
  • 17. prosince, 23:45 (500 dní od 200.000 článku - možná trochu optimistické) --Sapfan 5. 7. 2011, 19:53 (UTC)
    VÍTĚZ 1. kategorie!!
  • 18. prosince - vychází mi to, když počítám s průměrem 90 článků/den, bude to na 99,999 % něco z chemie.--M97uzivatel (diskuse) 11. 7. 2012, 10:33 (UTC)
  • 29. prosince, 21:09. --Saltzmann 5. 7. 2011, 19:29 (UTC)
  • 30. prosince, 22:34, článek Dagia (to bude můj, vsadím se, že jej nikdo jiný nenapíše :-)...) --Kusurija 4. 7. 2011, 20:44 (UTC)
  • 31. prosince --Honza chodec 2. 7. 2011, 10:11 (UTC)

2013[editovat | editovat zdroj]

  • Jsem úplně prvním tipujícím, tak snad mi to vyjde. Vzhledem k tomu, jak dlouho trvalo než se počet článků zvýšil ze 100 000 na téměř 200 000, usuzuji, že 250 000. článek padne 1. ledna 2013 v 0:01:14. (Doufám, že se tou dobou budou v historii článků zapisovat už i sekundy :-).) Články budeme tvořit my, vyvolení, kteří přežijeme osudný den 21. 12. 2012. Naplánujeme si to na 1. ledna 2013 0:00:00, ale úplně přesně to nezvládneme zkorigovat. Co se týče názvu článku, bude to název Sylar a článek bude o mé oblíbené postavě Sylarovi z mého oblíbeného seriálu Hrdinové. --Marek Genius 1. 7. 2011, 21:39 (UTC)
  • 1. dubna ve večerních hodinách po Událostech --Martin Kotačka 5. 7. 2011, 19:34 (UTC)
  • 29.11. 18:18 (UCT) Jj14 6. 7. 2011, 23:27 (UTC)
  • 8. července večer (21:00) --Vachovec1 (diskuse) 11. 7. 2012, 10:45 (UTC)

2014[editovat | editovat zdroj]

  • 24. července 2014, ráno, chvíli před 9:00 --ZK001 8. 7. 2011, 08:13 (UTC)
  • 3. září 2014, 9:59 UTC čili 11:59 SELČ, článek Naamloze vennootschap (po celé ČR se pak rozezní fanfáry) --5. 7. 2011, 13:54 (UTC), Utar

2017[editovat | editovat zdroj]

  • Takže podle mých výpočtů to bude tento rok. Dáme datum 17. únor, poněvadž v ten den jsem se roku 2010 zaregistrovala na wikipedii. A čas, no tak dejme tomu, že to bude v 17:17 (UTC). No, tak snad mi to vyjde. A když ne tak budem všichni dávno v pánu, po roce 2012 :) ♥ K123456 2. 7. 2011, 15:15 (UTC)

Tipované názvy článku a správný název[editovat | editovat zdroj]

  1. Dagia – Kusurija
  2. Mercury Records – Certasik
  3. Naamloze vennootschap – Utar
  4. Sylar – Marek Genius

Uzavření soutěže[editovat | editovat zdroj]

Uzavřít či neuzavřít?[editovat | editovat zdroj]

Protože česká Wikipedie již dosáhla 200 000. článku, je na čase pobavit se o uzavření tipování na této stránce. Teď momentálně (když tvořím tuto editaci) má tato stránka tipy od 13 různých lidí (včetně mě). (Pro srovnání: v soutěži Kdy padne 1 000 000. článek tipovalo – alespoň doufám – 73 různých lidí včetně mě.) Pro někoho je to číslo šťastné, pro někoho nešťastné. Chceme tedy toto číslo změnit? Existují tyto možnosti:
1. uzavřeme tipování, ale tipy, které někdo dal po vytvoření 200 000. článku ponecháme (konkrétně bychom ponechali tipy wikipedistů RgC, Jj14ZK001);
2. uzavřeme tipování a tipy, které někdo dal po vytvoření 200 000. článku už nebudeme počítat;
3. všechny tipy ponecháme a hádání ještě prodloužíme.
A když se tedy na této stránce hádá, vyvolávám hádku (myšleno hlasování, ale na „h“ to začíná taky :-)). Já osobně bych byl asi pro druhou nebo třetí možnost. Hádání (hlasování) se uzavře na konci 21. 7. 2011 (v případě, že by se ho nezúčastnilo ani 10 wikipedistů, anebo, pokud by nebyl u žádné jedné možnosti počet hlasujících převažující, bude mimořádně prodlouženo až do doby, kdy tyto podmínky nastanou). --Marek Genius 11. 7. 2011, 17:11 (UTC)

1. Třináctka je rozhodně šťastné číslo, soutěž chci tedy uzavřít a všechny hlasy ponechat.
2. Třináctka je číslo nešťasné a navíc chci zvýšit svou šanci na výhru (pokud jsem se nezúčastnil, chci zvýšit šanci na výhru svého přítele), tipování chci tedy uzavřít a hlasy dané po dosažení 200 000. článku již nechci počítat.
3. Třináctka je číslo nešťastné, ale jsem humanista, tipování chci tedy prodloužit.

Protože je dnes 5. srpna 2012 asi 1.41 SELČ a pořád se hádky nikdo nezúčastnil a Wikipedie má již asi 238 256 článků, v souladu s kapitolou Další komplikace tedy ukončuji hlasování (stav 0 hlasů pro 1. možnost, 0 hlasů pro 2. možnost0 hlasů pro 3. možnost), rozhoduji ve prospěch 3. možnosti: wikipedistům RgC, Jj14 a ZK001 dám možnost vyhrát a zároveň dám možnost vyhrát wikipedistům M97uzivatel, Vachovec1Tonda Novak. Zároveň ale oznamuji, že delší prodloužení už nebude a uložením této editace tipování uzavírám. --Marek Genius (diskuse) 4. 8. 2012, 23:41 (UTC)

Uzavření[editovat | editovat zdroj]

Uložením této editace uzavírám tipování v soutěži. Všechny dosavadní hlasy byly shledány jako platné, žádné další již jako platné uznány nebudou. Vznikem 250 000. článku bude automaticky uzavřena soutěž jako taková. Všichni výherci budou oznámeni v kapitole Vyhodnocení soutěže. --Marek Genius (diskuse) 4. 8. 2012, 23:41 (UTC)

Vyhodnocení soutěže[editovat | editovat zdroj]

250 000. článek již padl, a proto je na čase zmínit vítěze. Vítězem 1. kategorie se stává wikipedista Sapfan, vítězem 2. kategorie se stali wikipedisté KusurijaGertasik, vítězem 3. kategorie se stal wikipedista OISVvýherním článkem se stal článek Guido del Mestri. Podrobnosti budou uvedeny v blízké době. --Marek Genius (diskuse) 13. 12. 2012, 23:44 (UTC)

Související stránky[editovat | editovat zdroj]


Tato stránka byla archivována a neměla by být (s výjimkou oprav odkazů po přesunu cílových stránek apod.) editována.