Wikipedie:Archiv žádostí o komentář/2009

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zde jsou dořešené žádosti o komentář z roku 2008.

  • Našlapování chodidlem – Komunita se shodla, že článek byl smazán oprávněně Vrba 20. 1. 2009, 00:28 (UTC)
  • Komunismus: Lenin a stát – Spor již není aktuální a díky tomu že se jedná o poměrně odbornou věc komunitu nezaujal. V tomto případě se spíše jednalo o spor o podobu článku u věci, kterou mají rozhodnout dle pravidel zdroje Vrba 20. 1. 2009, 00:51 (UTC)
  • Ochrana osobních údajů soukromých osob – ŽoK zasáhl do věci v níž máme poměrně jasně stanovená pravidla a doporučení, ačkoli se zde objevilo několik myšlenek, žádná z nich nebyla nastolena v podobě snahy upřesnit či změnit pravidla, ale spíše v podobě dotazu na který komunita nijak jednoznačně neodpověděla. ŽoK tak nijak nezměnil zaběhnutou praxi odvíjející se z pravidel a doporučení Vrba 31. 1. 2009, 10:25 (UTC)
  • Fotografie wikipedisty ŠJů Řešila se kvalita fotografií wikipedisty ŠJů, počet fotografií v galerii, co mají fotografie obsahovat.--Mirek256 20. 1. 2009, 17:10 (UTC)
  • Tzv. ochrana autorských práv – diskutující nedosáhli shody o tom, zda část článku Josef Koláček byla copyvio nebo ne. Mírně převažoval názor, že by se mohlo jednat o odvozené dílo (správce Vrba dotyčnou část odmazal). Oporu získal názor, že čerpat informace z jednoho zdroje je ošemetné a pro psaní článků by mělo být použito zdrojů více. --Podzemnik 10. 6. 2009, 10:03 (UTC)
  • Infobox Album – většina diskutujících se kloní spíše k názoru, že „inline“ odkazy na fair use obrázky na anglické Wikipedii v infoboxu nejsou vhodné. Nicméně inline odkazování si získalo i nemalou podporu, proto by přijatelným kompromisem mohlo být zakomponování odkazu na Allmusic do infoboxu (pročež byla vytvořena šablona {{Infobox Album2}}), ukázka zde.'--Podzemnik 10. 6. 2009, 10:51 (UTC)
  • Homofobie – vznik ŽoKu rozpoutaly hlavně tyto výroky; diskutující se pak zabývali nejen jejich relevantností, ale i článkem homofobie obecně, ostatními články související s homosexualitou i věcmi nesouvisejícími. Většina účastníků ŽoKu vyslovil názor, že výroky do článku nepatří. Od ledna 2009 zmíněné výroky v článku nejsou. --Podzemnik 10. 6. 2009, 14:30 (UTC)
  • Pavěda – pseudovědecké názory mají v článcích své místo – zejména pak ty, které jsou široce rozšířeny. Mělo by se však dbát na jejich zdrojování, stejně jako u jiných názorů. Marginální, encyklopedicky nevýznamné nebo sporné a neozdrojované pseudovědecké teorie by se měly odstranit. --Podzemnik 12. 6. 2009, 16:34 (UTC)
  • Podstránky Vzpírání na Letních olympijských hrách 2008 – Účastníci ŽOKu diskutovali hlavně o formě a obsahu sportovních stránek, encyklopedické významnosti některých sportovních statistik (přičemž část diskuse o přesunu do nového jmenného prostoru rejstřík je již neaktuální) a o lomítku/pomlčce v názvu článku. Větší část diskutujících se shodla, že by se měla používat pomlčka místo lomítka (pomlčka pro rozlišení sportovních článků je použita u drtivé většiny současných článků o sportu). --Podzemnik 3. 10. 2009, 09:12 (UTC)
  • Smazání článků na základě "technických šablon" – Předmětem ŽOKu bylo hlasování a debata nad právem správců mazat články opatřené „technickými šablonami“ (šablony Subpahýl, UU, UO, Přeložit a Významnost), u kterých vypršela stanovená lhůta k úpravě. Většina účastníků ŽOKu se vyslovila pro zachování stávající praxe, tzn. je možné tyto články mazat, pokud nedošlo k dostatečnému zlepšení jejich kvality. Menší část komunity zastává názor, že takové články by měly projít hlasováním o smazání. --Podzemnik 4. 10. 2009, 18:24 (UTC)
  • Očekávaný název – Předmětem tohoto ŽOKu nebyla problematika očekávaného názvu obecně, ale spíše hlasování nad tím, zda se mají názvy článků o univerzitách psát s „městským dodatkem“ (Ostravská univerzita x Ostravská univerzita v Ostravě). Příliš diskuse se nevedlo, mírná většina účastníků se vyslovila pro psaní názvů vysokých škol bez městského určení (tzn. jen Ostravská univerzita). --Podzemnik 4. 10. 2009, 18:54 (UTC)
  • České názvy řek – Většina diskutujících vyjádřila názor, že pro názvy řek by se měly používat názvy, které jsou vžité a převažují v česky psaných zeměpisných atlasech a odborné literatuře. Úplné shody však dosaženo nebylo. --Podzemnik 20. 11. 2009, 12:00 (UTC)
  • VfD: změna na AfD – Silně rozvitá diskuse. Většina diskutérů vyjádřila změně VfD na AfD podporu, tato bylo posléze zavedena. --che 20. 11. 2009, 13:07 (UTC)
  • Navigační šablony v článcích o obcích – Většina názorů sem byla přenesena z různých stránek, aniž by tento ŽOK komunitu skutečně zaujal. V zásadě se dá říci, že ŽOK nepřinesl nic nového, většina názorů se již objevila v diskusích odkazovaných v prvním odstavci sekce „Shrnutí dosavadní diskuse“. --Podzemnik 20. 11. 2009, 20:19 (UTC)