Wikipedie:Článek týdne/2020/09

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Atacama Large Millimeter Array
obrázek
Soubor:ALMA.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Radioteleskopy ALMA v kompaktním uspořádání
anotace

Atakamská velká milimetrová anténní soustava (ALMA, anglicky Atacama Large Millimeter Array, někdy také přesněji Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array) je soustava 66 radioteleskopů vystavěných na plošině Chajnantor v severním Chile ve výšce 5 040 m n. m. Je určena k výzkumu jak nejvzdálenějšího vesmíru, tak i našeho Slunce.

Je největším astronomickým přístrojem začátku 21. století, který vznikl partnerstvím Evropy (Evropská jižní observatoř – ESO), Severní Ameriky (National Radio Astronomy Observatory – NRAO) a východní Asie (především Japonsko: National Astronomical Observatory of Japan – NAOJ) ve spolupráci s Chile. V principu je to interferometr sestávající ze 66 radioteleskopů o průměru 12 a 7 metrů schopných pozorovat vesmír na milimetrových a submilimetrových vlnových délkách. S rozpočtem 1,5 miliardy amerických dolarů je nejambicióznějším pozemským astronomickým přístrojem druhé dekády 21. století. ALMA začala provádět vědecká pozorování v druhé polovině roku 2011 a slavnostně byla spuštěna 13. března 2013. Je hlavní součástí Observatoře Chajnantor. Dalšími jsou APEX (Atacama Pathfinder Experiment), samostatně pracující radioteleskop o stejném průměru, a Atacama Cosmology Telescope (ACT) k sledování reliktního záření.

Na projektu je zastoupena i Česká republika prostřednictvím regionálního střediska, které vzniklo v Astronomickém ústavu AV ČROndřejově. Na jeho fungování se podílí také Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Univerzita Karlova a brněnská Masarykova univerzita. České středisko se v rámci specializace úkolů zaměřuje především na sluneční fyziku.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
ostatní
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: RomanM82 (diskuse) 13. 11. 2019, 20:41 (CET)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Odborně článek neposoudím, ale formálně vypadá použitelně. --Bazi (diskuse) 16. 2. 2020, 20:46 (CET)[odpovědět]