Vysokotlaké čištění

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Odstraňování starého nátěru na lodi pomocí vysokotlaké myčky

Tlakové mytí, vysokotlaké čištění nebo tryskání vodou je činnost, při které dochází k čištění různých povrchů a materiálů využíváním proudu vody pod vysokým tlakem, s velikou kinetickou energií.

Díky této síle proudu vody směřované k čištěnému povrchu je možné odstranit například:

Princip čištění[editovat | editovat zdroj]

Princip vysokotlakého čištění je založen na mechanickém odtržení špíny z povrchu, aplikací vody o veliké kinetické energii. Ta je dána její rychlostí, tedy tlakem a hmotností, tedy průtokem.[1] Na rozdíl od klasického vodního čištění, při kterém je kinetická energie vyráběna velkým množstvím vody, je zde její spotřeba kvůli vysokému tlaku až o 75 % nižší, při mnohonásobném čisticím efektu.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Vliv kyselého deště na sochy

Pomocí různých druhů vysokotlakých čističů je možné odstranit prach, barvu, bláto ze zdí, kovů, cest, chodníku, olejové skvrny z podlah, různorodou špínu z dopravních prostředků, odstranění graffiti z budov, mytí materiálů od starých nátěrů a popisů a jejich přípravu pro další úpravu nebo renovaci, atd.[2] Také se rozšiřuje obnova a čištění kulturních památek pomocí tlakových myček, například berlínská Brandenburská brána v Německu, Mount Rushmore ve Spojených státech apod.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Blaxter & Russell; J. H. S. Blaxter, Frederick S. Russell (1984). Advances in Marine Biology, Volume 21. Academic Press. p. 33. ISBN 0-12-026121-9 .
  2. „Insulator Washing Helps Maintain Reliability“, http://tdworld.com/overhead_distribution/insulator-washing-reliability/index.html Archivováno 21. 3. 2009 na Wayback Machine. citace: 22.8.2012
  3. „Kärcher Sponzoring – Projects“. http://www.karcher.com/int/Sponsoring/Projects.htm citace: 25.8.2012

Související články[editovat | editovat zdroj]