Vodní nádrž Kurčatov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vodní nádrž Kurčatov
Vodní nádrž Kurčatov
Vodní nádrž Kurčatov
Poloha
SvětadílEvropa
StátRuskoRusko Rusko
OblastKurská oblast
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha21,5 km²
Délka8,7 km
Šířka3,5 km
Objem0,0946 km³
Prům. hloubka4 m
Parametry – hráz
Hrázsypaná z písku
Ostatní
Typvodní nádrž
Nadm. výška153,3 m n. m.
Přítok vodySejm
Odtok vodySejm
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vodní nádrž Kurčatov, také nazývána Vodní nádrž Kursk, je uměle vybudované vodní dílo v Kurské oblasti v Ruské federaci.

Umístění a účel[editovat | editovat zdroj]

Vodní nádrž Kurčatov se nachází ve městě Kurčatov v Kurské oblasti v Rusku, na levém břehu řeky Sejm, 40 km od města Kursk. Slouží především k zajištění chlazení a provozu atomových reaktorů v Kurské jaderné elektrárně.

Historie a parametry[editovat | editovat zdroj]

Její výstavba započala současně s výstavbou jaderné elektrárny v roce 1970 a uvedena do provozu byla v letech 1976-1977. Ve stejné době byla řeka Sejm odkloněna z nádrže umělým kanálem. Hladina vody v nádrži je udržována a kontrolována pomocí speciální čerpací stanice, která čerpá vodu z řeky Sejm.[1]

Celkový konstrukční objem nádrže je 94,6 milionu m³, plocha vodní plochy je 21,5 km², délka je 8,7 km, maximální šířka je 3,5 km a průměrná hloubka nádrže je jen asi 4 m.

Stav nádrže, jakožto nejdůležitějšího prvku technologického řetězce výroby elektřiny jadernou reakcí, je sledován speciálním subdivizním hydrotechnickým oddílem v elektrárně. Odborníci sledují ukazatele teploty, objemu a kvality vody, kvalitu a množství biomasy a přijímají opatření ke stabilizaci jejich rovnováhy.

Ekosystém[editovat | editovat zdroj]

V zimním období voda v nádrži nezamrzá, což vytváří příznivé podmínky pro existenci a reprodukci místní fauny a flóry. Nádrž se stala hnízdištěm nebo zimovištěm pro více než sto druhů vodního ptactva.

Ve vodách nádrže žijí plotice, štiky, cejni, candáti, karasi a další. V minulosti zde byli vysazeni také kapři a tolstolobici.[2]

Stávající ekosystém nádrže Kurčatov současně bojuje se špatnými vlivy antropogenních faktorů. Nejškodlivější z nich je přítomnost odpadních vod z domácností a průmyslu, což vede ke snížení druhové rozmanitosti, vzniku a reprodukci invazivních rostlin, jako jsou vláknité řasy. Neorganizované využívání vod k rekreaci a sportům také škodí (byť málo) ekosystému.[3]

Voda není ozářená.[4]

Shrnutí[editovat | editovat zdroj]

Vodní nádrž Kurčatov je největší vodní dílo v Kurské oblasti. Nádrž vytvořená jako nezbytný prvek chlazení v technologickém řetězci při výrobě elektřiny se postupem času stala nezbytným prvkem městského prostředí, oblíbeným místem pro rybolov a rekreaci obyvatel města Kurčatov a jejich hosty.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Курское водохранилище na ruské Wikipedii.

  1. Курчатовское водохранилище: где расположено, как добраться, места отдыха, пляжи, хорошая рыбалка и отзывы отдыхающих. FB.ru [online]. [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. (rusky) 
  2. WIKI, Catcher. Курчатовское водохранилище - читайте на Сatcher.fish. Сatcher.fish [online]. 2017-05-02 [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. (rusky) 
  3. Курчатовское водохранилище. water-rf.ru [online]. [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. (rusky) 
  4. Мифы курской «атомки». www.dddkursk.ru [online]. [cit. 2021-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-08-28. 
  5. Курчатовское водохранилище (Россия, Курчатов) - отзывы

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]