Velipojë

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Velipoja)
Velipojë
Pláž ve Velipojë
Pláž ve Velipojë
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0–12 m n. m.
Časové pásmo+1
StátAlbánieAlbánie Albánie
KrajSkadar
OkresSkadar
Velipojë
Velipojë
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel5 031 (2011)
Správa
PSČ4020
Označení vozidelSH
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velipojë nebo též Velipoja je přímořské letovisko a bývalá obec v Albánii v kraji Skadar. Od roku 2015 je součástí obce města Skadar, od kterého se nachází asi 30 km jihozápadně. V roce 2011 zde žilo celkem 5 031 obyvatel.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Letecký pohled na Velipojë
Laguna Viluni

Velipojë je nejseverněji a současně i nejzápadněji položeným albánským sídlem ležícím u břehu Jaderského moře. Západně od Velipojë prochází hranice Černé Hory, na níž ústí do moře řeka Buna. Velipojë leží v nížině, na severovýchodě je však obklopeno nízkým pohořím. Východně od Velipojë se nachází laguna Viluni.

Součástí Velipojë je i sousední letovisko Baks-Rrjoll a vesnice Luarz, Gomsiqe, Pulaj, Baks i Ri, Ças a Mal Kolaj.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Velipojë je vyhlášeným letoviskem zejména pro svoji 4,5 km dlouhou stejnojmennou pláž, na níž je dostupné velké množství vybavení pro turisty, jako jsou slunečníky, lehátka, lavičky a několik plážových barů a restaurací. Rovněž se zde nachází velké množství obchodů, hotelů a apartmánů. Oblast Velipojë je rovněž známá jako dobré místo pro pozorování ptáků, lov zvěře a rybaření.

Velipojë je součástí chráněné oblasti Buna – Velipojë, která je známá pro výskyt mnoha endemických a ohrožených živočichů i rostlin. Žije zde například šakal obecný, medvěd hnědý a pelikán kadeřavý, v moři se vyskytuje delfín skákavý, kareta obrovská a kareta obecná. Oblast je klasifikována jako významné ptačí území (IBA) a významné rostlinné území (IPA). Oblast rovněž patří mezi biokoridory.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Velipojë na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]