Vavřinec Novotný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vavřinec Jan Křtitel Novotný, O.Praem.
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Osobní údaje
Datum narození16. června 1873
Místo narozeníMilíkov u Měřína, okr.Velké Meziříčí,
Datum úmrtí27. ledna 1943
Místo úmrtíAuschwitz,
Svatořečení
Začátek procesu2013
Některá data mohou pocházet z datové položky.

D. Vavřinec Novotný, O.Praem. (16. června 1873[1] Milíkov, Černá27. ledna 1943 Rajsko u Osvětimi) byl český (resp. moravský) římskokatolický duchovní, premonstrátpřevor v Nové Říši, který se stal obětí nacistického pronásledování církve. Od roku 2013 probíhá jeho beatifikační proces ve skupině novoříšských premonstrátů, umučených za druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Při vstupu do noviciátu v kanonii premonstrátů v Nové Říši přijal řeholní jméno Vavřinec. Po teologických studiích přijal kněžské svěcení a později jej opat Pavel Jan Souček ustanovil převorem novoříšského kláštera. Novotný předtím zasáhl do opatské volby, ve které se rozhodovalo mezi Pavlem Janem Součkem a Josefem Kunkou. Obrátil se na premonstrátského generálního opata dopisem, ve kterém sdělil o Kunkovi, že tento nepřijal řeholní reformy, které musel kandidát na opata přijmout, aby byl pro vedení řádu akceptovatelný. V Nové Říši tehdy plně reformu přijal pouze Souček s Novotným (ostatní ji pouze "vzali na vědomí"),[2] proto je pochopitelné, že právě oni dva do budoucna klášter vedli.

Dne 29. května 1942 byl klášter přepaden gestapem a jeho osazenstvo včetně opata a převora bylo odvezeno do brněnských Kounicových kolejí. Odtud byli převezeni 16. ledna 1943 do Auschwitzu. Jako starý a práce neschopný byl Vavřinec Novotný určen k likvidaci a byl převezen do osvětimské pobočky v Rajsku. Spolu s ním jel jeho spolubratr Siard Nevrkla, který se o něj chtěl starat. Převor Novotný v Rajsku zemřel 27. ledna 1943. Necelý měsíc po něm tamtéž i jeho spolubratr Siard.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Národní archiv I. oddělení, fond Řád premonstrátů Strahov, oddělení pozůstalosti, složka Vavřinec Novotný
  2. CVRČEK, Jiří: Augustin Machalka, "poslední opat" novoříšského kláštera (1906-1996), bakalářská práce, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, r. 2014 (dostupné online)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • B. HOFFMANN, A kdo vás zabije ... (vydáno v Přerově v r. 1946)
  • M. R. KOSÍK Osm století (publikace k výročí zábrdovického a novoříšského kláštera, r. 2009)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]