Věznice Rapotice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
věznice Rapotice
Ubytovací prostory věznice Rapotice
Ubytovací prostory věznice Rapotice
Poloha
AdresaLesní Jakubov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
věznice Rapotice
věznice Rapotice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Věznice Rapotice je umístěna v bývalém vojenském prostoru Vojenského útvaru Rosice u Brna, cca 10 km východně od Náměště nad Oslavou v okrese Třebíč, na území obce Lesní Jakubov.

Vojenský útvar vznikl v dubnu 1989 jako Protiletadlová raketová skupina S-200 VEGA 76. protiletadlové brigády. Úkolem této brigády byla protivzdušná obrana Brna. Základna byla vyzbrojena ruskými raketami S-200 VEGA s doletem 265 km a výškovým dosahem 40 km. Bunkry pro rakety byly vybavené speciálními rampami, k nimž vedly koleje, které byly vybaveny automatickým nabíjením pro střely S-200 VEGA.

Dne 1. října 2005 došlo k předání objektu do správy VSČR a následné přestavbě části areálu na věznici.

Roku 2019 bylo oznámeno, že věznice v Rapoticích by se mohla stát tzv. otevřenou věznicí. Pokud bude návrh schválen, tak by se nové budovy nedaleko původního areálu věznice měly vystavět v roce 2020. Vězni by měli žít v menších domech a více pracovat.[1]

Moderní technologie[editovat | editovat zdroj]

V roce 2022 byl v prostorách věznice prezentován systém pro odchyt dronů, který by měl mít schopnost odchytit a snést k zemi i dron s výbušninou nebo jiným nebezpečným nákladem.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JAKUBCOVÁ, Hana. Věznice bez ostnatého drátu, jaká je v Jiřicích, by mohla být i v Rapoticích. trebicsky.denik.cz. 2019-08-15. Dostupné online [cit. 2019-10-30]. 
  2. PODEŠVA, Pavel. Lovec dronů Eagle.One: otestovali ho v rapotické věznici, podívejte se. Třebíčský deník. 2022-06-30. Dostupné online [cit. 2022-09-19]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]