Václav Berka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Václav Berka z Dubé.
Ing. Václav Berka
Narození10. července 1956 (67 let)
Žerovice
Alma materVysoká škola chemicko-technologická v Praze
Povolánísládek a manažer
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav Berka (* 10. července 1956) je český sládek. Je už třetí generací rodiny Berků v historii plzeňského Prazdroje. První várku piva uvařil v plzeňském pivovaru, když tam byl v 15 letech na brigádě.[1]

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval střední chemicko-technologickou školu a pokračoval na katedře kvasné chemie Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Zaměstnání[editovat | editovat zdroj]

Do pivovaru nastoupil v roce 1980 jako technolog. Postupně prošel pozicemi sklepmistra, sládka, ředitele pivovaru Gambrinus, hlavního sládka pivovaru Plzeňský Prazdroj a manažera pivovaru v Plzni. V letech 2005–2010 byl členem dozorčí rady v Plzeňském Prazdroji, a. s. a byl též členem předsednictva v Českém svazu pivovarů a sladoven. Od roku 2005 byl starším obchodním sládkem a založil tým, který pečuje o kvalitu piva přímo na trhu. V pozici staršího obchodního sládka jezdil po Česku po celém světě, kde prezentoval historii, výrobu, chuťové vlastnosti a správnou péči o pivo plzeňského typu, především Pilsner Urquell. Pravidelně kontroloval kvalitu piva v pivnicích a hospodách v Česku i v zahraničí.[2] V roce 2018 se stal emeritním vrchním sládkem a pokračuje v podpoře kvality piva Pilsner Urquell v tuzemsku i v zahraničí.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 2018 získal historickou pečeť města Plzně za dlouholetou vynikající propagaci Plzně v Česku i zahraničí.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JACH. Václav Berka: Nevyvážíme jen pivo, ale už i českou pivní kulturu. Byznys&Energie [online]. 27. července 2017 [cit. 2018-11-17]. Dostupné online. 
  2. Sládek prezentuje Pilsner Urquell na 12 místech v ČR současně. Prazdroj.cz [online]. 9. července 2009 [cit. 2018-11-17]. Dostupné online. 
  3. Václav Berka získal za propagaci města plzeňskou historickou pečeť. České nápoje [online]. 5. října 2018 [cit. 2018-11-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]