Tyrų takas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tyrų takas
Základní informace
Značeníano
Obtížnostmírná
Sezónaceloročně
Lokalizace
Polohaseniorát Priekulė (Priekulės seniūnija)
okres Klaipėda
Klaipėdský kraj
LitvaLitva Litva
Souřadnice
Map
Cíllouka a rozhledny Tyrų takas
Vyhlídkové bodyKuršský záliv, Kuršská kosa
Zajímavostimokřad, les, louka a rozhledny Tyrų takas
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tyrų takas nebo Tyrų pažintinis takas je turistická stezka či naučná stezka na pobřeži Kuršského zálivu Baltského moře v západní Litvě. Nachází se severozápadně od vesnice Klišiai a západně od vodního kanálu Vilhelmo kanalas v seniorátu Priekulė (Priekulės seniūnija) v okrese Klaipėda. Geograficky také patří do Klaipėdského kraje a Přímořské nížiny (Pajurio žemuma).[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Tyrų takas začíná u silničního mostu přes vodní kanál Vilhelmo kanalas u odpočivadla a parkoviště a vede po jeho levém břehu a pak se stáčí do lesa a k mokřadu (Tyrų pelkė) u kterého je odbočka s vyhlídkou na mokřad. Následně vede lesem až na podmáčenou louku na pobřeží Kuršského zálivu až ke dvěma dřevěným rozhlednám Tyrų takas s výhledem až na Kuršskou kosu. Místo, kde se vyskytuje velké množství ptáků (např. na louce hnízdí velmi vzácný rákosník ostřicový (Acrocephalus paludicola)) je celoročně volně přístupné. Délka trasy vedoucí po nezpevněné lesní a luční stezce je 6,5 km. Informační tabule popisují místní ptactvo a jsou vybaveny QR kódy s odkazem na internet.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Tyrų takas | pamatykLietuvoje.lt - kelionių po Lietuvą portalas. www.pamatyklietuvoje.lt [online]. [cit. 2023-01-08]. Dostupné online. 
  2. a b Tyrų pažintinis takas | klaipedosrajonas.lt. www.klaipedosrajonas.lt [online]. [cit. 2023-01-08]. Dostupné online. (litevsky) 
  3. a b Tyrų pažintinis takas | klaipedosrajonas.lt. www.klaipedosrajonas.lt [online]. [cit. 2023-01-08]. Dostupné online. (litevsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]