Trapper John McIntyre

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Francis Xavier McIntyre
Wayne Rogers, představitel Trappera v seriálu
Wayne Rogers, představitel Trappera v seriálu
SérieM*A*S*H
První výskytkniha MASH: A Novel About Three Army Doctors, film MASH
Poslední výskytM*A*S*H 3×24 „Abyssinia, Henry“
NamluvilČeský dabing: David Prachař
Informace o postavě
PřezdívkaTrapper
Pohlavímuž
Narození1922?
Národnostamerická
Povoláníchirurg
Manžel(ka)Louise McIntyre
DětiCathy McIntyre Becky McIntyre
Související
postavy
Henry Blake, Radar O'Reilly
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kapitán John Francis Xavier McIntyre je postava z románu M*A*S*H i stejnojmenného filmu i seriálu. Ve filmu jej hrál Elliot Gould a v seriálu Wayne Rogers. Této postavě se taktéž dostalo vlastního seriálu, Trapper John, M.D., kde tuto postavu hrál Pernell Roberts. Je to jedna z hlavních postav seriálu M*A*S*H v prvních třech sériích.

Jeho přezdívka Trapper pochází z incidentu, při kterém byl přistižen při sexu na záchodě na palubě vlaku. Během své obhajoby žena prohlásila „He trapped me!“ („Chytil mě!“).

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Elliot Gould, představitel Trappera ve filmu MASH

V knize i filmu na sebe prozradí, že vystudoval Darthmouth College a hrál quarterbacka ve školním fotbalovém týmu. V seriálu ovšem řekne, že „seděl až moc často na lavičce“. Ve filmu má suchý a temný smysl pro humor, v seriálu je však mnohem více veselejší. Nejvíce času tráví s Benjaminem „Hawkeyem“ Piercem. Většinou se baví pácháním zákeřných vtipů na Franka Burnse a Margaret „Šťabajznu“ Houlihanovou, pitím suchého Martini a sváděním žen. Ačkoliv je Trapper šťastně ženatý a svou ženu a dcery nesmírně miluje, rád svádí sestřičky bez zastírání svého manželství.

Odchod ze seriálu[editovat | editovat zdroj]

Ačkoliv ve filmu je jemu i Hawkeyemu bylo dáno stejně prostoru, v seriálu už hrál mnohem menší roli. Zklamaný Wayne Rogers v kombinaci s hádkami ohledně smlouvy ohledně čtvrté sezóny opustil seriál. Trapper byl tak v 4x01 „Vítejte v Koreji, část I.“ odvelen z armády a poslán zpět do USA. Postava byla nahrazena Mikem Farrelem v roli B. J. Hunnicutta.

Spin-off[editovat | editovat zdroj]

Postava Trappera se vrátila v roce 1979 v seriálu Trapper John, M.D., tentokrát hraná Pernellem Robertsem. Trapper se třicet let po Korejské válce stává primářem chirurgie v nemocnici v San Franciscu. Spin-off se dočkal sedmi sérií a byl ukončen v roce 1986. Co se kontinuity týče, spin-off spíše navazuje na film než na seriál. Nikdo jiný se v seriálu neobjevil, jediná postava z původního seriálu je právě Trapper.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku List of M*A*S*H characters na anglické Wikipedii.