Tramvajová nehoda v Bukově 1947

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V roce 1947 se v Ústí nad Labem (přesněji na Bukově) odehrála nejhorší tramvajová nehoda v dějinách Československa i Česka13. července havarovala na Bukově plně obsazená souprava tramvaje (motorový vůz 25 + vlečný vůz 105) jedoucí na lince 1. Nehoda si vyžádala 30 životů.

Přeplněná tramvaj linky 1 jela z Telnice, směrem k centru Ústí nad Labem. Cestujícími byli hlavně výletníci, kteří se vraceli z ústeckého okolí zpět do města. Vinou přetíženosti, možná nezkušenosti řidiče a snad i selhání brzd nabrala tramvaj v dlouhém klesání postupně rychlost až 70 km/h. Po posledním prudkém sjezdu z tzv. Walerova kopečku vjela nepřiměřenou rychlostí do rozjezdové výhybky u smyčky Bukov a vykolejila. Motorový vůz se naklonil a zachytil o sloup trolejového vedení, který jej rozpáral. Vlečný vůz 105 byl v podstatě vymrštěn na vlečný vůz (63) soupravy linky 5 stojící na vedlejší koleji.

Bilance této nehody překonala všechny havárie předcházející: třicet lidí zahynulo, těžce zraněných bylo 45, lehce pak 31. Přímo na místě zahynulo 19 lidí, další dva zemřeli při převozu do nemocnice a zbylých devět pak ještě v ní. Pohřbu obětí se 18. července zúčastnilo celkem 30 tisíc lidí, včetně tehdejšího ministra vnitra Václava Noska. Celá akce se změnila v celonárodní tragédii, a proto také zůstala v živé paměti na velmi dlouho.

Památník obětem nehody

Tehdejší vyšetřování svalilo veškerou vinu na řidiče tramvaje, který při tragédii také zahynul. Roku 2007 byl k šedesátému výročí odhalen památník obětem havárie.[1]

Trať do Telnice byla roku 1955 zrušena z důvodu dolování uhlí a roku 1970 byla tramvajová doprava v Ústí nad Labem zrušena úplně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Největší tramvajová nehoda má po letech památník. Ústecký deník [online]. 2007-07-13 [cit. 2022-07-13]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]