Svatý Tomáš (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý Tomáš
lovecký zámeček Svatý Tomáš
lovecký zámeček Svatý Tomáš
Účel stavby

hotel

Základní informace
Slohšvýcarský
ArchitektAnton Jaksch
Výstavba18681870
Přestavba1887, 1990, 2003-2005
Stavebníkneznámý
Další majiteléSchwarzenbergové
Současný majitelsoukromý majitel
Poloha
AdresaSvatý Tomáš 121, Přední Výtoň, ČeskoČesko Česko
UliceSvatý Tomáš
Souřadnice
Svatý Tomáš (zámek)
Svatý Tomáš (zámek)
Svatý Tomáš (zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky44141/3-6031 (PkMISSezObrWD)
Webwww.hotel-svatytomas.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lovecký zámeček Svatý Tomáš (dříve označovaný též Waid-Manns Heil) stojí v lokalitě Vogeltenne ve vsi Svatý Tomáš, dnes části obce Přední Výtoň. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1722 je na místě pozdějšího zámečku zmiňována zchátralá myslivna, kterou v roce 1766 nahradila nová. Ta prošla v letech 1821-1822 přestavbou. V letech 1868-1870 nechali Schwarzenbergové, kterým panství patřilo, myslivnu přestavět na lovecký zámeček ve švýcarském stylu. Tu provedl stavitel Anton Jaksch. V roce 1887 prošel zámeček rekonstrukcí a byl nově vybaven. Po roce 1945 byl zámeček zestátněn a spravovaly jej Státní lesy. Objekt ovšem nebyl využíván a pozvolna chátral. V červenci 1990 vyhořel, přičemž příčina požáru nebyla nikdy objasněna. V současné době je v soukromém vlastnictví a nový majitel jej v letech 2003-2005 zrekonstruoval do podoby hotelu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o patrovou budovu, přičemž Schwarzenbergové a jejich hosté využívali místnosti v patře a v přízemí byly byty nadlesního a adjunktů správy revíru. Zámeček tvořil centrum tzv. Lesovny. Centrum vlastního zámečku pak představoval hlavní sál s krbem s emblémem sv. Huberta. Výzdobu sálu i dalších místností doplňovaly lovecké trofeje, zbraně a kopie obrazů Albrechta Dürera. Dřevěné patro, vystavěné na kamenném přízemí, doplňovaly balkony. Součástí Lesovny byla kromě zámečku také stodola a dřevník.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Zámek je dostupný po červené turistické značce od Přední Výtoně na Kyselov (ze Svatého Tomáše vede odbočka na zříceninu hradu Vítkův kámen) a po žluté značce od Frýdavy na Pasečnou. Místem také prochází trasa NS Svatý Tomáš. Autem se sem dá dostat po silničce odbočující ze silnice z Frýdavy na Pasečnou. Pro cyklisty je ves dostupná po cyklotrasách 1021 (od Frýdavy) a 1033 (od Kyselova na Pasečnou).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-01-26]. Identifikátor záznamu 156491 : Myslivna Zámeček. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]