Svatá Pudentiana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatá
Pudentiana
Svatá Pudentiana, detail mozaiky apsidy kostela Svaté Pudentiany
Svatá Pudentiana, detail mozaiky apsidy kostela Svaté Pudentiany
panna a mučednice
Svátek19. května
Obdobíraná Římská říše
RodičeSaint Pudens
Státní občanstvístarověký Řím
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství,
pravoslavná církev,
anglikánská církev,
luteráni[1]
Významné zasvěcené kostelyBazilika Santa Prassede
AtributyOlejová lampa, vavřínový věnec (pro Krista)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatá Pudentiana byla římskokatolická mučednice z 2. století, která odmítla uctívat římské císaře Marka Aurelia a Antonina Pia jako božstva. Je známá také jako Potentiana a je často spojována se svou sestrou mučednicí svatou Praxedou.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Podle legendy sepsané v 8. století a zařazené bollandisty do Bibliotheca hagiographica latina[2] a podle martyrologie z Reichenau[3] byla Pudentiana římskou pannou a mučednicí raně křesťanské církve, dcerou svatého Pudense, přítelkyní apoštolů a sestrou svaté Praxedy. Praxeda a Pudentiana spolu s papežem Piem I. zřídili v domě svého otce vlastní kostel, kde byl Pius I. knězem a v němž křtili pohany. Pudentiana zemřela ve věku 16 let, pravděpodobně jako mučednice, a je pohřbena vedle svého otce Pudense v katakombách Priscilla na Via Salaria.

I když existují důkazy o životě Pudense, neexistují žádné přímé důkazy ani pro Pudentianu ani pro Praxedu. Je možné, že původní označení „ecclesia Pudentiana“ (tj. kostel Pudensův) byl časem zaměněn za „svatou Pudentianu“.

Uctívání[editovat | editovat zdroj]

Bazilika Santa Pudenziana v Římě nese její jméno a její svátek byl slaven 19. května až do revize kalendáře svatých papežem sv. Pavlem VI. z roku 1969, kde už Pudentiana zmiňována není.

Španělský dobyvatel Miguel López de Legazpi, zakladatel moderního filipínského města Manily dobyl Filipíny 19. května 1571 a protože na tento den připadal svátek svaté Pudentiany (ve španělštině Potenciana), prohlásil Pudentianu za patronku svou i celého ostrova.[4]

Apoštolským listem "Impositi Nobis" ze dne 12. září 1942 papež Pius XII. na žádost filipínského biskupství udělil titul Neposkvrněného početí (Immaculate Conception) Panně Marii a prohlásil jí za hlavní patronku země, přičemž dalšími patrony země jsou svatá Pudentiana a Růžena Limská, Rose of Lima (rozená Isabel Flores de Oliva). Listina zmiňuje historické dokumenty uvádějící Pudentianu jako patronku ze 16. století a Růženu Limskou ze 17. století.[5] V historické části Manily se nachází španělská citadela Intramurus, v níž do dnešních dnů je ulice, která nese její jméno.

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Jméno Pudentiana je také název starověkého města a biskupského stolce v římské provincii Numidie. Název města se svatou Pudentií nijak nesouvisí. Město patří mezi titulární stolce uvedené v Annuario Pontificio.[6][7]

Další místa uctívání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pudentiana na anglické Wikipedii.

  1. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ. www.synaxarion.gr [online]. [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. (řecky) 
  2. BOLLANDISTS. Bibliotheca hagiographica latina : antiquae et mediae aetatis. [s.l.]: Bruxelles : Société des Bollandistes 618 s. Dostupné online. 
  3. Saint Prudentia St. Prudentia. web.archive.org [online]. 2011-10-03 [cit. 2021-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-10-03. (anglicky) 
  4. The Manila Cathedral. manilacathedral.com.ph [online]. [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Santa Potenciana - the Forgotten Secondary Patroness of the Philippines. Santa Potenciana - the Forgotten Secondary Patroness of the Philippines [online]. 2017-05-18 [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Annuario Pontificio 2013. Città del vaticano: Libreria editrice vaticana ISBN 978-88-209-9070-1. (latinsky) 
  7. CHENEY, David M. Pudentiana (Titular See) [Catholic-Hierarchy]. www.catholic-hierarchy.org [online]. 2011-11-23 [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Svatá Pudentiana na Wikimedia Commons
  • St. Pudentiana - Saints & Angels. Catholic Online [online]. [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  • St. Pudentiana and the 140 Saints of the Colonnade Charlemagne - Svatá Pudentiana na kolonádě Karla Velikého (náměstí svatého Petra ve Vatikánu). www.stpetersbasilica.info [online]. [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. (anglicky)