Světový pohár v biatlonu 2022/2023 – Holmenkollen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Světový pohár v biatlonu 2022/2023 – Holmenkollen
Sprint žen v Holmenkollenu v roce 2013
Sprint žen v Holmenkollenu v roce 2013
MístoNárodní aréna Holmenkollen
ZeměNorskoNorsko Norsko
PořadatelMezinárodní biatlonová unie
Datum16.–19. března 2023
PředchozíÖstersund
Některá data mohou pocházet z datové položky.

9. podnik Světového poháru v biatlonu v sezóně 2022/2023 probíhal od 16. do 19. března 2023 na biatlonovém stadionu Holmenkollen v norském Holmenkollenu jako závěrečná zastávka probíhající sezóny Světového poháru. Na programu podniku byly závody ve sprintech, stíhací závody a závody s hromadným startem.[1]

V Holmenkollenu se jezdí světový pohár každý rok. Naposledy se zde závodilo v březnu 2022.

Dvě olympijské vítězky a mistryně světa Norka Marte Olsbuová Røiselandová a Němka Denise Herrmannová-Wicková ukončily po víkendových závodech sportovní kariéry. Své plány oznámily v předstihem již v úterý před konáním pohárové zastávky.[2] [3]

Program závodů[editovat | editovat zdroj]

Oficiální program:

Datum Disciplína Začátek (SEČ) Počet závodníků
16. března Sprint (muži) 15:15 108
18. března Stíhací závod (muži) 12:45 57
Sprint (ženy) 15:00 104
Stíhací závod (ženy) 15:10 zrušeno
19. března Závod s hromadným startem (muži) 12:50 30
Závod s hromadným startem (ženy) 15:10 30

Sprint žen byl původně naplánován na pátek 17. března. Kvůli silnému sněžení a především mlze byl však přesunut na sobotu, v důsledku čehož byl zrušen navazující stíhací závod žen.[4][5]

Průběh závodů[editovat | editovat zdroj]

Sprinty[editovat | editovat zdroj]

Závod mužů probíhal za měnícího se větru, přesto favorité chybovali zpočátku málo. Po první střelbě byl v čele průběžného pořadí Lotyš Andrejs Rastorgujevs, pak se ale před něj dostal Nor Johannes Thingnes Bø, který opět běžel nejrychleji ze všech. Při druhé střelbě sice nezasáhl jeden terč, přesto do posledního kola odjížděl s náskokem 16 vteřin. Ten ještě navýšil a do cíle dojel o téměř půl minuty první. Dokázal tak ovládnout i poslední sprint sezóny a včetně mistrovství světa vyhrál v probíhajícím ročníku již sedmnáctý individuální závod, čimž překonal svůj vlastní dosavadní rekord šestnácti výher v jednom ročníku ze sezóny 2018/2019.[6] Brzy po něm přijel na poslední střelbu Švéd Martin Ponsiluoma, který i zde zastřílel bezchybně a do posledního kola vyjížděl se ztrátou 7,2 vteřiny na Jonahhese Bø. V něm ztratil čtvrt minuty, přesto dojel druhý, pět vteřin před Němcem Benediktem Dollem.
Z českého týmu dokončil závod nejlépe desátý Michal Krčmář, který zastřílel obě položky bezchybně, i když pomalu. „Dneska to bylo na střelnici hodně upracované. Nebyl jsem schopný dělat ty věci rychle, bylo to bez rytmu a rány jsem odkládal,“ řekl po závodě pro Českou televizi.[7] Bezchybně střílel Tomáš Mikyska, který dojel na 38. místě; Adam Václavík se s jednou chybou při střelbě vleže umístil o jednu pozici za ním. Do stíhacího závodu postoupili z 53. a 54. místa ještě Jakub Štvrtecký a Jonáš Mareček.

Oproti pátku se v sobotu výrazně zlepšilo počasí, takže některé biatlonistky jely v krátkých rukávech. Mezi prvními startovala Tereza Voborníková. Jela rychle a především čistě střílela, a tak odjížděla do posledního kola první a na této pozici taky dojela průběžně do cíle, když o půl vteřiny předstihla Italku Lisu Vittozziovou. Brzy se však před ní zařadily loučící se Němka Denise Herrmannová-Wicková a Švédka Hanna Öbergová, které se také v tomto pořadí umístily na stupních vítězů. Hermannová prvním místem získala malý křišťálový globus za celkové vítězství ve sprintu v této sezóně.[8] Voborníkovou pak předstihly ještě Francouzka Julia Simonová, která čtvrtým místem vybojovala velký křišťálový globus za celkové vítězství v sezóně,[9] Švédka Anna Magnussonová, která obsadila třetí místo, a další Francouzka Chloé Chevalierová. „Pocitově to přitom nebylo úplně ono. Poslední ránu na stojce jsem raději odložila. Vyplatilo se mi to, konečně jsem si letos zajela sprint s nulou," komentovala svůj výkon v cíli.[10] Voborníková přesto vybojovala svoje nejlepší umístění v kariéře a poprvé se zúčastnila květinového ceremoniálu pro šest nejlepších.
Markéta Davidová udělala dvě chyby na střelnici a přes celkově čtvrtý nejrychlejší běh dojela do cíle desátá. Jessica Jislová chybovala střelecky jen jednou, ale pomaleji běžela a obsadila 26. pozici. Lucie Charvátová a Tereza Vinklárková nezasáhla na střelnici shodně jeden terč vleže a dva vstoje a skončily na 42. a 89. místě.

Stíhací závody[editovat | editovat zdroj]

V závodě mužů zvítězil s náskokem Nor Johannes Thingnes Bø, který sice jednou chyboval při třetí střelbě, ale neustále si udržoval velký odstup od soupeřů. Pořadí za ním se však měnilo: nejprve se na druhé místo posunul jeho krajan Sturla Holm Laegreid, ale když při poslední střelbě jednou chyboval, předstihl jej Francouz Quentin Fillon Maillet, který si menší náskok udržel až do cíle. Podruhé v probíhající sezóně tak jako obhájce celkově vítězství vystoupal na individuální stupně vítězů.[11]
Z českých reprezentantů střílel Michal Krčmář vleže čistě a posunul se na sedmé místo. Při první položce vstoje jednou chyboval a klesl na 11. pozici, ale po poslední čisté střelbě se opět posunul dopředu, a když v cílové rovině udržel za sebou Fina Sepallu i Itala Giacomela, dojel devátý.[12] Na 24. místě se umístil Tomáš Mikyska s dvěma střeleckými chybami. Jakub Štvrtecký sice nezasáhl celkem pět terčů (z toho čtyři při poslední střelbě), ale běžel nejrychleji ze všech a skončil na 35. místě. Oproti na startu se posunul o 18 pozic dopředu. Adam Václavík udělala o jednu chybu více a dojel na 46. místě, Jonáš Mareček se čtyřmi nezasaženými terči skončil o 11 míst za ním jako poslední.

Závod žen byl po přesunutí sprintu ženu kvůli silnému sněžení a mlze zruše.[4][5] Julia Simonová tak získala společné s celkovém hodnocení světového poháru i malý křišťálový glóbus za stíhací závody.

Závody s hromadným startem[editovat | editovat zdroj]

V závodě mužů, který se jel za mlhy a později i deště, udělal favorizovaný Johannes Thingnes Bø chybu při první střelbě. Brzy však dojel čelo závodu, v polovině třetího kola zrychlil, odpoutal se od svého krajana Vetle Sjåstada Christiansena a Švýcara Niklase Hartwega a na poslední střelbu přijel s náskokem 40 vteřin. Zde sice nezasáhl jeden terč, přesto dojížděl do posledního kola první a s jistotou zvítězil. Oba jeho pronásledovatelé stříleli bezchybně. V posledním kole Christiansen zpomalil, přesto díky třetímu místu vybojoval malý křišťálová globus za celkové vítězství v závodech s hromadným startem v této sezóně. Druhým místem si Hartweg zajistil vítězství v hodnocení závodníků do 25 let před Italem Giacomelem.[13][14]
Jediný český reprezentant Michal Krčmář jel zpočátku ve vedoucí skupině. Při druhé a třetí střelbě však nezasáhl dohromady tři terče a dojel na 16. místě.

V závodě žen panovalo stejné počasí jako v závodě mužů. Projevilo se to velkým množstvím nezasažených terčů při druhé střelbě. Markéta Davidová zde chybovala jednou, ale podařilo se jí zařadit na páté místo. Po třetí střelbě se v čele osamostatnila Švédka Hanna Öbergová. Davidová zde opět jednou chybovala, klesla na sedmé místo, ale rychlým během se posunula dopředu (celkově dosáhla nejlepšího běžeckého času) a na poslední střeleckou položku přijížděla čtvrtá. Při ní se však opět hodně chybovalo, Davidová zde nezasáhla čtyři terče z pěti a klesla až na 21. pozici. „Bohužel jsem nic neviděla a taky to podle toho dopadlo. Měla jsem to celý šedivý,“ komentovala to v rozhovoru pro Českou televizi.[15] V posledním kole opět předjela několik soupeřek a v cíli skončila na 16. místě. Také Öbergová v posledním kole jednou chybovala, ale její soupeřky většinou více, a tak si udržela náskok, se kterým zvítězila. Druhá skončila Němka Denise Herrmannová-Wicková, která poslední střelbu zvládla jako jediná z první poloviny závodnic bezchybně. Za ní dojela Francouzka Anaïs Chevalierová-Bouchetová, které v posledním kole předstihla Němku Hannu Kebingerovou. Páté místo zajistilo Francouzce Julii Simonové vítězství v hodnocení disciplíny.[16]
Druhá česká reprezentantka Tereza Voborníková nezasáhla celkem šest terčů. Spolu s pomalejším během jí to stačilo jen na 25. místo.

Umístění na stupních vítězů[editovat | editovat zdroj]

Muži[editovat | editovat zdroj]

Disciplína První místo Výkon Druhé místo Výkon Třetí místo Výkon
Sprint (10 km)[17] Norsko Johannes Thingnes Bø 25:13,0
(0+1)
Švédsko Martin Ponsiluoma 22:36,9
(0+0)
Německo Benedikt Doll 22:41,9
(0+0)
Stíhací závod (12,5 km)[18] Norsko Johannes Thingnes Bø 32:34,0
(0+0+1+0)
Francie Quentin Fillon Maillet 33:06,7
(0+0+0+0)
Norsko Sturla Holm Laegreid 33:23,1
(0+0+0+1)
Závod s hromadným startem (20 km)[19] Norsko Johannes Thingnes Bø 38:51,9
(1+0+0+1)
Švýcarsko Niklas Hartweg 39:18,1
(0+0+0+0)
Norsko Vetle Sjåstad Christiansen 39:27,1
(0+0+0+0)

Ženy[editovat | editovat zdroj]

Disciplína První místo Výkon Druhé místo Výkon Třetí místo Výkon
Sprint (7,5 km)[20] Německo Denise Herrmannová-Wicková 21:06,5
(0+0)
Švédsko Hanna Öbergová 21:10,0
(0+0)
Švédsko Anna Magnussonová 21:39,6
(0+0)
Stíhací závod (10 km) zrušeno[5]
Závod s hromadným startem (15 km)[21] Švédsko Hanna Öbergová 36:33,5
(0+0+0+1)
Norsko Marte Olsbuová Røiselandová 36:56,1
(0+1+0+0)
Francie Anaïs Chevalierová-Bouchetová 37:17,2
(1+1+0+1)

Pořadí zemí[editovat | editovat zdroj]

Pořadí Země 1. místo 2. místo 3. místo Celkově
1. NorskoNorsko Norsko 3 1 2 8
2. ŠvédskoŠvédsko Švédsko 1 2 1 4
3. NěmeckoNěmecko Německo 1 0 1 2
3. FrancieFrancie Francie 0 1 1 2
4. ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko 0 1 0 1
Celkem 5 5 5 15

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BMW IBU World Cup, 16—19 Mar 2023, Oslo Holmenkollen, Norway [online]. Mezinárodní biatlonová unie, 2022-03 [cit. 2022-04-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Roeiseland announces retirement. International Biathlon Union - IBU [online]. 2023-03-14 [cit. 2023-03-14]. Dostupné online. 
  3. Denise Herrmann-Wick announces retirement. International Biathlon Union - IBU [online]. 2023-03-14 [cit. 2023-03-14]. Dostupné online. 
  4. a b Oslo Holmenkollen Women's Sprint Postponed. International Biathlon Union - IBU [online]. 2023-03-17 [cit. 2023-03-17]. Dostupné online. 
  5. a b c Sprint biatlonistek se přesouvá na sobotu, do Osla se vrátila zima. ČT sport - Česká televize [online]. 2023-03-17 [cit. 2023-03-17]. Dostupné online. 
  6. JT Boe Seals Season Sprint Sweep with Oslo Victory. International Biathlon Union - IBU [online]. 2023-03-16 [cit. 2023-03-17]. Dostupné online. 
  7. KAZDA, Tomáš. Bö králem všech sezonních sprintů, přesný Krčmář skončil v Oslu desátý. iDnes.cz [online]. Mafra, 2023-03-16 [cit. 2023-03-16]. Dostupné online. 
  8. Herrmann-Wick Victorious in Final Sprint of Career; Claims Sprint Globe. International Biathlon Union - IBU [online]. 2023-03-18 [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. 
  9. Simonová získala veľký glóbus, v šprinte triumfovala Hermannová. sportnet.sme.sk [online]. 2023-03-18 [cit. 2023-03-19]. Dostupné online. 
  10. KÉZR, Martin. Voborníková zajela životní závod, do desítky se ve sprintu vešla i Davidová. Obě tak čeká nedělní masák. isport.cz [online]. Czech News Center, 2023-03-18 [cit. 2023-03-18]. Dostupné online. 
  11. JT Boe Doubles Up with Unchallenged Oslo Pursuit win. International Biathlon Union - IBU [online]. 2023-03-18 [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. 
  12. HALBERŠTÁDT, Karel. Krčmář opět v Top 10. Ve stíhačce na Holmenkollenu dojel 9. [online]. Český svaz biatlonu, 2023-03-18 [cit. 2023-03-18]. Dostupné online. 
  13. Bö ovládl i závěrečný závod sezony. Malý globus z masáku připadl Christiansenovi. ČT sport [online]. Česká televize, 2023-03-19 [cit. 2023-03-19]. Dostupné online. 
  14. Mass Start Win: Holmenkollen Hat Trick for JT Boe. International Biathlon Union - IBU [online]. 2023-03-19 [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. 
  15. JURÁK, Vojtěch. Mlhavý hromadný závod ovládla Hanna Öbergová, Češky střelecky propadly. iDnes.cz [online]. Mafra, 2023-03-19 [cit. 2023-03-19]. Dostupné online. 
  16. Hanna Oeberg Ends Season with Oslo Mass Start Win. International Biathlon Union - IBU [online]. 2023-03-19 [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. 
  17. IBU World Cup Oslo Holmenkollen; Men 10km Sprint [online]. Mezinárodní biatlonová unie, 2023-03-16 [cit. 2023-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. IBU World Cup Oslo Holmenkollen; Men 12.5km Pursuit [online]. Mezinárodní biatlonová unie, 2023-03-18 [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  19. IBU World Cup Oslo Holmenkollen; Men 20km Mass Start [online]. Mezinárodní biatlonová unie, 2023-03-19 [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. IBU World Cup Oslo Holmenkollen; Women 7.5km Sprint [online]. Mezinárodní biatlonová unie, 2023-03-18 [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  21. IBU World Cup Oslo Holmenkollen; Women 15km Mass Start [online]. Mezinárodní biatlonová unie, 2023-03-19 [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]