Sun Yee On

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sun Yee On
ZakladatelHeung Chin
Vznik1919
Členové25 000
Aktivapadělání, hazardní hry, výroba a prodej narkotik, prostituce, pašování a vydírání
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sun Yee On (čínsky: 新義安) je významná triáda v Hongkongu a Číně.[1] Má více než 25 000 členů po celém světě. Předpokládá se také, že působí ve Spojeném království, Spojených státech, Francii a Belgii. Jejich hlavním konkurentem je triáda 14K.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sun Yee On založil Heung Chin v roce 1919.[2] Yee On (義安) je historické jméno pro oblast kde se Heung Chin narodil. Triáda se zaměřila na padělání, hazardní hry, výrobu a prodej narkotik, prostituci, pašování a vydírání. Předpokládá se, že se rozšířila pomocí čínské diaspory do Spojených států, Kanady, Thajska, Austrálie, Jižní Afriky a Střední Ameriky.[3] Zakladatel Heung Chin byl na začátku 50. let deportován na Tchaj-wan a odtud nadále vedl svou triádu. Sun Yee On údajně převzal jeho nejstarší syn Heung Wah-yim, který údajně pracoval jako advokátní koncipient.

V únoru 1986 bývalý hongkongský policista Anthony Chung, který se stal členem Sun Yee On, požádal policii o ochranu. Identifikoval Heung Wah-yima jako vůdce triády, což vedlo k zatčení jeho a dalších deseti členů triády policií, 1. dubna 1987. Při prohledávání kanceláře Heunga Wah-yima našli seznam 900 jmen, který vypadal jako seznam členů Sun Yee On. V říjnu byl Heung Wah-yim postaven před soud spolu s pěti komplici, kteří všichni přiznali vinu. Heung Wah-yim během procesu trval na své nevinně a tvrdil, že je prezidentem místní pobočky Lions Clubu, a že seznam nalezený v jeho kanceláři obsahoval jména potenciálních dárců. bývalý policista Anthony Chung a další bývalí členové triády byli hlavními svědky obžaloby. Dne 20. ledna 1988 porota uznala pět obžalovaných vinnými, včetně Heunga Wah-yima, který byl odsouzen na sedm a půl roku vězení. Šest obviněných porota zprostila viny.[2] Triáda poté pokračovala ve svých aktivitách.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sun Yee On na anglické Wikipedii.

  1. Southeast Asia's Airlines Are Pretty Much No More Dangerous Than American Ones. Time [online]. [cit. 2022-03-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b Dannen - Triads and China: "Partners in Crime" (Part II). archive.ph [online]. 2013-02-15 [cit. 2022-03-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-02-15. 
  3. SHANTY, Frank; MISHRA, Patit Paban. Organized Crime: From Trafficking to Terrorism. [s.l.]: ABC-CLIO 850 s. Dostupné online. ISBN 978-1-57607-337-7. (anglicky)