Strženka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Strženka
Poloha
StátČeskoČesko Česko
Strženka
Strženka
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha1,4 ha
Povodí2,27 km²
Ostatní
Typrybník
Nadm. výška355 m n. m.
Přítok vodyBolevecký potok
Odtok vodyBolevecký potok
SídlaChotíkov
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Strženka, zvaný též Hádek, je rybolovný rybník, první z Bolevecké rybniční soustavy na Boleveckém potoce. Jako jediný z Boleveckých rybníků neleží přímo v katastru Bolevec, ale nachází se již na katastrálním území sousední obce Chotíkov.

Rybník s dvojicí zálivů a poloostrovem je obklopen borovicovým lesem. Při severním a západním břehu rybníka se rozkládá přírodní rezervace Petrovka s pseudokrasovým žlebem, starým borem, rašeliništi a mokřady při potoce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rybník byl rybářským spolkem obnovený v letech 19491950 na místě původního rybníka, který zanikl přibližně před 200 lety. Pravděpodobně se jednalo o rybník Klenovec z původní bolevecké soustavy z 15. století. Ten zpustl za třicetileté války, následně byl obnoven a poslední dochovaná zpráva o něm pochází z roku 1691. Definitivně zanikl v první polovině 18. století patrně v důsledku protržení hráze při povodni, čímž vznikl název Stržený. O obnovu Strženky se pak zasloužil František Hádek, předseda místního národního výboru v Chotíkově, a tak se podle něj mezi rybáři říká rybníku Hádek.

Pamětní deska o obnovení rybníka Strženka

Jeden ze zaniklých rybníků původní bolevecké soustavy z 15. století se jmenoval Nad Klenovcem. Naposledy je v písemných pramenech zmiňován k roku 1669. Pokud se Klenovec nacházel v místech dnešní Strženky, pak by bylo možné rybník Nad Klenovcem hledat dál na severovýchod, proti proudu Boleveckého potoka.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

Lesnatost povodí 100 %

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Strženka na Wikimedia Commons
  • Miloslav Janeček a kol.: Bolevec a okolí. Starý most ve spolupráci se Sdružením boleveckých rodáků, Plzeň 2001.
  • Jan Kumpera, Jiří Zahradnický: Rybníky Plzeňského kraje aneb putování za rybniční vůní; Agentura Ekostar s. r. o. Plzeň, Plzeň 2006.
  • Životní prostředí města Plzně; Statutární město Plzeň a Granát Hák Jaroslav Ing., Horní Bříza 2002.