Stratovarius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stratovarius
Základní informace
PůvodFinsko Helsinki, Finsko
Žánrypower metal
heavy metal
symphonic metal
Aktivní roky1984–dosud
VydavateléNuclear Blast, Sanctuary Records, Noise Records
Příbuzná témataTimo Kotipelto, Timo Tolkki
Webstratovarius.com
Současní členové
Timo Kotipelto
Matias Kupiainen
Jens Johansson
Lauri Porra
Rolf Pilve
Dřívější členové
Viz níže
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stratovarius je metalová skupina z Finska založená v roce 1984. Původně byla skupina založena pod názvem Black Water. Zakládající členové byli Tuomo Lassila, Staffan Stråhlman a John Vihervä. Název Stratovarius vznikl v roce 1985 kombinací slov Stratocaster a Stradivarius. V témže roce se ke skupině připojil Timo Tolkki, když nahradil Staffana Stråhlmana a zároveň se stal hlavním mozkem kapely.

V roce 1995 se ke Stratovarius připojil klávesák Jens Johansson a zpěvák Timo Kotipelto. Timo Tolkki působil nadále jako kytarista.

Na konci roku 2003 ze Stratovarius odchází Timo Kotipelto a Jörg Michael, důvodem mají být neshody uvnitř kapely. Až v lednu roku 2005 nahrávají ve stejné sestavě další album, které vychází ještě téhož roku. V červnu téhož roku ze skupiny odchází baskytarista Jari Kainulainen a je nahrazen Laurim Porrou.

2. dubna 2008 Timo Tolkki na svém webu uveřejnil dopis fanouškům, ve kterém oznámil, že po dlouhodobějších neshodách kapelu oficiálně rozpustil. Timo ovšem dovolil ostatním členům, aby mohli pokračovat v další tvorbě pod názvem Stratovarius. Ti proto přijali nového kytaristu Matiase Kupiainena, se kterým nahráli skladby k novému albu Polaris.

Timo Tolkki hrál se svými skupinami Revolution Renaissance a Symfonia, které byly však obě zrušeny. V roce 2013 vydal první album metalové opery Timo Tolkki’s Avalon. [1].

V roce 2009 bylo vydáno album Polaris a v roce 2011 Elysium. V roce 2012 odchází z kapely bubeník Jörg Michael a nahrazuje jej Rolf Pilve. V roce 2013 vychází album Nemesis.

V roce 2015 Stratovarius vydali album „Eternal“. Nejprve z něj byly zveřejněny dvě písně – „Shine In The Dark“ a „My Eternal Dream“ – přes hudební vydavatelství earMUSIC (nepočítaje neoficiální vydavatele) a vyšly k nim též videoklipy na YouTube. Samotné album bylo vydáno 11. září

V roce 2018 vyšlo kompilační album s názvem Enigma: Intermission II, které obsahuje raritní či dříve nevydané skladby, tři zcela nové skladby a orchestrální verze několika skladeb. V roce 2022 skupina vydala další studiové album s názvem Survive.

Současná sestava[editovat | editovat zdroj]

Dřívější členové[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Singly/EP[editovat | editovat zdroj]

Živá alba[editovat | editovat zdroj]

DVD[editovat | editovat zdroj]

Kompilace[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]