Stockholm Odenplan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Stockholm Odenplan je podzemní železniční zastávka ve Stockholmu na trati Citybanan. Leží pod stejnojmenným náměstím. Otevřena byla s celým úsekem 10. 7. 2017. Umožňuje přestup na zelenou linku metra.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stanice je jednolodní ražená, připomíná stanici metra. Kolejiště a nástupiště je odděleno skleněnými stěnami s automatickými dveřmi. Ražba probíhala metodou Drill&Blast. Stavba začala v roce 2009. Zastávka je připravená na stavbu druhého nástupiště, jelikož na obou stranách (na východě i západě od stanice) se nachází rozplety pro odbočky. Rovněž je zde v plánu v budoucnu vybudovat konečnou stanici nové žluté linku metra.

Stanice má dva výstupy: západní je řešený nejdříve jedním krátkým tříramenným eskalátorem a výtahem a poté dlouhým tříramenným eskalátorem a šikmým výtahem. Východní vede do vestibulu společného se stanicí metra. Zde ze stanice vychází dva čtyřramenné, jeden tříramenný eskalátor do přestupního patra, odkud vedou dva jednoramenný eskalátory na úroveň metra a jeden tříramenný eskalátor a šikmý výtah do vestibulu. Rovněž ze stanice vychází pár výtahů do stanice metra se střední stanicí v mezipatře. Zde jsou také zřízeny odbočky pro plánované druhé nástupiště a žlutou linku.

Výzdoba[editovat | editovat zdroj]

Zastávka je bohatě vyzdobená, zejména osvětlení v eskalátorových tunelech připomíná vánoční světla na vánočním stromečku. Po obou stranách nástupiště u stěn vedou tenké svítící linie se střídajícími se barvami.

Galerie[editovat | editovat zdroj]