Stadion Muammara Kaddáfího

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stadion Muammara Kaddáfího
قذافی سٹیڈیم (Gaddafi Stadium)
PolohaLáhaur, Paňdžáb,
Pákistán
Souřadnice
Otevření21. listopadu 1959
Přestavění199596
VlastníkPákistánská kriketová rada (PCB – Pakistan Cricket Board)
Povrchpřírodní trávník
ArchitektNasreddin Murat-Khan (výstavba), Nayyar Ali Dada (přestavba)
Stavební společnostSpolečnost Miana Abdula Khaliqa
Bývalé názvy
Láhaurský stadion (Lahore Stadium)
Týmy
Pákistánská kriketová reprezentace
Lahore Eagles
Lahore Lions
Kapacita
60 000 sedících diváků
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stadion Muammara Kaddáfího (západopaňdžábsky: قذافی سٹیڈیم, anglicky: Gaddafi Stadium) je kriketovým stadionem nalézajícím se ve městě Láhaur v Pákistánu, na kterém hraje svoje domácí zápasy pákistánská reprezentace a 2 láhaurské kluby z Pákistánské kriketové superligy Lions a Eagles.

Výstavba a přestavba[editovat | editovat zdroj]

Stadion byl vybudován v roce 1959 dagestánským architektem Nasreddinem Murat-Khanem a pojmenován Lahore Stadium. V roce 1974 byl přejmenován na počest libyjského vůdce plukovníka Muammara Kaddáfího a v letech 199596 přestavěn k potřebám Mistrovství světa v kriketu 1996 architektem Nayyarem Alim Dadou. Dada obehnal stadion červenou zdí, nainstaloval plastová sedadla místo stávajících betonových lavic, uzavřel spodní prostory tribuny a vybudoval v nich obchody, restaurace a kanceláře a vybavil stadion moderními reflektory umělého osvětlení s vlastním zdrojem záložní energie. Stadion má kapacitu 60 000 diváků.

Významné zápasy a události[editovat | editovat zdroj]

Prvním zápasem odehraným na stadionu bylo přátelské utkání mezi domácím Pákistánem a Austrálií dne 21. listopadu 1959. V roce 1996 Pákistán spolupořádal Mistrovství světa v kriketu a na stadionu se odehrála celkem 4 utkání včetně finále mezi Srí Lankou a Austrálií, které se odehrálo dne 17. června 1996, a ve kterém nakonec zvítězila Srí Lanka v poměru 245/3:241/7. Další významnou událostí byl teroristický útok na srílanskou kriketovou reprezentaci, ke kterému došlo 3. března 2009 na náměstí Svobody v Láhauru pouhých 500 metrů od stadionu, kde se v ten den měl odehrát přátelský zápas Pákistán – Srí Lanka. Při útoku bylo zraněno celkem 7 hráčů Srí Lanky a asistent trenéra Paul Fabrace, dále byl také zraněn rezervní rozhodčí zápasu Ahsan Raza, o život přišlo 8 lidí (6 pákistánských policistů a 2 civilisté).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gaddafi Stadium na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]