Speciální čarodějnický díl XX

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Speciální čarodějnický díl XX
445. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevTreehouse of Horror XX
Číslořada 21
díl 4
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra18. října 2009
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra23. září 2010
Tvorba
ScénářDaniel Chun
RežieMike B. AndersonMatthew Schofield
Prod. kódLABF14
Posloupnost dílů
← Předchozí
Žena v ringu
Následující →
Ďábel nenosí Pradu
Seznam dílů 21. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Speciální čarodějnický díl XX (v anglickém originále Treehouse of Horror XX) je 4. díl 21. řady (celkem 445.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Daniel Chun a díl režírovali Mike B. AndersonMatthew Schofield. V USA měl premiéru dne 18. října 2009 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 23. září 2010 na stanici Prima Cool.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Díl je rozdělen na tři části: Vražda na objednávku neboli Objednávka na vraždu (Dial 'M' for Murder or Press '#' to Return to Main Menu), Nedělejte kraviny, lidi (Don't Have a Cow, Mankind) a Všude dobře, u Vočka nejlíp (There's No Business Like Moe Business).

Úvod[editovat | editovat zdroj]

Na začátku začnou z hrobu vstávat příšery upír, mumie, Frankenstein a vlkodlak. Vydají se do města, kde jim místní sígři řeknou, že se svými kostýmy jsou staré „vykopávky“. Převléknou se tedy za Harryho Pottera, Iron Mana a Jacka Sparrowa. Náhodou se dostanou na oslavu v domě Simpsonových. Začnou se tam bavit s ostatními ženami. Náhle do domu Simpsonových vtrhnou jejich manželky a začnou je masakrovat. Homer je naštve a ony mu utrhnou hlavu.

Vražda na objednávku neboli Objednávka na vraždu[editovat | editovat zdroj]

Líza si myslí, že ji paní učitelka Hooverová vybere jako reprezentantku na letošní literární olympiádě. Vybere si místo ní jiného jejího spolužáka. Líza ho nařkne z podvodu a skončí po škole. Tam je i Bart. Oba se spolu domluví, že se navzájem pomstí svým učitelkám. Líza to ale špatně pochopí a učitelku Krabapelovou jenom prozvoní, zatímco Bart Hooverovou zabije. Na oplátku ale chce totéž i od Lízy. Ona odmítne. Bart ji nestále pronásleduje a ona nakonec místo toho zabije jeho.

Nedělejte kraviny, lidi[editovat | editovat zdroj]

Krusty Burger předvádí nový hamburger2. Hamburgery jsou však závadné a lidé, kteří hamburgery jedí, se promění v zombie. Koho zombie kousne, promění se v ni také. Nákaza se začne rychle šířit po celém městě. Po 28 dnech už je většina lidí nakažených. Simpsonovi stále odolávají a nemají už co jíst. Bart dalekohledem objeví hamburger. Sní ho, ale zombie se z něj nestane. Simpsonovi zjistí, že Bart je imunní a že je v jeho těle klíč k záchraně lidstva. Musí ho ale dostat do „bezpečné zóny“ za městem. Apu jim pomůže se tam dostat. Aby ostatní přežili, musí sníst Bartovo maso. Líza ale vymyslí jiný způsob – Bart se vykoupe v jejich jídle.

Všude dobře, u Vočka nejlíp[editovat | editovat zdroj]

Část se odehrává jako muzikál – Homer s Marge jsou U Vočka. Vočko musí jít do sklepa protáhnout trubky a Homer se napije z volné pípy. Neudrží ale rovnováhu a spadne do trubek, nabodne se na ně a začne umírat. Vočko namluví Marge, že ji Homer opustil. Navíc se Homerova krev dostala do piva, které Vočko načepuje pro Marge. Marge se piva napije a do Vočka se zamiluje. Při pauze si Kang a Kodos muzikál velmi pochvalují. Po týdnu se Marge znovu vydá do Vočkovy hospody. Vočko narafičí dopis od Homera, kde ji přemlouvá, aby na něj zapomněla. Homer se naštve, dostane se z trubek, Vočka zabije a dostane Marge zpátky.

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

První část obsahuje parodie na filmy Alfreda Hitchcocka Psycho,[1] Cizinci ve vlaku,[2] Na sever severozápadní linkou a Spellbound a také odkaz na film Vertigo (zejména Vertigo efekt). V první části je hojně použito hlavní téma z filmu Psycho od Bernarda Herrmanna.

Druhá pasáž je parodií na britský horor 28 dní poté z roku 2002 a obsahuje také odkazy na filmy Potomci lidí a Já, legenda.[3][4] Anglický název třetí části dílu There's No Business Like Moe Business je parodií na píseň „There's No Business Like Show Business“ z filmu Annie Get Your Gun. Epizoda byla inspirována filmem Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street z roku 2007.[5]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

V původním americkém vysílání díl sledovalo 8,59 milionu diváků a byl nejsledovanějším pořadem bloku Animation Domination stanice Fox, před Americkým tátou a Cleveland show.[6] Díl byl čtvrtým nejsledovanějším pořadem stanice Fox po Dr. Houseovi, The OT a Griffinových v demografické skupině diváků od 18 do 49 let.[7]

Robert Canning z IGN epizodu pochválil a uvedl, že „se jedná o skvělý doplněk k halloweenským speciálům seriálu“. Líbily se mu všechny příběhy a napsal, že část Sweeney Todd byla „příjemnou lahůdkou“. Podotkl také, že odvysílání tohoto Speciálního čarodějnického dílu před halloweenem, což se stalo poprvé po deseti letech, muselo „něco znamenat“.[8] Server Screen Rant díl označil za nejlepší epizodu 21. řady.[9]

Epizoda získala cenu za nejlepší scénář v televizní produkci na 37. ročníku cen Annie.[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Treehouse of Horror XX na anglické Wikipedii.

  1. PIRRELLO, Phil. SDCC 09: The Simpsons' Treehouse of Comic-Con. IGN [online]. 2009-07-26 [cit. 2022-06-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Pergament: What’s ahead for Homer and Dr. House : Entertainment : The Buffalo News. web.archive.org [online]. 2009-08-21 [cit. 2022-06-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-08-21. 
  3. 12 Truly Scary 'Simpsons - Treehouse Of Horror' Segments | Entertainment Tonight. www.etonline.com [online]. [cit. 2022-06-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. PEITZMAN, Louis. All 87 "Treehouse Of Horror" Segments Ranked From Worst To Best. BuzzFeed News [online]. [cit. 2022-06-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. GOLDMAN, Eric. The Simpsons Say Hello to Season 21. IGN [online]. 2009-09-25 [cit. 2022-06-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Ratings: Treehouse of Horror XX | Simpsons Channel. web.archive.org [online]. 2009-10-23 [cit. 2022-06-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-10-23. 
  7. Top 25 lists for week #2 with week of DVR factored in: Glee again moves up - TV Ratings, Nielsen Ratings, Television Show Ratings | TVbytheNumbers.com. web.archive.org [online]. 2009-10-22 [cit. 2022-06-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-10-22. 
  8. CANNING, Robert. The Simpsons: "Treehouse of Horror XX" Review. IGN [online]. 2009-10-19 [cit. 2022-06-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. The Simpsons: The Best Episode In Every Season, Ranked. Screen Rant [online]. 2019-09-22 [cit. 2022-06-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. ASIFA-Hollywood: The International Animated Film Society: December 2009. web.archive.org [online]. 2010-03-04 [cit. 2022-06-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-03-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]