Bratříčku, kde jsi? (Simpsonovi)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bratříčku, kde jsi?
449. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevO Brother, Where Bart Thou?
Číslořada 21
díl 8
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra13. prosince 2009
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra21. října 2010
Tvorba
ScénářMatt Selman
RežieSteven Dean Moore
Prod. kódMABF01
Obsah
Gaučový gagNábytek v obýváku tančí na hudbu. Když na něj Homer zakřičí „Hej!“, nábytek se vrátí do normálu a Simpsonovi si na něj sednou.
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Čarodějky ze Springfieldu
Následující →
Čtvrtky s Abiem
Seznam dílů 21. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bratříčku, kde jsi? (v anglickém originále O Brother, Where Bart Thou?) je 8. díl 21. řady (celkem 449.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Matt Selman a díl režíroval Steven Dean Moore. V USA měl premiéru dne 13. prosince 2009 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 21. října 2010 na stanici Prima Cool.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Celá rodina Simpsonových zůstává během sněhové bouře doma. Počasí je příliš divoké na to, aby si hráli venku, a vypadne proud, takže se Bart zúčastní předstírané módní přehlídky, kterou uspořádají jeho sestry Líza a Maggie. Když si všimne pouta, které mezi sebou obě dívky sdílejí, Líza mu naznačí, že žárlí, protože nemá bratra, se kterým by mohl sdílet podobné pouto. Tu noc se Bartovi zdá o tom, že je v parku se skupinami bratrů. Bart se probudí s vědomím, že chce mít vlastního bratra.

Poté, co ho Homer odmítne (a pronese dlouhý monolog, v němž podrobně vysvětlí, proč jsou podle něj dcery lepší než synové), se Bart radí s kamarády na autobusové zastávce. Nelson Bartovi poradí, aby Marge a Homera přiměl k dítěti stejným trikem, jakým se Nelsonova matka pokusila přimět bývalého basketbalistu Charlese Barkleyho. Bart se jim nejprve pokusí připravit romantickou večeři, ale Marge a Homer jsou příliš nacpaní na to, aby měli sex. Při druhém pokusu nechá Bart v ložnici rodičů DVD s kámasútrou, ale ti dva se nakonec po napodobení sexuálních poloh zraní. Frustrovaný Bart požádá o radu Dolpha, Jimba a Kearneyho, kteří mu poradí, aby schoval Marginy antikoncepční pilulky. Bart vymění Marginy antikoncepční pilulky za Tic Tacy (stejně jako to udělal s pilulkami paní Krabappelové v dílu Bartův trest) a odhodí nádobu s Tic Tacy, v níž jsou nyní antikoncepční pilulky, které Nelson najde a sní. Marge přistihne Barta, jak manipuluje s jejími pilulkami, a on se jí přizná, že chce bratra. Marge se synem soucítí, ale vysvětluje mu, že jí a Homerovi stačí tři děti – a také podotýká, že i kdyby s Homerem někdy měli čtvrté dítě, dost možná by se z něj nakonec místo kluka stala další holčička, takže by Bart měl tři sestry. Bart jde do místního sirotčince a snaží se adoptovat dítě, ale nakonec je odmítnut, protože je příliš mladý. Za Bartem domů však přijde chlapec jménem Charlie a Bart ho přijme za svého mladšího bratra.

Bart a Charlie spolu dělají bratrské věci, včetně žertování s ředitelem Skinnerem a poflakování se v Kwik-E-Martu. Když Líza trvá na tom, aby byl Charlie vrácen do sirotčince, Bart ji ignoruje a vezme Charlieho do kina na horor Sever V. Film Charlieho vyděsí a Bart si uvědomí, že být starším bratrem vyžaduje zodpovědnost. Cestou z kina se náčelník Wiggum pokusí Charlieho zadržet, ale oba chlapci utečou a schovají se ve sněhové závěji. Ve sněhové břečce Líza prosí Barta, aby udělal správnou věc a nechal Charlieho legálně adoptovat jinou rodinou. Když jsou děti uvězněny v závěji Barneyho pluhem, Bart a Charlie se vymočí na sníh, aby ho rozpustili a otevřeli únikový tunel, což se Líze nelíbí. Poté, co Charlieho odvezou zpět do sirotčince, přijdou ho Homer a Bart navštívit, ale zjistí, že Charlieho nyní adoptovala rodina se šesti dcerami, a k Charlieho zděšení se k němu všech šest nových sester chová jako ke své osobní módní panence. Aby Barta rozveselil, vezme ho Homer na návštěvu Severa V.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

V této epizodě hostovali bratři Smothersovi (Tom a Dick), Peyton Manning, Eli Manning, Cooper Manning a Huell Howser.[1] Jordan Nagai se objevil v roli Charlieho, který předstíral, že je Bartův bratr, zatímco Kim Cattrallová se v Simpsonových objevila podruhé a namluvila Bartovu imaginární třetí sestru.[1] Showrunner Al Jean řekl, že účast bratrů Smothersových, kteří zpívají při závěrečných titulcích, v seriálu byla „splněným snem“. Tři Manningové nahráli své role v New Orleans pod dohledem scenáristy Simpsonových Tima Longa. Jean řekl, že štábu se líbila Peytonova práce v Saturday Night Live, „a Cooper je také opravdu vtipný. Byli (v dílu) opravdu dobří.“[2] Cooper se k natáčení epizody vyjádřil: „Trvalo to maximálně dvacet minut. Opravdu jsem si to užil. (…) Můžete toho zkazit, kolik chcete. Prostě si několikrát dokola přeříkáváte repliky a pak tam hodíte nějaký falešný smích. Všichni tři jsme to dělali najednou na tři různé mikrofony. Jo, myslím, že to byla velká zábava.“.[3] Nagai, který ztvárnil postavu v animovaném filmu Vzhůru do oblak, nahrával své dialogy spolu s Nancy Cartwrightovou, hlasem Barta. Dodnes je nejmladší hostující hvězdou, kterou seriál měl, v té době mu bylo 9 let.[4]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Epizodu vidělo 7,11 milionu diváků s ratingem Nielsenu 3,2/8 a v rámci bloku Animation Domination se umístila na druhém místě hned za Griffinovými. Simpsonovi byli třetí nejsledovanější epizodou na stanici Fox po Griffinových a Sběratelích kostí.[5]

Robert Canning z IGN udělil dílu známku 7,6 z 10 a uvedl: „Epizoda si vedla dobře, když se držela jednoho hlavního příběhu, místo aby přidala slabší ‚béčkovou‘ dějovou linii, která by vyplnila půlhodinu.“.[6]

The A.V. Club udělil epizodě hodnocení B+ a označil ji za „další skvělý výlet“.[7]

Matt Selman byl za scénář k této epizodě nominován na Cenu Sdružení amerických scenáristů za vynikající scénář k animovanému dílu na 63. ročníku těchto cen.[8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku O Brother, Where Bart Thou? na anglické Wikipedii.

  1. a b FOX FLASH - FOX PRIMETIME. web.archive.org [online]. 2012-12-13 [cit. 2022-05-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-12-13. 
  2. WALKER, Dave. Add Cooper to Manning brothers' voices on 'The Simpsons'. NOLA.com [online]. [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. WALKER, Dave. The Manning brothers - Cooper, too - get their moment in 'The Simpsons' spotlight. NOLA.com [online]. [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Jordan Nagai, 'Up'. Los Angeles Times [online]. 2009-05-28 [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. TV Ratings Sunday: Football Wins, Oprah's Christmas Rates Below Brothers & Sisters. web.archive.org [online]. 2009-12-17 [cit. 2022-05-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-12-17. 
  6. CANNING, Robert. The Simpsons: "O Brother, Where Bart Thou" Review. IGN [online]. 2009-12-14 [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. "O, Brother, Where Bart Thou?"/"A Cleveland Brown Christmas"/"Business Guy"/"Rapture's Delight". The A.V. Club [online]. 2009-12-14 [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. PBS Dominates News Categories in Writers Guild Award Nominations. www.adweek.com [online]. [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]