Speciální čarodějnický díl (17. řada)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Speciální čarodějnický díl
360. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevTreehouse of Horror XVI
Číslořada 17
díl 4
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra6. listopadu 2005
Česká TVČeská televize
Česká premiéra16. prosince 2007
Tvorba
ScénářMarc Wilmore
RežieDavid Silverman
Prod. kódGABF17
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Milhouse z písku a mlhy
Následující →
Návrat nezdárného syna
Seznam dílů 17. řady
  1. Ohňostroj oddanosti
  2. Děvče, které spalo příliš málo
  3. Milhouse z písku a mlhy
  4. Speciální čarodějnický díl
  5. Návrat nezdárného syna
  6. Homer kandiduje
  7. Pomsta červených rajčátek
  8. Taliján Bob
  9. Simpsonovské vánoční zkazky
  10. Čí je vlastně Homer?
  11. Všechny cesty vedou do krimu
  12. Pygmalion v sukni
  13. Zdánlivě nekonečný příběh
  14. Bart má dvě mámy
  15. Homere Simpsone, tohle je tvoje žena
  16. Million Dollar Abie
  17. Salam Banghalore
  18. Nejmokřejší příběh všech dob
  19. Holky těžší to maj…?
  20. Myslete na Marge
  21. Opičí proces
  22. Manželská poradna Homera a Marge
Řady
1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435 • 36
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Speciální čarodějnický díl (alternativně také Speciální čarodějnický díl XVI, v anglickém originále Treehouse of Horror XVI) je 4. díl 17. řady (celkem 360.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Marc Wilmore a díl režíroval David Silverman. V USA měl premiéru dne 6. listopadu 2005 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 16. prosince 2007 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Epizoda je rozdělena na tři části: Bart robot (B.I.: Bartificial Intelligence), Přežijí jen ti nejtlustší (Survival of the Fattest) a Kostým jako ulitý (I've Grown a Costume on Your Face).

Úvod[editovat | editovat zdroj]

Kang a Kodos sledují ve své vesmírné lodi baseball v televizi. Hra jim přijde velmi nudná a hráči na steroidech jako monstra. Rozhodnou se hru zrychlit. Jeden z nich vystřelí zrychlující paprsek. Stále jim to ale přijde jako nuda, a tak zrychlí ještě více. Vesmír se začne hroutit a veškerá existence je zničena.

Bart robot[editovat | editovat zdroj]

Bart se rozhodne skočit z okna. Skončí v nemocnici v hlubokém kómatu. Doktor DlahaMarge a Homerovi leták, podle kterého si mohou pořídit robotického syna. Marge i Homerovi se zalíbí a pojmenují ho David. Pouze Líza je z něj trochu nervózní.

V nemocnici se Bart probudí a vydá se domů. Tam najde rodinu, jak si vychvalují nového syna. David Bartovi nabídne, že by mohli být kamarádi. Bart odmítá. Ve škole spolu soupeří, ale David je oblíbenější. Homer tedy odveze Barta do lesa, kde ho nechá. V lese narazí na další odhozené roboty. Roboti se na noc vypínají, a když se ráno probudí, chybí jim součástky. Bart jim je ukradl a stal se z něj kyborg. Vrátí se domů a rozřízne Davida podélně napůl a Homera v pase.

Přežijí jen ti nejtlustší[editovat | editovat zdroj]

Smithers doručí do domu Simpsonových dopis. V něm stojí, že pan Burns zve Homera na lov na své panství. Homer pozvání přijme. V domě pana Burnse sedí u dlouhého stolu ještě společně s Lennym, Carlem, Barneym, Vočkem, Melem, Seymourem, Williem, Ottem, Apuem, šerifem, Dewey Largem, profesorem, Kirkem, Komiksákem, Kentem a dalšími. Do dveří vejde pan Burns a vysvětlí jim, proč je sezval. Všichni se účastní lovu v té nejnebezpečnější hře na světě. Všichni budou lovnou zvěří, ale protože je laskavý, dá jim pětiminutový náskok. Komiksák odmítne pět minut běžet a pan Burns ho na místě zastřelí, aby se prolomily ledy. Kdo se dožije následujícího poledne, vyhrává svobodu. Všichni se dávají na útěk a za nimi ve svém autě jede pan Burns. Prvním mrtvým je Apu. Pak pronásleduje Homera, ale nemůže ho trefit. Doma to ve své televizi sledují Marge s Lízou. Dalším mrtvým je Šáša Krusty. Homer běží lesem a schová se za kmenem. Ze stromu mu Vočko řekne, ať se schová s ostatními v koruně. Když se ale pokusí vylézt nahoru, strom se ohne a pak katapultuje všechny pryč. Když letí nad Burnsem, všech šest kromě Vočka postupně zastřelí. Vočko se napíchne na hromosvod na střeše. Posledním přeživším je Homer. Schovává se před ním na stromě, ale spadne z něj přímo před Burnse. Ten na něj míří zbraní, ale Marge ho bouchne pánví přes hlavu, a zachrání tak na poslední chvíli Homera.

Kostým jako ulitý[editovat | editovat zdroj]

Na radnici se vyhlašuje vítěz soutěže o nejlepší kostým. Vyhrává čarodějnice. Obyvatelé chtějí vědět, kdo se pod kostýmem schovává, ale vyjde najevo, že to není kostým. Obyvatelé ji obviní z podvodu a starosta anuluje její výhru. Ona je za trest všechny promění v jejich kostýmy. Z Marge je kostlivec, Homer nemá hlavu, Bart je vlkodlak, Líza je Einstein a Maggie je čarodějka. Líza si všimne, že Maggie umí kouzlit. Jedna část obyvatel ale nic měnit nechce. Maggie váhá a pak je všechny promění v dudlíky. Nakonec se objeví Dennis Rodman.

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

První část je parodií na film A.I. Umělá inteligence, druhá část paroduje povídku Richarda Connella The Most Dangerous Game.[1] Název třetí pasáže je parodií na píseň „I've Grown A Costume On Your Face“ z muzikálu My Fair Lady.[1] V titulcích je Al Jean uveden jako „Al "Family Guy" Jean“, což je odkaz na animovaný seriál Griffinovi.[1]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Ve Spojených státech díl během premiéry sledovalo 11,63 milionu diváků.[2]

Patrick D. Gaertner ze serveru Puzzled Pagan napsal: „Co se týče Speciálních čarodějnických dílů, tento nebyl nijak zvlášť silný, ale i tak to byla dobrá zábava. Sedmnáctá řada začala docela rozpačitě, takže je hezké vidět, že se v této epizodě alespoň drží při zemi. Pořád mě zaráží, že si mysleli, že parodie na A.I. Umělou inteligenci bude v roce 2005 aktuální, ale byl to fajn příběh a obsahoval pár dobrých gagů. Celá parodie na The Most Dangerous Game byla asi moje nejoblíbenější, i když byla úplně nanic. Asi mě prostě bavilo vidět tolik hloupých mužů ze Springfieldu umírat směšným způsobem. A myslím, že ta poslední pasáž mohla být opravdu skvělá, dalo-li by se z ní vytěžit víc. Přišlo mi to opravdu zkrácené, jako by to bylo výrazně kratší než normální část čarodějnického dílu. Bylo tam pár skvělých vedlejších gagů, když jsme viděli, v co se lidé ze Springfieldu proměnili, ale kromě gagů tam toho prostě moc není. Celkově jsem se ale dobře bavil a byl to příjemný způsob, jak začít poslední týden roku 2017.“.[3]

Server Gold Derby epizodu v roce 2021 umístil na třetí místo seznamu nejlepších Speciálních čarodějnických dílů.[4] Server Screen Rant díl v tomtéž roce uvedl jako sedmnáctý nejlepší čarodějnický díl.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c The Simpsons: Tree House of Horror XVI Episode Summary - TV.com. web.archive.org [online]. 2011-11-21 [cit. 2022-06-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-11-21. 
  2. Ratings: Treehouse Of Horror XVI | Simpsons Channel. archive.ph [online]. 2013-08-27 [cit. 2022-06-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-08-27. 
  3. GAERTNER, Patrick D. S17 E04 – Treehouse of Horror XVI [online]. 2016-12-26 [cit. 2022-06-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. STEWART, Matthew; SHEEHAN, Paul. ‘The Simpsons’: ‘Treehouse of Horror’ Episodes Ranked [online]. 2021-10-25 [cit. 2022-06-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. The Simpsons: Every Treehouse of Horror Halloween Special, Ranked. Screen Rant [online]. 2021-10-27 [cit. 2022-06-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]