Sorbonne Université

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sorbonne Université
Logo univerzity
Logo
Datum založení1. ledna 2018
Počty akademiků
Studentů celkem58 132 (2022)
Další informace
AdresaSorbonna, Francie
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíAsociace evropských univerzit, Národní telekomunikační síť pro technologie, vzdělávání a výzkum, Liga evropských výzkumných univerzit, Koordinace francouzských výzkumných univerzit, Udice French Research Universities, Franko-německá univerzita, Aliance 4EU+, ORCID, Univerzitní agentura frankofonie a Koalice pro pokrok v hodnocení výzkumu
www.sorbonne-universite.fr
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sorbonne Université je francouzská veřejná výzkumná univerzita. Založena byla roku 2018 sloučením Univerzity Paříž IV, Univerzity Paříž VI a několika menších výzkumných institucí. Cílem bylo vytvořit prestižní vzdělávací instituci; podle Šanghajského žebříčku z roku 2021 je univerzita 35. nejlepší vysokoškolskou institucí na světě, zárověň je považována za 3. nejlepší v matematice.[1] Škola se hlásí k tradici Sorbonnské koleje (původně teologické) založené roku 1257 jako součást Pařížské univerzity (zvané též obvykle Sorbonna) založené roku 1253, škola využívá i slavný historický kampus na 47 rue des Écoles v Latinské čtvrti.

Založení školy v roce 2018 bylo součástí projektu zvaného Initiative d'excellence, tedy snahy francouzské vlády vytvořit několik vědeckých center univerzitního typu, které by byly schopny konkurovat britským a amerických prestižním univerzitám. Podobně vznikla Université de Paris (2019) nebo Univerzita Paris-Saclay (2019). Škola má tři fakulty – humanitní (lettres), vědeckou a lékařskou.

Fakulty[editovat | editovat zdroj]

Umění a humanitní vědy[editovat | editovat zdroj]

Fakulta umění a humanitních věd poskytuje studium v oblasti umění, jazyků, literatury a humanitních a sociálních věd a je největší ve Francii.

Věda a technika[editovat | editovat zdroj]

Přírodovědecká a technická fakulta Sorbonnské univerzity je významnou výzkumnou institucí ve Francii. S Přírodovědeckou fakultou Paříž-Saclay ji lze považovat za přímou nástupkyni Přírodovědecké fakulty Pařížské univerzity.

V pařížském regionu má 79 laboratoří, většinu ve spolupráci s Národním centrem pro vědecký výzkum (Centre national de la recherche scientifique, CNRS). Mezi nejvýznamnější ústavy a laboratoře patří Institut Henri Poincaré (matematika), Institut d'astrophysique de Paris (astrofyzika), LIP6 (informatika / výpočetní technika), Institut des systèmes intelligents et de robotique (robotika), Institut de mathématiques de Jussieu - Paris Rive Gauche (základy matematiky, sdílený s Pařížskou univerzitou) a Laboratoire Kastler-Brossel (kvantová fyzika, sdílený s univerzitou PSL).

Medicína[editovat | editovat zdroj]

Lékařská fakulta je spojena s Assistance Publique-Hôpitaux de Paris, skupinou univerzitních nemocnic Sorbonny (Hôpital Charles-Foix, Pitié-Salpêtrière Hospital, Hôpital Fondation Rothschild, Hôpital Saint-Antoine, Hôpital Tenon, Hôpital Armand-Trousseau, Hôpital de La Roche-Guyon) a Národní oftalmologickou nemocnicí Quinze-Vingts, která podporuje multidisciplinární výzkum a vzdělává lékaře a další zdravotnické pracovníky.

Právo (externí výuka)[editovat | editovat zdroj]

Na Sorbonnské univerzitě neexistuje žádná právnická fakulta jako taková. V roce 1971 se většina profesorů práva z Právnické a ekonomické fakulty Pařížské univerzity rozhodla restrukturalizovat ji na univerzitu, která se nazývá Univerzita Panthéon-Assas (podle dvou hlavních kampusů pařížské právnické fakulty: kampusů Place du Panthéon a rue d'Assas). Panthéon-Assas nyní zajišťuje právnické studium pro Sorbonnskou univerzitu jako samostatná univerzita.

Mezinárodní srovnání[editovat | editovat zdroj]

V roce 2023 se podle žebříčku QS Ranking univerzita umístila na 3. místě ve Francii a 59. místě celosvětově. Celosvětový žebříček Shanghai Ranking ji pro rok 2023 zařadil na 46. místo. V roce 2022 se Sorbonne Université stala 3. nejlepší univerzitou světa v matematice, před ní se zařadily pouze Univerzita Paris-Saclay a Princetonská univerzita.[2]

Před sloučením Univerzity Paris-Sorbonne a Univerzity Pierra a Marie Curie byly obě univerzity ve světě hodnoceny samostatně. Univerzita Paris-Sorbonne byla považována za nejlepší humanitní fakultu ve Francii, v moderních jazycích se v roce 2014 umístila na 9. místě na světě. Univerzita Pierra a Marie Curie byla často hodnocena jako nejlepší univerzita ve Francii. Ve stejném roce se UPMC umístila na 35. místě na světě, na 6. místě v Evropě a na 1. místě ve Francii.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sorbonne University na anglické Wikipedii.

  1. ShanghaiRanking's Academic Ranking of World Universities. www.shanghairanking.com [online]. [cit. 2022-01-04]. Dostupné online. 
  2. ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects. www.shanghairanking.com [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. 
  3. ShanghaiRanking's Academic Ranking of World Universities. www.shanghairanking.com [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]