Slunečná (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozhledna Slunečná
Rozhledna Slunečná
Rozhledna Slunečná
Základní informace
Konstrukcedřevěná, ocelové prvky
Kóta paty240 m n. m.
Rok vzniku2009
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský kraj
OkresOkres Břeclav
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby18,6 m vyhlídka v 15 m
Počet schodů75
Stavpřístupná
Poznámka
Turistická známka No. 1662
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slunečná je rozhledna, která se nachází na vyvýšenině a v turistickém areálu 225 metrů nad mořem u jihomoravské obce Velké Pavlovice ve vinařské trati Nadzahrady na cykloturistické stezce Modré hory.

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna byla postavena v rámci Programu přeshraniční spolupráce Slovenská republikaČeská republika 2007–2013 s projektovým názvem Rozhlédni se a poznávej. Zahraničním partnerem se stalo město Senica. Velké Pavlovice udržují s městem Senica přátelské vztahy dlouhodobě od roku 2002, kdy byla podepsána Partnerská smlouva o spolupráci.

K rozhledně je možný dojezd osobním automobilem, u rozhledny je menší parkoviště. Volně přístupná, vstupné se neplatí.

Stavební a technické údaje o rozhledně[editovat | editovat zdroj]

Budování turistického areálu bylo zahájeno dne 9. března 2009. Projektantem rozhledny se stal Ing. Martin Novák ve spolupráci s Ing. Antonínem Olšinou. Z rukou Ing. Olšiny pochází rovněž rozhledny v Toulavcových Maštalích Terezka, Borůvka a Toulovcova rozhledna a rozhledna Járy Cimrmana v Březové nad Svitavou. Základní charakteristikou rozhledy je její atypický tvar nezvyklé vychýlení do strany směrem k Velkým Pavlovicím. Základy rozhledny jsou železobetonové, na podezdívku byl použit bílý vápenec. Materiálem použitým ke stavbě bylo převážně dřevo v kombinaci s ocelovými konstrukcemi.

Výhled z rozhledny[editovat | editovat zdroj]

Plošina rozhledny je vysunuta směrem k obci Velké Pavlovice. Severním směrem je výhled na obec Němčičky, v dálce za nimi pak na jihomoravskou metropoli Brno. Východním směrem lze vidět Hodonín, jihovýchodním město Velké Bílovice a rovněž partnerské město Senica na Slovensku (vzdálené vzdušnou čarou 50 km). Severovýchodním směrem je krásný výhled na obec Bořetice s tamní rozhlednou Kraví hora (vzdálenou vzdušnou čarou 2,8 km). Jižně lze vidět obec Podivín a za ním město Břeclav. Nejkrásnější je výhled západním směrem, za Velkými Pavlovicemi lze obdivovat monumentální Mušovská jezera a za nimi siluetu Pálavy.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]