Sivý vrch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sivý vrch

Vrchol1805 m n. m.
Prominence235 m ↓ sedlo Pálenica
Izolace1,8 km → Salatín
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříZápadní Tatry
Souřadnice
Sivý vrch
Sivý vrch
Horninavápenec
PovodíVáhDunaj
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní přírodní rezervace
Sivý vrch
Základní informace
Vyhlášení1974
Nadm. výška1 805 m n. m.
Rozloha112,6700 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresTvrdošín
UmístěníTANAP
Další informace
Kód415
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sivý vrch (1805 m n. m.) je vápencová hora, která se nachází v nejzápadnější části Západních Tater a celého tatranského masivu. Je to jedna z mála částí Tater, kde se dodnes zachoval druhohorní vápencový pokryv krystalického jádra pohoří. Díky specifickým geologickým podmínkám je Sivý vrch domovem mnoha chráněných druhů vápnomilné květeny a živočichů, zejména hmyzu. V západní části Sivého vrchu se nachází na území Tater ojedinělé skalní miniměsto, Radové skaly a puklinová propast, hluboká 86 metrů[1].

Geomorfologické začlenění[editovat | editovat zdroj]

Sivý vrch, spolu s okolními vápencovými vrcholy a hřbety, tvoří stejnojmenný geomorfologický okrsek Západních Tater, na který na západě navazuje další okrsek Roháče.

Horské chaty[editovat | editovat zdroj]

Na jižním úbočí Sivého vrchu stojí obhospodařovaná turistická chata Pod Náružím. Nouzové přespání poskytují salaše Na Červenci a Pod Babkami poblíž stejnojmenných vrcholů. Na přístupových cestách jsou k dispozici chata Ďumbier v Bobrovecké Vápenici a penzion Biela skala v Hutianském sedle.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Sivý vrch ze severu

Nejrychlejší přístup na Sivý vrch je z rozcestí Biela skala u silnice ze Zuberce do Liptovského Mikuláše. Odtud jsou to nahoru tři hodiny po červené značce, která vyznačuje celou západotatranskou hřebenovku a končí až v Pyšném sedle na východním okraji pohoří.

Přímo z vrcholu vede cesta na jih po zelené značce rozlehlými horskými pastvinami přes Ostrou (1763 m) a Babky (1566 m) do osady Jalovec. Jiná možnost je pokračovat červenou hřebenovkou přes sedlo Pálenica (1573 m) a zde dále na Brestovou (1934 m), Salatín (2048 m) a Skriniarky do Baníkovského sedla (2045 m) nebo ze sedla sestoupit po žluté do Zuberce a Habovky, což je delší.

Se sestupem ze Sivého vrchu do Zuberce nebo do Jalovce trvá túra přibližně 8 hodin.

Chráněné území[editovat | editovat zdroj]

Sivý vrch je národní přírodní rezervace v oblasti TANAP. Nachází se v katastrálním území obcí Zuberec v okrese Tvrdošín v Žilinském kraji. Území bylo vyhlášeno či novelizováno v roce 1974 na rozloze 112,67 ha. Ochranné pásmo nebylo stanoveno.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KELE, František; LUČANSKÝ, Milan. TATRY. [s.l.]: Knižní klub, 2000. 136 s. ISBN 978-80-242-0705-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]