Serra do Marão

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Serra do Marão
Serra do Marão
Nejvyšší bod1 415 m n. m. (Marão)
Délka30 km

Nadřazená jednotkaSeveroportugalská hornatina
Sousední
jednotky
Serra do Alvão, Serra de Montemuro

SvětadílEvropa
StátPortugalskoPortugalsko Portugalsko
Map
Horninyžula, svor
PovodíDouro
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Serra do Marão je pohoří v severním Portugalsku - v Severoportugalské hornatině, v regionu Norte. S maximální výškou 1415 m je 6. nejvyšším pohořím pevninské části Portugalska. Nejvyšší horou je Marão, na jejímž vrcholu se nachází astronomická observatoř a komplex radiotelevizních vysílačů. Bezlesé ploché hřbety v nejvyšších částech pohoří byly v poslední době využity pro umístění značného množství větrných elektráren.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Z geologického hlediska je pohoří součástí Iberského masivu, který je souborem předkambrických krystalických břidlic prostoupeným hlubinnými vyvřelinami granitického typu. Pohoří se vyznačuje zaoblenými tvary reliéfu a zarovnanými povrchy ve výšce přes 1000 m n. m. Krystalické břidlice jsou v Serra do Marão zastoupeny svorem. Žula zde vytváří skalní skupiny typu torů a inselbergů.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Původní lesy se v Serra do Marão v důsledku dřívější hospodářské činnosti (zejména pastevectví) téměř nezachovaly, jejich nepatrné zbytky jsou tvořeny především borovicemi. Na místě vykácených lesů se rozšířily vřesovištní (vřes, vřesovec, hlodáš) a macchiové (nízké keře a byliny, např. janovec metlatý, ocún) porosty.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]