Sedlo pod Svišťovkou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sedlo pod Svišťovkou
Základní informace
PohoříVysoké Tatry
Výška sedla2023 m n. m.
Poloha
 jihsever
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
krajPrešovský kraj
chataSkalnatá chatachata pri Zelenom plese
PovodíSkalnatý potokKežmarská Biela voda
Sedlo pod Svišťovkou
Sedlo pod Svišťovkou
Souřadnice49°12′15,59″ s. š., 20°14′8,81″ v. d.

Sedlo pod Svišťovkou je sedlo ve Vysokých Tatrách v nadmořské výšce 2023 m, na jihovýchodním hřebeni Malého Kežmarského štítu a odděluje vrchol Velké Svišťovky 2037 m od vrcholu Svišťového hrbu.

Sedlo pod Svišťovkou je jedním ze dvou mělkých travnatě-skalnatých sedel mezi Malým Kežmarským štítem a Velkou Svišťovkou. Druhým z nich je Nižné Sedlo pod Svišťovkou položené o 7 metrů níže mezi Malým Kežmarským štítem a Svišťovým hrbem. Tato sedla a štíty oddělují od sebe střední části Huncovské kotlinky a Dolinu Zeleného plesa, tedy horní části Huncovské kotliny a Doliny Kežmarské Bielé vody. Ze Sedla pod Svišťovkou do Doliny Zeleného plesa sestupuje Krajní Lendacký žlab, z Nižného Sedla pod Svišťovkou zase Zadní Lendacký žlab.

Přes Sedlo pod Svišťovkou prochází červeně značená Tatranská magistrála, vedoucí ze Skalnaté doliny a procházející sedlem dolů přes Krajní Lendacký žlab a Lendacké úbočí do Doliny Zeleného plesa. Sedlo pod Svišťovkou je nejvyšším bodem na celé trase Tatranské magistrály.

Turistické trasy[editovat | editovat zdroj]

červená turistická značka Červeně značená Tatranská magistrála vedoucí ze Skalnaté doliny přes Huncovské úbočí na Sedlo pod Svišťovkou, ze sedla dolů k Zelenému plesu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sedlo pod Svišťovkou na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]